ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΩΝ - ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ  

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         200 γρ. στριφτάρια

·         8 μικρά καλαμαράκια

·         100 γρ. φέτα

·         ½ καυτερή πιπεριά

·         100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας

·         ½ ματσ. μαϊντανό

·         ½ φλ. κρασί ροζέ

·         Ελαιόλαδο Άλτις

·         Αλάτι & πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μπολ βάζουμε τη φέτα και τη λιώνουμε με ένα πηρούνι.
Προσθέτουμε τη μισή πιπερίτσα ψιλοκομμένη (αν μας αρέσουν οι πιο καυτερές γεύσεις μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη).
Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. 
Γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμαράκια με κουταλιές μείγματος και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. 
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα γεμισμένα καλαμαράκια, ίσα ίσα μέχρι να σφίξουν λίγο και να πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με το ροζέ κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά και τα αδειάζουμε σε αντικολλητικό ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
Βράζουμε τα στριφτούδια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.
Βγάζουμε τα καλαμαράκια από το φούρνο και τους αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.
Τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμαράκια πάνω από τα στριφτούδια και τα περιχύνουμε με ζουμάκια από το ταψί που ψήθηκαν τα καλαμάρια.
Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, τριμμένο πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με το ίδιο ροζέ κρασί που χρησιμοποιήσαμε στο μαγείρεμα.

 

 

ΣΕΣΚΟΥΛΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ


ΥΛΙΚΑ

·         10 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες

·         15 μύδια

·         2 μεσαίου μεγέθους καλαμάρια ή 1 μεγάλο

·         200 γρ. χταπόδι βρασμένο

·         2-3 σκ. σκόρδο

·         1 κ.γ. μαραθόσπορο

·         3 πράσα

·         1 φινόκιο

·         1 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο

·         Μεγάλα φύλλα σέσκουλα για το τύλιγμα

·         Ελαιόλαδο Άλτις

·         Αλάτι

·         Πιπέρι

 

Για τον ζωμό:

·         1 lt νερό

·         Κεφάλια & ουρές από τις γαρίδες

 

Για τη σως:

·         50 γρ. ελαιόλαδο Άλτις

·         50 γρ. χυμό λεμονιού

·         Αλάτι

·         Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

·         Ξύσμα από 1 λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ετοιμάζουμε τα θαλασσινά. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και χοντροκόβουμε την ψίχα τους. Κόβουμε τα καλαμάρια σε χοντρούτσικα κομμάτια και το χταπόδι σε χοντρές ροδέλες. Αποφεύγουμε να τα ψιλοκόψουμε, γιατί τα θαλασσινά μαζεύουν στο μαγείρεμα. Στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα ζωμό θαλασσινών: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό τα κεφάλια και τις ουρές από τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τα πράσα, το σκόρδο, το φινόκιο και τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Εν τω μεταξύ ρίχνουμε λίγο μαραθόσπορο, για πιο ενισχυμένη γεύση ούζου. Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά που έχουμε ετοιμάσει και την ψίχα από τα μύδια. Ανακατεύουμε καλά και μετά από 7-8 λεπτά σβήνουμε με δύο κουταλιές ζωμό θαλασσινών. Χρειαζόμαστε λίγο ζωμό, ίσα ίσα για να δώσει άρωμα και γεύση. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό άλλα 2-3 λεπτά πάνω στη φωτιά για να πιεί τα υγρά του. Τέλος ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μάραθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα: 
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό. Όταν το νερό έχει φτάσει σε σημείο βρασμού βάζουμε ένα σουρωτήρι μέσα. Παίρνουμε τα φύλλα από τα σέσκουλα ένα ένα και με προσοχή τα βάζουμε μέσα στο νερό για μισό λεπτό να βράσουν. Όχι πολλά μαζί γιατί θα κολλήσουν. Σηκώνουμε το σουρωτήρι με τα φύλλα μέσα να στραγγίξουν και τα βγάζουμε ένα ένα.  
Παίρνουμε το κάθε φύλλο, το απλώνουμε σε ένα ξύλο κοπής, βάζουμε την γέμιση μέσα και τυλίγουμε όπως όταν κάνουμε τους ντολμάδες.

Τέλος, ετοιμάζουμε το dressing: 
Χτυπάμε 50 γρ. ελαιόλαδο και 50 γρ. λεμόνι με ένα σύρμα μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και λίγο χοντρό ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τους σεσκουλοντολμάδες σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με το dressing. Για τελευταία πινελιά προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

 

ΥΛΙΚΑ

·         20 μύδια με κέλυφος

·         Χυμό από 2 λάιμ

·         1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη Hellmann’s

·         ½ ματσ. φρέσκο κόλιανδρο

·         Ελαιόλαδο Άλτις

·         1-2 κ.σ. μπούκοβο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα κελύφη των μυδιών (ευκολότερα με ένα βουρτσάκι ή σύρμα) και ‘ξηλώνουμε’ την τρίχα τους που κρέμεται στην κάτω πλευρά.

Στίβουμε τα λάιμ και βάζουμε το χυμό σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε στο μπολ τη μουστάρδα και το κρασί και ανακατεύουμε. Σε κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει ρίχνουμε τα μύδια και μόλις πάρουν θερμοκρασία αδειάζουμε μέσα το μείγμα μουστάρδας-κρασιού. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν όλα. Όποια μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε γιατί μπορεί να είναι χαλασμένα.

Μόλις ανοίξουν τα μύδια προσθέτουμε το μπούκοβο, ανάλογα πόσο καυτερά τα θέλουμε και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα μύδια, μαζί με λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας. Ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο για άρωμα και τα τρώμε ζεστά!


 

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΦΡΑΝΑΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         4 φιλέτα μπακαλιάρου

·         1 κιλό αλάτι ημίχονδρο

·         750 ml κρασί λευκό chardonet 

·         ½ ματσ. θυμάρι

·         2 φύλλα δάφνης

·         20 κόκκους μαύρο πιπέρι

·         1 κεφάλι σκόρδο

·         200 γρ. κρεμμύδι χονδροκομμένο

 

Για τη σκορδαλιά:

 

·         2 φέτες ψωμί χωριάτικο χωρίς κόρα

·         1 φλ. γάλα

·         50 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

·         5 σκελ. σκόρδο

·         15 κλωστές σαφράν μουλιασμένες σε 2 κουταλιές της σούπας νερό

·         2 κρόκους αβγού

·         250 ml ελαιόλαδο Άλτις

·         75 ml ξύδι 

·         Αλάτι, πιπέρι 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Αν ο μπακαλιάρος είναι ολόκληρος κόβουμε το κεφάλι και προσεκτικά αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και χωρίζουμε σε δύο φιλέτα (ή ζητάμε από τον ψαρά να μας το καθαρίσει).

Σε ταψί αδειάζουμε το χοντρό αλάτι και πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα.

Καλύπτουμε με χοντρό αλάτι και από την άλλη πλευρά, πιέζοντας να κολλήσει πάνω στα φιλέτα.

Τα αφήνουμε να “ψηθούν” με το αλάτι τους για 20-30 λεπτά.

Σε μεγάλη κατσαρόλα που μπορεί να πάρει και σκέυος ατμού, βάζουμε λίγο νερό, το λευκό κρασί, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το κεφάλι σκόρδου κομμένο στη μέση οριζόντια, κόκκους πιπεριού, φύλλα δάφνης, θυμάρι και τα αφήνουμε να βράσουν και να μας δώσουν έναν αρωματικό ατμό.

Ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό τα φιλέτα από το αλάτι.

Κόβουμε το κάθε φιλέτο στη μέση και τα τοποθετούμε στον ατμό να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα που έχουμε ετοιμάσει για περίπου 9-12 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά. Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να μουλιάσει μέσα σε ένα μπολ με γάλα. 

Βγάζουμε το ψωμί, το στίβουμε καλά και το βάζουμε σε μπλέντερ. 

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τους κρόκους αβγού, τις σκελίδες σκόρδου, τις κλωστές σαφράν που έχουμε μουλιάσει σε λίγο νερό, το ξύδι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. 

Ενώ χτυπάμε προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η σκορδαλιά. 

Σε πιάτο σερβίρουμε τα φιλέτα (μπορούμε να αφαιρέσουμε την πετσούλα αν θέλουμε) και διακοσμούμε με 3-4 κουταλιές της σπιτικής μας σκορδαλιάς.

 

 

ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΦΑΚΗΣ

 

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. έτοιμες φακές σούπα

 

Για τα μπαρμπούνια:

·         4-6 μπαρμπούνια

·         Αλάτι χονδρό

·         ½ φλ. αλεύρι

·         Ελαιόλαδο Άλτις

 

Για την γαρνιτούρα:

·         2 καρότα

·         3 φλύδες ντομάτας

·         ½ ξερό κρεμμύδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σουρώνουμε τις φακές που μας περίσσεψαν από χτές. Ρίχνουμε τα ¾ της ποσότητας στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε ρίχνοντας σταδιακά ελαιόλαδο και λίγο ζουμάκι από τις φακές που στραγγίξαμε ή νερό. Το ελαιόλαδο θα βοηθήσει τις φακές να γίνουν σαν μους. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Τσιγαρίζουμε τα καρότα, κομμένα σε κύβους, και το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Όταν πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε αμέσως από το τηγάνι με μια σουρωτή κουτάλα. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν, αλλά να είναι τραγανά. Τα τοποθετούμε απάνω σε χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε. Προσθέτουμε αρκετό λάδι για το τηγάνισμα του μπαρμπουνιού. Αλατοπιπερώνουμε τα μπαρμπούνια και τα αλευρώνουμε σε κοσκινισμένο αλεύρι. Τα τινάζουμε και τα τοποθετούμε στο ίδιο ζεστό λάδι, που έχει πάρει γεύση από τα λαχανικά. Τηγανίζουμε από την κάθε πλευρά έως ότου πάρουν χρώμα. Τοποθετούμε απάνω σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο βάζοντας τον πουρέ και το μπαρμπούνι και γαρνίροντας με τα λαχανικά μας. Περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο.

 

 

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (ΣΑΒΟΡΟ)

 

 

ΥΛΙΚΑ
1 κ. ψάρια (κουτσομούρες, γόπες ή μεγάλες μαρίδες)

·         3 κλων. Δενδρολίβανο

·         3 σκελ. Σκόρδο

·         Αλεύρι

·         Αλάτι

·         1 φλ. καφέ ξύδι

·         Ελαιόλαδο Άλτις

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Αφού καθαρίσουμε τα ψάρια, τα στεγνώνουμε και τα αλευρώνουμε. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετά το λάδι και αρχίζουμε να τηγανίζουμε τα ψάρια. Ξαπλώνουμε τα ψάρια στο λάδι και δεν τα γυρίζουμε αν δεν αποκτήσουν μια κρούστα από τη μια πλευρά. Ανάλογα με το μέγεθός τους τα τηγανίζουμε όσο χρειάζεται – τσεκάρουμε αν άσπρισε η σάρκα τους τρυπώντας τα με ένα μαχαίρι, αν είναι άσπρη τα βγάζουμε από το τηγάνι. Τα τοποθετούμε σε  απορροφητικό χαρτί. Όταν τελειώσουμε το τηγάνισμα στο ίδιο τηγάνι συνεχίζουμε την παρασκευή της μαρινάδας: σοτάρουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και το σβήνουμε με το ξύδι. Αρχίζουμε να τοποθετούμε τα ψαράκια στη σειρά σε ένα πιάτο αλατίζοντας τα και περιχύνουμε με την μαρινάδα κάνοντας στρώσεις των ψαριών. Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή και πολύ αγαπητή στα νησιά [Δωδεκάνησα, Ιόνιο] και ήταν παλιότερα ένας τρόπος να συντηρηθούν τα ψάρια λίγες μέρες ακόμα.

 

 

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ & ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

 

ΥΛΙΚΑ

·         ½ κιλό σαρδέλες

·         2 φρέσκα κρεμμυδάκια

·         2 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s 

·         1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις

·         1 σφην. ξύδι μπαλσάμικο

·         2 κ.σ. κάπαρη

·         2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από το κεφάλι και τα εντεράκια και τις αλατίζουμε καλά.

Τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και από πάνω ρίχνουμε μπόλικη κάπαρη και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι μόνο το πράσινο μέρος.

Σε μπολάκι βάζουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο και τα χτυπάμε να ενωθούν σε μια παχύρρευστη σάλτσα.

Περιχύνουμε τις σαρδέλες με τη σάλτσα μουστάρδας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.

Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ

 

ΥΛΙΚΑ

 

·         3 καλαμάρια

·         2 κρεμμύδια

·         100 γρ. ρύζι βρασμένο

·         150 γρ. γραβιέρα

·         1 κλων. λεμονοθύμαρο

·         Φρέσκια λουίζα

·         Αλάτι- πιπέρι

·         Ελαιόλαδο Άλτις

 

 

Για τη σάλτσα:

·         100 γρ. σπανάκι

·         1 ματσ. ξινήθρα

·         2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα καλαμάρια. Κόβουμε το κρεμύδι σε λεπτές φετούλες. 

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρυμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να ροδίσει. 

Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Γενικά θέλουμε περισσότερο κρεμμύδι σε σχέση με το ρύζι.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τη λουίζα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε και μερικά φυλλαράκια λεμονοθύμαρο και στη συνέχεια βάζουμε τη γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 

Αδειάζουμε το μείγμα σε μπλέντερ και αλέθουμε. Δοκιμάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας.

Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μείγμα και γεμίζουμε προσεκτικά το καλαμάρι μέχρι πάνω.

Στερεώνουμε την άκρη του με μια οδοντογλυφία για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Αλείφουμε τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στη σχάρα, σε σχαροτήγανο ή σε καυτό γκριλ για περίπου 4-5 λεπτά σε κάθε πλευρά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα από ξυνήθρα. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε το σπανάκι για περίπου 30 δευτερόλεπτα, το βγάζουμε και το βουτάμε κατευθείαν σε πολύ παγωμένο νερό, ακόμα και με παγάκια, για να σταματήσουμε τον βρασμό.

Σουρώνουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με την ξυνήθρα. Εναλλακτικά αντί για ξυνήθρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάπαθα ή μυρώνια. Συμπληρώνουμε στο μπλέντερ λίγο από το νερό στο οποίο μπλανσάραμε το σπανάκι, που θα το βοηθήσει να αλέσει το σπανάκι και να μας δώσει μια ωραία πράσινη σάλτσα. 

Σε μπολάκι αραιώνουμε το γιαούρτι με 1-2 κουταλιές της σούπας νερό, για να μας δώσει μια ρευστή σαλτσούλα. 

Μόλις ψηθούν τα καλαμάια τα κατεβάζουμε από τη σχάρα και το χαράζουμε επιφανειακά.

Στήνουμε το πιάτο βάζοντας στο κέντρο του λίγη σος γιαουρτιού, περιμετρικά λίγη από την πράσινη σος σπανακιού και από πάνω τοποθετούμε τα καλαμάρια μας. Περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγη ξυνήθρα και σερβίρουμε. 

 

 

ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ & ΚΑΠΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

·         1 ½ κιλό χταπόδι

·         160 γρ. ψωμί

·         80 ml λευκό ξηρό κρασί

·         300 γρ. κρεμμύδι

·         1 σκελ. σκόρδο

·         ½ ματσ. μαϊντανό

·         1 αβγό

·         ½ κρίθινο παξιμάδι

·         1/3 ματσ. μάραθο

·         1 φύλλο δάφνης

·         Αλάτι, πιπέρι

·         Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·         Ελαιόλαδο Άλτις

 

Για τη σαλάτα:

·         4 ντοματίνια

·         4 καπαρόφυλλα

·         1 κ.σ. κάπαρη

·         Αγουρέλαιο Άλτις

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βγάζουμε το χταπόδι από την κατάψυξη και το αφήνουμε για μια μέρα στη συντήρηση του ψυγείου.

Βράζουμε το χταπόδι με ελάχιστο νερό, δάφνη και λίγο αλάτι για περίπου μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως.

Αφού βράσει αφαιρούμε την πέτσα και τις βεντούζες του, κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το περνάμε στο μπλέντερ προσέχοντας να μη λιώσει τελείως αλλά να μείνουν και μερικά κομματάκια μέσα.

Βάζουμε το αλεσμένο χταπόδι σε μεγάλο μπολ.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο νερό για να αχνιστούν και να γλυκάνουν και τα προσθέτουμε στο χταπόδι.

Σε μπολ βάζουμε το κρασί και το ψωμί, το μουσκεύουμε καλά, το διαλύουμε με τα χέρια και το προσθέτουμε στο χταπόδι.

Βάζουμε το παξιμάδι σε πετσέτα και το χτυπάμε με έναν πλάστη ή άλλο βαρύ αντικείμενο μέχρι να γίνει κομματάκια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το μάραθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αβγό, αλάτι και φρεκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια και τα σφίγγουμε καλά για να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Τα περνάμε από λίγο αλεύρι για να παναριστούν και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για τη σαλάτα κόβουμε σε καρέ τα ντοματίνια και στη μέση τα φύλλα κάπαρης. Προσθέτουμε την κάπαρη, περιχύνουμε με αγουρέλαιο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε τους χταποδοκεφτέδες.

 

 

ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ & ΤΣΙΛI

 

ΥΛΙΚΑ

·         250 γρ. ρύζι μπασμάτι

·         250 ml γάλα καρύδας

·         300 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες 

·         2 λάιμ

·         4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις

·         2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη

·         3 σκελ. σκόρδο

·         3 πιπερίτσες τσίλι

·         50 γρ. σόγια σος

·         1 αβγό

·         ½ ματσ. δυόσμο

·         1 ματσ. σχινόπρασο

·         30 γρ. σουσάμι

·         Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Αραιώνουμε το γάλα καρύδας σε νερό με αναλογία δύο προς ένα, το βάζουμε σε κατσαρολάκι, φέρνουμε σε βρασμό, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και βράζουμε μέσα το ρύζι για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε το ρύζι και το διατηρούμε στην άκρη.

Βάζουμε τις γαρίδες σε μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. 

Προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, τις δύο πιπερίτσες τσίλι ξεσποριασμένες και πολύ ψιλοκομμένες. Προσθέτουμε ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ, τη σόγια, τον ψιλοκομμένο δυόσμο,  και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι καβουρδίζουμε το σουσάμι σιγά σιγά μέχρι να πάρει χρώμα. 

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε μια πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη και μια σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη και ανακατεύουμε για να βγάλουν τα αρώματά τους. 

τηγανίζουμε τις γαρίδες περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Αδειάζουμε το ρύζι μέσα στο τηγάνι, περιχύνουμε με τη μαρινάδα από τις γαρίδες κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Προσθέτουμε στο τηγάνι ένα αβγό ανακατεύοντας για να διαλυθεί και να ενώσει τα υλικά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο σχινόπρασο (τσάιβς) και καβουρδισμένο σουσάμι.

 

 

Μπακαλιάρος με ντομάτα και καπνιστή πάπρικα

 

ΥΛΙΚΑ

·         750 γραμ. ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος

·         20 ντοματίνια

·         2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

·         ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

·         2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

·         ½  κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

·         2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

·         1 κουτ. σούπας φρέσκια μαντζουράνα ή ½ κουτ. γλυκού ξερή

·         ¼ φλιτζανιού λευκό κρασί

·         αλάτι, λίγη ζάχαρη

·         αλεύρι και καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Κόψτε τον μπακαλιάρο σε μερίδες, αλευρώστε τον και τηγανίστε τον για 3-4 λεπτά στο καλαμποκέλαιο. Αφήστε τον σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει.
Βάλτε στο ταψί τα ντοματίνια και τον μπακαλιάρο, πασπαλίστε με το κουκουνάρι, ανακατέψτε το ελαιόλαδο με το κρασί, την πάπρικα, την μαντζουράνα, το σκόρδο και περιχύστε τον μπακαλιάρο και τα ντοματίνια. Αν ο μπακαλιάρος είναι αρκετά αλμυρός, αλατίστε μόνο τα ντοματίνια.Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15 - 20 λεπτά περίπου. 
Συνοδέψτε με πουρέ πατάτας, ή φέτες από χωριάτικο ψωμί ψημένες στον φούρνο με ελαιόλαδο και σκόρδο.

 

 

Μύδια με λάιμ, τζίντζερ και κόλιαντρο

 

ΥΛΙΚΑ

·         1 κιλό φρέσκα μύδια με κέλυφος

·         2 φρέσκα κρεμμυδάκια

·         2 σκελίδες σκόρδο

·         1 κλωναράκι λέμονγκρας

·         1 τσίλι πιπεριά

·         1 χούφτα φρέσκος κόλιαντρος ψιλοκομμένος

·         1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ

·         3 κουτ. της σούπας χυμός λάιμ

·         1 κουτ. της σούπας σησαμέλαιο

·         2 κουτ. της σούπας σπορέλαιο

·         ½ φλιτζάνι λευκό κρασί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Καθαρίστε τα μύδια εξωτερικά, ξεπλύνετε τα και πετάξτε όσα είναι ανοιχτά. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και τρίψτε το σκόρδο. Ψιλοκόψτε το λέμονγκρας και την τσίλι πιπεριά.
Βάλτε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το λέμονγκρας και το τζίντζερ με το σησαμέλαιο και το σπορέλαιο. Αφήστε τα να σοταριστούν για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, και μετά ρίξτε τα μύδια και το κρασί. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε για λίγα λεπτά στην φωτιά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Όταν ανοίξουν, αδειάστε τα σε ένα μπολ ή μία βαθιά πιατέλα και πετάξτε όσα μύδια είναι κλειστά. Πασπαλίστε τα μύδια με τον κόλιαντρο, τον χυμό λάιμ και την τσίλι πιπεριά, ανακατέψτε και σερβίρετε.

 

 

Σολομός ποσέ με λαχανικά και λαδολέμονο κάπαρης

 

ΥΛΙΚΑ

·         4 φιλέτα σολομού

·         4 κολοκυθάκια

·         4 κλωναράκια σέλερι

·         1 μπουκετάκι μπρόκολο

·         2 φλιτζάνια λευκό κρασί

·         2 κουτ. της σούπας ξίδι

·         5-6 κόκκοι πιπεριού

·         2 δαφνόφυλλα

·         2 σκελίδες σκόρδο

·         κλωναράκια μαϊντανού

·         αλάτι

 

για το λαδολέμονο κάπαρης:

o    ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

o    1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

o    2 κουτ. της σούπας κάππαρη

o    3 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού

o    1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα

o    φρέσκα αρωματικά (ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Μαγειρέψτε τον σολομό με την μέθοδο ποσέ: Βάλτε σε μία πλατιά κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό, το κρασί, το ξίδι, τους κόκκους πιπεριού, τα δαφνόφυλλα, το σκόρδο, λίγα κλωναράκια μαϊντανού και λίγο αλάτι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε την ένταση και μετά από 5 λεπτά ρίξτε τα φιλέτα του ψαριού. Χαμηλώστε ακόμη λίγο την ένταση της εστίας και μαγειρέψτε το ψάρι για 8 λεπτά περίπου. Κατεβάστε από την φωτιά  και βγάλτε προσεκτικά τα φιλέτα του σολομού με μία τρυπητή κουτάλα.



Για τα λαχανικά:

Καθαρίστε τα κολοκυθάκια, αφαιρέστε τις ίνες από το σέλερι και ξεπλύνετε το μπρόκολο. Κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια και βράστε τα για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Για το λαδολέμονο κάππαρης: Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμυδάκι και στραγγίστε και ψιλοκόψτε την κάπαρη. Βάλτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, την κάππαρη, το κρεμμυδάκι, την μουστάρδα, λίγο αλάτι και 1-2 κουταλιές φρέσκα μυρωδικά και ανακατέψτε τα.Σερβίρετε κάθε φιλέτο με λαχανικά και περιχύστε το με το λαδολέμονο κάππαρης.

 

 

Τηγανητές γαρίδες με τσίπουρο και σάλτσα λιαστής ντομάτας

 


ΥΛΙΚΑ

·         500 γραμ. γαρίδες Νο 3 ή 4

·         1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·         ¼ φλιτζάνι κορν φλάουρ

·         ½ φλιτζάνι ανθρακούχο νερό

·         ½ φλιτζάνι τσίπουρο

·         αλάτι

·         σπορέλαιο για τηγάνισμα

 

Για την σάλτσα λιαστής ντομάτας:

·         6 λιαστές ντομάτες σε λάδι

·         1 κουτ. της σούπας πελτές ντομάτας

·         ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

·         ½ κουτ. του γλυκού ξερός βασιλικός

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Καθαρίστε τις γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφος και χαράξτε τις στην επάνω πλευρά για να βγάλετε το εντεράκι. Αδειάστε σε ένα μπολ το ανθρακούχο νερό και το τσίπουρο και ρίξτε το αλεύρι, το κορνφλάουρ και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σχηματιστεί παχύρευστος χυλός. 
Βάλτε το σπορέλαιο σε βαθύ τηγάνι και όταν ζεσταθεί, βουτήξτε μία μία τις γαρίδες στον χυλό και ρίξτε τις στο καυτό σπορέλαιο. Τηγανίστε τις για 2-3 λεπτά, και βγάλτε τι σε απορροφητικό χαρτί. 
Ετοιμάστε την συνοδευτική σάλτσα: Στραγγίστε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι τους και κόψτε τις σε μικρότερα κομμάτια. Πολτοποιείστε τις στο πολυμίξερ με το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας και τον ξερό βασιλικό. Σερβίρετε τις τηγανητές γαρίδες με την σάλτσα λιαστής ντομάτας.

 

 

Τσιπούρες στη λαδόκολλα με λαχανικά και φρέσκο θυμάρι

 

ΥΛΙΚΑ

·         4 τσιπούρες

·         2 καρότα

·         2 κολοκυθάκια

·         1 ξερό κρεμμύδι

·         2 κλωναράκια σέλερι

·         ½ ρίζα φινόκιο

·         ¼ του φλιτζανιού λευκό κρασί

·         χυμός από 1 λεμόνι

·         φρέσκο θυμάρι

·         ελαιόλαδο

·         αλάτι, πιπέρι

·         4 τετράγωνα φύλλα λαδόκολλας 30 Χ 30 εκατοστά περίπου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Φιλετάρετε τις τσιπούρες και αλατοπιπερώστε τις. Καθαρίστε τα καρότα και το κρεμμύδι, κόψτε την σκληρή βάση από το φινόκιο και αφαιρέστε τις ίνες από το σέλερι. Κόψτε τα λαχανικά σε λεπτές λωρίδες ή λεπτές φέτες.  
Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώστε τα και αφήστε τα σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Βάλτε ένα φιλέτο ψαριού σε κάθε φύλλο λαδόκολλας, αλατοπιπερώστε το και μοιράστε τα σοταρισμένα λαχανικά. Σκεπάστε τα με τα υπόλοιπα φιλέτα ψαριού και ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού και  πασπαλίστε με το φρέσκο θυμάρι. Τυλίξτε τις λαδόκολλες στρίβοντας τις άκρες σαν καραμέλα. 
Βάλτε τα πακέτα σε ένα ταψί και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο  στους 200ο C για 25 λεπτά περίπου. Όταν ψηθούν, ανοίξτε τα πακέτα και αδειάστε σε κάθε πιάτο το περιεχόμενο τους, ψάρια και όση σάλτσα έμεινε στα πακέτα.

 

                                                                                                             

Φιλέτο μπαρμπουνιού με ταρατόρ και κουκουνάρι

 

ΥΛΙΚΑ

·         φιλέτα από 6 μπαρμπούνια

·         200 γραμ. φρέσκο σπανάκι

·         12 ελιές ψιλοκομμένες

·         3 κουτ. της σούπας κουκουνάρι ελαφρά σοταρισμένο

·         φρέσκο θυμάρι ή θρούμπι

·         ελαιόλαδο

·         αλάτι, πιπέρι

 

για το ταρατόρ:

·         1 κεφάλι σκόρδο

·         6 κουτ. της σούπας κουκουνάρι

·         2 χοντρές φέτες από μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στραγγισμένο

·         4 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού

·         ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

·         αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Προετοιμάστε το ταρατόρ: Χωρίστε τις σκελίδες του σκόρδου χωρίς να τις ξεφλουδίσετε και βάλτε τις σε μία μικρή κατσαρόλα. Σκεπάστε τις με κρύο νερό και βάλτε τις στην φωτιά να πάρουν βράση. Μόλις βράσουν, στραγγίστε και ξαναβάλτε τις στην κατσαρόλα με κρύο νερό και πάλι στην φωτιά. Επαναλάβετε την διαδικασία 3 φορές συνολικά, στραγγίστε και πιέστε τις σκελίδες για να βγεί το εσωτερικό τους. 
Βάλτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιείστε τα. Αλατίστε και σερβίρετε το ταρατόρ πασπαλισμένο με σοταρισμένο κουκουνάρι.Καθαρίσττε το σπανάκι, ξεπλύνετε το και βάλτε το στην φωτιά με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλατίστε και σοτάρετε το για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Ζεστάνετε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα φιλέτα του μπαρμπουνιού για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και αλατοπιπερώστε τα.Μοιράστε το σπανάκι στα πιάτα, βάλτε από 3 φιλέτα σε κάθε πιάτο, γαρνίρετε με τις ελιές και το κουκουνάρι. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με τα φυλλαράκια του θυμαριού. Συνοδέψτε με το ταρατόρ κουκουναριού.

 

 

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

 

ΥΛΙΚΑ

·         Αμπελόφυλλα φρέσκα ή τουρσί

·         1 σουπιά

·         1 καλαμάρι

·         6 γαρίδες

·         6 μύδια

·         Ασπράδι από 2 αβγά

·         1 ποτ. κρ. κρασί λευκό

·         ½ φλ. ούζο

·         Ζωμό από τα θαλασσινά

·         Αλάτι, πιπέρι

·         Ελαιόλαδο Άλτις

 

Για την μπεσαμέλ:

·         2 κρόκους αβγών

·         2 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν

·         1 κ.σ. κορν φλάουρ

·         1/2 φλ. νερό

·         Χυμό από 1 ½ λεμόνι

·         2 φλ. ζωμό από τα θαλασσινά

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βράζουμε όλα τα θαλασσινά σε κατσαρόλα με 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι λευκό κρασί, ½ ποτήρι ούζο και λίγο αλάτι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν σωστά.

Αφαιρούμε τα θαλασσινά και κρατάμε στην άκρη το ζωμό γιατί θα τον χρειαστούμε αργότερα.

Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο την ψίχα τους.

Κόβουμε τις γαρίδες, το καλαμάρι, τη σουπιά και τα μύδια σε μικρότερα κομμάτια για να αλεστούν πιο εύκολα. Βάζουμε όλα τα κομμάτια θαλασσινών στο μπλέντερ μαζί με το ασπράδι από 2 αβγά και τα αλέθουμε μέχρι να γίνει ένας «κιμάς» θαλασσινών. Μπορούμε να πειραματιστούμε με τη γεύση, την τιμή και τα υλικά και να χρησιμοποιήσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα όποιο μας αρέσει ή όποιο είναι πιο οικονομικό.

Απλώνουμε το αμπελόφυλλο με την «καλή» τους πλευρά, την γυαλιστερή, από κάτω. Βάζουμε από μια κουταλιά μείγματος στην πλευρά που ξεκινάει το κοτσάνι του αμπελόφυλλου και το τυλίγουμε μια φορά. Διπλώνουμε μέσα τις άκρες από αριστερά και δεξιά και συνεχίζουμε το τύλιγμα μέχρι το τέλος, σχηματίζοντας μικρά κυλινδρικά ντολμαδάκια.

Στρώνουμε στον πάτο μιας μικρής κατσαρόλας αμπελόφυλλα (διαλέγουμε κομμένα ή μικρά) και από πάνω τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο φτιάχνοντας ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας περιμετρικά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και πηγαίνοντας προς τα μέσα. Αν κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ξεκινάμε και δεύτερο «όροφο» από ντολμαδάκια πάνω από τον πρώτο.

Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια μας με αμπελόφυλλα και τοποθετούμε από πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο για να έχουν βάρος και να μην ξετυλιχτούν στο βράσιμο. Συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα ζωμό από τα θαλασσινά και βράζουμε τα ντολμαδάκια σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε δύο φλιτζάνια από το ζωμό των θαλασσινών σε ένα κατσαρολάκι.

Διαλύουμε σε μπολάκι 2 κουταλιές του γλυκού κορνφλάουρ σε κρύο νερό και προσθέτουμε 2 κρόκους αβγού. Ανακατεύουμε με το σύρμα για να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε το χυμό από ενάμιση λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα λίγο λίγο στην κατσαρόλα με τον ζωμό θαλασσινών ανακατεύοντας συνεχώς για να δέσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν,  φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα εστραγκόν και σερβίρουμε.

 

Ριζότο με θαλασσινά

ΥΛΙΚΑ

  • ½  κιλό γαρίδες
  • 1 κιλό μύδια ή 1 κουτί μύδια κονσέρβα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2/3  φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
  • 1 κιλό ντομάτες (ώριμες)
  • ½ κιλό ρύζι
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
  • Βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές.
Τρίβουμε τα μύδια με ένα συρματάκι, τα πλένουμε με άφθονο νερό για να καθαρίσουν και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μύδια ελάχιστο νερό, τα σκεπάζουμε και ανοίγουμε τη φωτιά.
Τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ανοίξουν.

Τα βγάζουμε από το όστρακο, στραγγίζουμε το νερό τους και το συμπληρώνουμε με 5 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Σε ένα τηγάνι με το μισό λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.Προσθέτουμε το σκόρδο και τις ντομάτες, αφού τις έχουμε πολτοποιήσει και λίγο αλάτι και πιπέρι.Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 40 λεπτά.
Ρίχνουμε στη σάλτσα τις γαρίδες και τα μύδια και τα αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν για 6 λεπτά.

Για να φτιάξουμε το ρύζι, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι με μια κουταλιά γεμάτη βούτυρο.Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μερικά λεπτά.Προσθέτουμε το κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε ζεστό νερό και λίγο αλάτι.Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε το ριζότο σε μια πιατέλα και ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα με τα θαλασσινά.

 

Παέγια με καραβίδες και θαλασσινά

ΥΛΙΚΑ

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά κομμένες σε λεπτές λωρίδες
½ κιλό χταπόδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
½ κιλό καλαμαράκια, κομμένα σε κομμάτια
1 φλιτζάνι λευκό ξυρό κρασί
Περίπου 2 λίτρα ζωμός κότας έτοιμο ή παρασκευάστε το δικό σας ζωμό κότας
8-10 μύδια χωρίς το κέλυφος τους, καλά πλυμένα
1 κιλό καραβίδες, μισές καθαρισμένες μόνο με την ουρά και μισές με το κέλυφος
2-3 φιλέτα γλώσσα, κομμένα σε μπουκιές (προαιρετικά)
4-5 κλωστές σαφράν
1 ½ κουταλιά της σούπας πάπρικα
Αλάτι
½ κιλό ρύζι Καρολίνα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε σκεύος 40 εκ. για παέγια ή σε τηγάνι αντίστοιχου μεγέθους ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις πιπεριές. Όταν μαλακώσουν βγάλτε τιε με τρυπητή κουτάλα.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε για 3-4 λεπτά το χταπόδι με τα καλαμαράκια. Σβήστε με λευκό κρασί, προσθέστε ½ φλιτζάνι ζωμό κότας και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά.

Σιγοβράστε για 15 λεπτά. Τρίψτε το σαφράν ανάμεσα στα δάχτυλά σας να θρυμματιστεί και διαλύστε το σαφράν σε ½ φλιτζάνι βραστό ζωμό.
Αδειάζετε το στο τηγάνι με τα θαλασσινά, προσθέστε την πάπρικα και τον υπόλοιπο ζωμό και μόλις πάρει βράσει, αλατίζετε τον και βάλτε τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Μόλις πάρει και πάλι βράσει ο ζωμός, πασπαλίζετε με το ρύζι  πάνω στο τηγάνι, για να πάει παντού.
Βράστε το για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και βγάζετε προσεκτικά από το τηγάνι τις γαρίδες, τα μύδια και το ψάρι.

Σιγοβράστε το ρύζι για άλλα 10-15 λεπτά, χωρίς ανακάτεμα, κουνώντας το τηγάνι που και πού, μέχρι να πιεί το ζουμί του.
Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείστε τα θαλασσινά από πάνω και σερβίρετε αμέσως την παέγια.

 

Τηγανιτά χτένια

ΥΛΙΚΑ

7 μεγάλα θαλασσινά χτένια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, το λευκό σώμα χωρίς το κοράλλι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες καθαρισμένες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πλένετε και σκουπίζετε τα χτένια (τα ξεπαγώνετε, αν είναι κατεψυγμένα). Τα βάζετε μέσα σε μια σακούλα τροφίμων με το αλεύρι και το αλάτι. Κρατώντας την κλειστή στο πάνω μέρος με το χέρι σας, την κουνάτε ώστε τα χτένια να αλευρωθούν.
Ζεσταίνετε το μισό ηλιέλαιο σε τηγάνι, ρίχνετε τις σκελίδες σκόρδου και τις σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τα χτένια και τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά 1 1/2-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζετε από το τηγάνι, πετάτε τα σκόρδα, τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα διατηρείτε ζεστά.

 

Πικάντικες γαρίδες σε σουβλάκι με σάλτσα αβοκάντο

 
Pikantikes-garides-souvlaki

Εκτέλεση

 

1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες (κεφάλι, κέλυφος και έντερο). Ττις ταμπονάρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
 
2. Για τη μαρινάδα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις γαρίδες φροντίζοντας να καλυφτούν καλά και τις αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Βουτάμε τα ξυλάκια στο νερό για αρκετή ώρα. Καρφώνουμε σε κάθε ξυλάκι 1 γαρίδα. Τις βάζουμε στο ταψάκι, με τη γαρίδα να ακουμπά στο ταψί και το σουβλάκι στο πλάι. Ψήνουμε στους 200 C για 10΄ περίπου, μέχρι να κοκκινίσουν.
 
3. Για τη σάλτσα αβοκάντο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, τη βάζουμε στο μπολ και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Τη γαρνίρουμε δίπλα στα σουβλάκια.

μερίδες 20
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 10 λεπτά

 

 

Σουπιές φρικασέ

soupiespanaki.jpg

 Εκτέλεση

 

Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει, μετά βάζουμε το κρεμμύδι το ξερό, το φρέσκο, το πράσο και τα αφήνουμε 3-4’ να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, να καραμελώσουν. Έχουμε καθαρίσει τις σουπιές, έχουμε βγάλει το μελάνι, τις κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τις αφήνουμε 5-6’ και ρίχνουμε το μαρούλι. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο και ανακατεύουμε καλά. Στη μέση βάζουμε την πατάτα ολόκληρη.

 

Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε για 25’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Στύβουμε σε ένα μπολάκι τα λεμόνια με ένα πιρούνι, όχι σε αποχυμωτή, ρίχνουμε λάδι και χτυπάμε ταυτόχρονα.

 

Σε ένα πιάτο βάζουμε την ψημένη πατάτα και την λιώνουμε με ένα πιρούνι καλά. Τη ρίχνουμε στο λαδολέμονο ανακατεύοντας συνέχεια με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε λίγα ψημένα λαχανικά από την κατσαρόλα μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.

 

Παέλια με θαλασσινά

Paelia%20me%20thalassina
 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά

  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καλαμάρια ή 2 σουπιές
  • 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
  • 2 πρέζες κρόκο Κοζάνης
  • 1 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα
  • 1 φλ. αρακά
  • 4 φλ. ρύζι
  • 6 φλ. ζωμό ή νερό βραστό
  • 500 γραμμ. φρ. μύδια
  • 500 γραμμ. γαρίδες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πλένετε καλά τις σουπιές,αφαιρείτε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε τετράγωνα κομμάτια και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε τα χορταρικά. Τα κόβετε σε μικρά κομάτια και τα αφήνετε να στραγγίσουν.

Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις ανακατεύετε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 20' με σκεπάσμένη  την κατσαρόλα

Επειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το σέσκουλο, το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνετε και ένα ποτήρι νερό.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 20-30 λεπτά περίπου.

 

 

 

Μύδια με ρύζι

Mydia-me-ryzi

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Υπέροχο νηστίσιμο πιάτο με μύδια. Τα σερβίρουμε κρύα ή ζεστά - είναι το ίδιο απολαυστικά!

 

Υλικά

  • 24 φρέσκα μύδια
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 1/2 κ.γλ. μπαχάρι
  • 1/4 φλιτζ. κουκουνάρια
  • 1/4 φλιτζ. μαύρη σταφίδα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

 

Καθαρίζουμε τα μύδια, αφαιρούμε τα μουστάκια τους, καθαρίζουμε το κέλυφος με βουρτσάκι και τα πλένουμε πολύ καλά. Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά από αυτήν τη διαδικασία, τα πετάμε. Επίσης θα πετάξουμε κι όσα μύδια παραμείνουν κλειστά μετά το βράσιμο.

Βάζουμε τα καθαρισμένα μύδια σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, το κρασί, και σκεπάζουμε με το καπάκι. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, 3΄-4΄, να ανοίξουν –κουνάμε την κατσαρόλα μια δυο φορές για να ανοίξουν πιο εύκολα. Δεν πρέπει να τα παραβράσουμε γιατί χάνουν τη γεύση τους και σκληραίνουν. Επαναλαμβάνουμε πως όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 2 φλιτζ. ζουμί από τα αχνισμένα μύδια και σιγοβράζουμε το ρύζι για 10΄, να απορροφήσει τα υγρά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15΄ επιπλέον.

Βγάζουμε τη σάρκα των μυδιών και την προσθέτουμε στο πιλάφι (κρατάμε και μερικά κελύφη για γαρνίρισμα). Ανακατεύουμε καλά να ζεσταθούν τα μύδια. Σερβίρουμε.


μερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά
 

Γαριδοπιτάκια

Garidopitakia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά

  • ½ πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γραμμ. τυρί κρέμα
  • 200 γραμμ. ανθότυρο
  • 250 γραμμ. ψιλοκομμένη βρασμένη γαρίδα
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ταμπάσκο

 

Εκτέλεση

 

Ανακατεύουμε το τυρί, το ανθότυρο, τις γαρίδες, το αλάτι, το πιπέρι και το ταμπάσκο. Κόβουμε το φύλλο στη μέση κατά μήκος και το διπλώνουμε στα δύο.

Βάζουμε την γέμιση σε κορνέ και βάζουμε λίγη κατά μήκος του διπλωμένου φύλλου. Κλείνουμε στα πλάγια και ρολάρουμε σε φλογέρα. Παγώνουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για λίγο να σφίξει και να μην αδειάσει στο τηγάνισμα.

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο να ροδίσουν καλά. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

 


Φανταστικοί καβουροκεφτέδες (ή γαριδοκεφτέδες)

Kavourokroketes

 

 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Υλικά

  • 400 γραμμ. καβουρόψιχα
  • 6 γαλέτες (cream crackers)
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Αν χρησιμοποιήσουμε γαρίδες, τις βράζουμε για 1΄, ίσα ν’ αλλάξουν χρώμα. Τις καθαρίζουμε και τις πολτοποιούμε ή τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι. Αν χρησιμοποιήσουμε καβουρόψιχα σε κονσέρβα, τη στραγγίζουμε καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε καβουροδαγκάνες, τις ζεματάμε για 2΄-3΄ σε βραστό νερό και τις καθαρίζουμε.

Αλέθουμε τα κράκερ σε σκόνη και τα αφήνουμε σε μπολ. Βάζουμε το καβούρι σε μπολ και το πασπαλίζουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά (ίσως να μην πάρει όλο το μείγμα). Αν χρησιμοποιήσουμε γαρίδες, θα ρουφήξουν λιγότερο μείγμα κράκερ. Το καβούρι όμως έχει πιο πολλή υγρασία.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το λεμόνι και το μαϊντανό και τα χτυπάμε με πιρούνι, να αναμειχθούν. Τα προσθέτουμε στο καβούρι και ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε τριμμένο κράκερ.

Πλάθουμε 10 μεγάλους κεφτέδες, περίπου 5-6 εκ. ο καθένας. Τους βάζουμε σε δίσκο, τους σκεπάζουμε και τους αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά και να σφίξουν, για 30΄-40΄.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και ακουμπάμε λίγους-λίγους τους καβουροκεφτέδες σε μέτρια φωτιά για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Δεν θέλουμε πολύ λάδι, ούτε βαθύ τηγάνισμα, γιατί διαλύονται. Εναλλακτικά, μπορούμε και να τους ψήσουμε. Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τους ψήνουμε στους 200οC για 15΄, να ροδίσουν.


μερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά
 

Μπρουσκέτες με σκορδάτες γαρίδες και τυρί κρέμα

Brousketes-me-garides-pikantikes

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Υλικά

  • 1/2 μπαγκέτα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 10 γαρίδες
  • 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
  • 1/2 φλ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • λίγη ρόκα
  • λίγο αλάτι

 

Εκτέλεση

 

Κόβουμε την μπαγκέτα διαγώνια σε λεπτές φέτες. Με ένα πινέλο αλείφουμε την καθεμιά τους με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Στη συνέχεια αραδιάζουμε τις φέτες  σε μια λαμαρίνα και τις ψήνουμε για περίπου 15΄ έως ότου ροδίσουν.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες (σώμα και κεφάλι) και αφαιρούμε το έντερο από τη ράχη. Τις ψιλοκόβουμε στα 3 ή στα 4 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ταυτόχρονα τις πιπεριές, το σκόρδο και τις γαρίδες. Τα αφήνουμε για 3΄ μέχρι να ροδίσουν καλά οι γαρίδες και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε κάθε μπρουσκέτα βάζουμε λίγη ρόκα, λίγες σκορδάτες γαρίδες και λίγο τυρί κρέμα. Σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ζεστές και υπέροχες!


μερίδες 12
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά