ΣΑΛΑΤΕΣ  

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Συστατικά

·          4 μεγάλες πατάτες

·          1 μέτριο κρεμμύδι

·          Μια χούφτα αρακά

·          ένα μέτριο καρότο

·          2 βραστά αυγά

·          Μια χούφτα καλαμπόκι (προαιρετικό)

·          Μια κουταλιά της σούπας ξύδι

·          αλάτι

·          πιπέρι

·          Μαγιονέζα

Οδηγίες

1.    Βράζουμε πρώτα το καρότο με το φλούδι.

2.    Μετά από τρία λεπτά βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα τις πατάτες.

3.    Σε διαφορετική κατσαρολίτσα ρίχνουμε τον αρακά, το καλαμπόκι και τα αυγά για να βράσουν και αυτά.

4.    Αφού κρυώσουν όλα τα υλικά μας τα ψιλοκόβουμε (εκτός από τις πατάτες) αυτές τις κόβουμε σε πιο μεγάλα κομμάτια.

5.    Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε σαλατιέρα και βάζουμε το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και την μαγιονέζα.

6.    Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και βάζουμε την σαλάτα μας στο ψυγείο για 20 λεπτά

 

japanese restaurant emoticon

 

AΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

·         Λίγο μαρούλι

·         Λίγη ρόκα

·         1/2 λαχανάκι σικορέ

·         1/2 πιπεριά κόκκινη

·         1/2 μήλο κόκκινο

·         6-7 καρύδια

·         1 ποτήρι κρασί λευκό

·         1 σκελίδα σκόρδο

·         1 κουτ. σούπας μέλι

·         Λίγο κρασόξιδο

·         1 κουτ. γλυκού αλάτι

·         1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι

·         1 κουτ. του γλυκού τζίντερ (τριμμένη πιπερόριζα)

·         ελαιόλαδο


Οδηγίες

 

1.    Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, τη ρόκα και το λαχανάκι σικορέ, σε ένα πιάτο. Πάνω τους κόβουμε τη πιπεριά και το μήλο σε κυβάκια. Δεν αφαιρούμε την φλούδα του μήλου για να δώσει ωραίο χρώμα στη σαλάτα. Προσθέτουμε και το καρύδι τριμμένο στο μούλτι και ανακατεύουμε.

2.    Μετά χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο, την πιπερόριζα, αλάτι, πιπέρι. Ξαναχτυπάμε τα υλικά συμπληρώνοντας το κρασί, το λάδι και το μέλι.

3.    Τέλος περιχύνουμε την σαλάτα με την σάλτσα και είναι έτοιμη να σερβίρουμε.

japanese restaurant emoticon

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Συστατικά

·         3 μεγάλες πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους

·         1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·         7-8 ανθός αγγουράκι τουρσί

·         1 κ.γ. ρίγανη

·         4 κ.σ. γεμάτες μαγιονέζα

·         1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα

·         λάδι-ξύδι

·         αλάτι-πιπέρι


Οδηγίες

 

1.    Βαζουμε σε ένα μπόλ τις πατάτες, κρεμμύδι, αγγουράκι και ρίχνουμε τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λάδι και ξύδι. Ανακατευουμε με προσοχή να μη λιώσουν οι πατάτες.

2.    Προσθέτουμε τη μουστάρδα στη μαγιονέζα και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά, ρίχνουμε το μείγμα στη σαλάτα


japanese restaurant emoticon

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ

Συστατικά

·         Ζαμπόν ή γαλοπούλα

·         τυρί κίτρινο ένταμ ή γκούντα

·         αγγούρι

·         κρεμμύδι φρέσκο

·         κρεμμύδι ξερό

·         μαϊντανός

·         ντομάτα χωρίς τους σπόρους

·         πιπεριές

·         αυγά βραστά

·         μαγιονέζα


Οδηγίες

 

1.    Όλα αυτά τα υλικά εκτός από τα αυγά τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στην σαλατιέρα μας

2.    Τέλος ρίχνουμε μαγιονέζα και στο κέντρο από πάνω βάζουμε τα αυγά κομμένα στα τέσσερα.


japanese restaurant emoticon

Δροσιστική Σαλάτα της Κανέλλας

Συστατικά

·         2 αγγούρια

·         1 κουπα γιαούρτι σακούλας

·         1 κρεμμύδι φιλοκομμένο

·         2 κουταλιές λάδι

·         1 κουταλιά ξύδι

·         δυόσμο ψιλοκομμένο

·         αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

1.    Κόψτε το αγγούρι σε μικρα κομματάκια και τοποθετήστε το σε μια διάφανη σαλατιέρα.

2.    Προσθέστε το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το δύοσμο και ανακατέψτε τα με το αγγούρι.

3.    Χτυπήστε το γιαούρτι με το λάδι, το ξύδι και ελαχιστο αλάτι και ρίξτε το απο πανω απο τ΄αλλα υλικά.

4.    Στολίστε τη σαλάτα με φέτες αγγουριου γύρω-γύρω στη σαλατιέρα και βάλτε στη μέση ενα φρέσκο κλωνάρι δύοσμο


japanese restaurant emoticon

Η ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ

 

Συστατικά

·         2 φρέσκιες ντομάτες αρκετά ψιλοκομμένες (ή σε κονσέρβα)

·         1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·         1 μέτρια πιπεριά

·         1 κούπα μανιτάρια

·         Λίγο μαϊντανό

·         Ρίγανη

·         Αλάτι, πιπέρι

·         Ένα κομμάτι τριμμένο κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά (70γρ. περίπου)

·         Λάδι

 

Οδηγίες

 

1.    Βάζετε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι την πιπεριά, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και τα σκεπάζετε με λίγο νερό. Ρίχνετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν σε υψηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνουν μαλακά και βρασμένα.

2.    Ρίχνετε την ντομάτα, τον μαϊντανό, την ρίγανη, το πιπέρι και προσθέτε λίγο αλάτι ακόμα (δοκιμάστε το αλάτι μέχρι το σημείο που σας αρέσει). Αφήνετε τα λαχανικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσουν και να εξατμιστούν τα ζουμιά.

3.    Κατεβάζετε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτετε το τυρί και μία κουταλιά λάδι ωμό.

4.    Ανακατεύετε και είναι έτοιμο.

japanese restaurant emoticon

ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ CAPRESE

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ                   

·           4 ντομάτες

·         2 κεφαλάκια μοτσαρέλας

·         φρέσκος βασιλικός

·         ελαιόλαδο

·         αλάτι

·         πιπέρι

 

Οδηγίες

 

1.    Κόβω σε μέτριες ροδέλες τις ντομάτες και την μοτσαρέλα.

2.    Βάζω εναλλάξ ντομάτα- μοτσαρέλλα -βασιλικό.

3.    Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.

4.    Και αλατοπιπερώνω ελαφρώς.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε μπαλσάμικο ή να χρησιμοποιήσουμε πέστο βασιλικού αντί για φύλλα.

japanese restaurant emoticon

Σαλάτα με ρόκα μπέϊκον και παρμεζάνα

Συστατικά

·         1 ματσάκι ρόκα

·         2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη

·         4 φέτες μπέϊκον

·         4 κουτ. σούπας κρουτόν

·         2 κουτ. σούπας λάδι

·         λίγες φλούδες παρμεζάνας



Για τη σος βινεγκρέτ:

·         1 φλιτζ. καφέ λάδι

·         1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο

·         1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

·         λίγη ζάχαρη άχνη

·         αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

1.    Πλένετε καλά τη ρόκα και αφού αφαιρέσετε τα κοτσάνια, την κόβετε με τα δάχτυλα σε χοντρά κομμάτια. Τη στραγγίζετε καλά και τη ρίχνετε σε σαλατιέρα.

2.    Ζεσταίνετε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε το μπέϊκον να γίνει τραγανό.

3.    Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: χτυπάτε το ξύδι με λίγο αλατοπίπερο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Προσθέτετε το λάδι από το τηγάνι που ψήσατε το μπέϊκον, το λάδι, τη μουστάρδα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πήξει η σάλτσα.

4.    Ρίχνετε το μπέϊκον πάνω από τη ρόκα και πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα. Προσθέτετε τα κρουτόν και τη βινεγκρέτ μόνο όταν θέλετε να σερβίρετε. Διακοσμείτε με φλούδες παρμεζάνας.

japanese restaurant emoticon

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΦ

 Συστατικά

·          Πράσινη σαλάτα

·          10 φέτες μπεικον ψιλοκομμένο (σωταρισμένο)

·          1 φιλέτο κοτόπουλο κομματάκια (σωταρισμένο)

·          1/4 τυρί Ολλανδίας ή κασέρι σε κυβάκια

           1 κονσέρβα μικρή καλαμπόκι

 

Οδηγίες

 

1.    Βαζουμε όλα τα υλικά στη σαλάτα εκτός απ΄το κρουτόν.

2.    Αναμιγνύουμε τη μαγιονέζα με όση κέτσαπ θέλουμε. Εγώ βάζω τόση ώστε να πάρει ένα έντονο ροζ χρώμα.

3.    Ρίχνουμε τη σως στη σαλάτα κι από πάνω τα κρουτόν.

 

 Λίγα μυστικά ακόμα

 Οι αναλογίες στα υλικά φυσικά μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τα γούστα. Όπως επίσης  αντί για μπεικον μπορούμε να βάλουμε γαλοπούλα ή ζαμπόν. Επίσης μπορούμε να   προσθέσουμε ντομάτα κι αγγούρι. Να επισημάνω οτι καλό θα ήταν τα κρουτόν να τα ρίξετε  λίγο πρίν σερβίρετε τη σαλάτα για να μην μαλακώσουν,

japanese restaurant emoticon

ΣΑΛΑΤΑ ΣΠΕΣΙΑΛ

Συστατικά

·           1 άισμπεργκ

·           1 πιπεριά κόκκινη

·           1 πιπεριά κίτρινη

·           1 πιπεριά πορτοκαλί

·           1 πιπεριά πράσινη

·           1-2 ντομάτες ή 8-10 ντοματίνια

·           3 φέτες μπέικον

·           4 κ.σ. καλαμπόκι

·           Παρμεζάνα τριμμένη

·           Γραβιέρα σε κομματάκια

·           Κριθαρένια παξιμαδάκια αντί κρουτόν

·           Αλάτι

·           Ελαιόλαδο

·           Ξύδι μπαλσαμικο

 

Οδηγίες

 

1.    Πλένουμε όλα τα λαχανικά μας.

2.    Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι μέχρι να μείνει στεγνό. Αφήνουμε να κρυώσει.

3.    Κόβουμε το άισμπεργκ με το χέρι. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες.

4.    Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε κατά σειρά το άισμπεργκ, τις πιπεριές, το καλαμπόκι, τα ντοματίνια, το μπέικον και ελάχιστο αλάτι.

5.    Ρίχνουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα, τα κομματάκια γραβιέρας και σπάμε με το χέρι τα παξιμαδάκια και τα ρίχνουμε και αυτά από πάνω.

6.    Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο.

7.    Την σερβίρουμε έτσι στο τραπέζι μας και ανακατεύουμε λίγο πριν σερβιριστεί στο πιάτο.

 

japanese restaurant emoticon

Πολύχρωμη Τονοσαλάτα

ΥΛΙΚΑ

·         1 κονσέρβα τόνο σε νερό

·         1 κονσέρβα καλαμπόκι

·         1 βρασμένο πατζάρι (έτοιμο σε σακουλάκι)

·         1/3 αγγούρι

·         1/2 κόκκινη πιπεριά

·         1 κουταλιά μαγιονέζα

·         1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

·         2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

·         1 κουταλάκι μουστάρδα

·         1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Κόβεις το πατζάρι και την πιπεριά σε κυβάκια. Ανοίγεις και στραγγίζεις τον τόνο και το καλαμπόκι. Καθαρίζεις το αγγούρι και το κόβεις σε μικρά κομμάτια. Σε ένα βαζάκι ανακατέυεις τη μαγιονέζα το λάδι, το ξίδι και λίγο αλατοπίπερο και τη μουστάρδα. Όταν ανακατευτούν προσθέτεις σε αυτά και τη μαγιονέζα. Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτεις τη σάλτσα ανακατεύοντας για να πάει παντού.Σερβίρεις σε βαθύ πιάτο, πάνω σε φύλλα πράσινης σαλάτας. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη σαλάτα σαν γέμιση σε μπαγκέτα ή αραβική πίτα. Καλή όρεξη!

                                                                               

japanese restaurant emoticon

                                                                            

Σιδερένια Σαλάτα

Υλικά

250 γρ. βρασμένες φακές

2 πιπεριές (κίτρινη-πράσινη)

½ κ. Σπανάκι

½ ματσάκι μαϊντανό

5 καρότα

½ ρίζα σέλερι

2 κουτ. γλ. πετιμέζι

20 σταφίδες

Ξίδι βαλσάμικο

-Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβεις όλα τα λαχανικά. Τα ρίχνεις σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ και τα ανακατεύεις με τις βρασμένες φακές. Ρίχνεις λαδάκι και ξυδάκι!  Γλυκαίνεις την σαλάτα με λίγο πετιμέζι και σταφίδες. Και είναι έτοιμη!

                                             japanese restaurant emoticon                                             
 

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ


 

Υλικά

20 πατάτες μικρούλες 
1 κιλό χταπόδι 
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
1 πιπεριά κέρατο πράσινη κομμένη σε λεπτές φέτες 
8 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι 
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο 
1 φύλο δάφνης 
λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι 

Για τη βινεγκρέτ σος: 
3 κ.σ. μηλόξυδο 
1 κ.σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη 
6 κ.σ. ελαιόλαδο 
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε στη μέση. Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Βράζετε το χταπόδι με ένα φλ. νερό, τη δάφνη και τους κόκκους του πιπεριού, μέχρι να μαλακώσει. Χτυπάτε σε ένα πίμερ τα υλικά της βινεγκρέτ. Βάζετε τις πατάτες σε μια σαλατιέρα και προσθέτετε το χταπόδι κομμένο σε φέτες. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, τις ελιές, τον μαϊντανό και τον άνηθο και περιχύνετε με την βινεγκρέτ σος. Από πάνω τρίβετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

                                                                                                                       

japanese restaurant emoticon

ΣΑΛΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ

Υλικά

100 γρ. καλαμαράκια 
3 γαρίδες Νο 2 
70 γρ. χταπόδι 
προαιρετικά 3 μπαστουνάκια καβουρόψυχα 
1 μαρούλι ψιλοκομμένο 
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο 
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 
1 μικρό αγγούρι και 1 μεγάλη ντομάτα κομμένα σε κύβους 
ελαιόλαδο όσο θέλετε 
ξύδι όσο θέλετε 
αλάτι, πιπέρι 

Για την σος (σάλτσα κοκτέιλ): 
1 κ.γ. μουστάρδα 
3 κ.γ. κέτσαπ 
μισή κούπα μαγιονέζα 
μισή κούπα κρεμά γάλακτος 
αλάτι

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια αφού τα έχουμε πρώτα αλευρώσει. Τις γαρίδες τις βάζουμε στη σχάρα, είναι πιο νόστιμες από βραστές. Το χταπόδι το βράζουμε με κόκκινο κρασί, φύλλα δάφνης και με λίγους κόκκους πιπεριού και μετά το βάζουμε στη σχάρα μέχρι να ροδίσει. Την καβουρόψυχα τη βάζουμε και αυτή στην σχάρα. Τα θαλασσινά μας όπως τα ψήνουμε τα αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε όλα τα σαλατικά μαζί με τα μυρωδικά μας σε ένα μπολ, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Έπειτα τα βάζουμε σε μια πιατέλα και στρώνουμε από πάνω όμορφα τα θαλασσινά μας. Πασπαλίζουμε από πάνω ακόμα με λίγα μυρωδικά. 
Εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από την μεσογειακή μας γεύση χρησιμοποιούμε και την σάλτσα κοκτέιλ: Βάζουμε όλα τα υλικά της σος σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.

japanese restaurant emoticon

                                                                                                                             

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΦ

Υλικά

1/4 κ. βρασμένο και κομματιασμένο κοτόπουλο στήθος 
3 φέτες ζαμπόν 
3 φέτες γραβιέρα 
2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
μερικά φύλλα μαρουλιού 
2 αυγά βραστά 
άνηθο 
ξύδι 
λάδι 
αλατοπίπερο 
1 κουταλιά μουστάρδα 
καρδιά ενός μαρουλιού

Εκτέλεση:

Κομματιάζουμε σε μακρόστενα κομμάτια το ζαμπόν και το τυρί.
Κόβουμε σε ροδέλες τα αυγά και τα κρεμμυδάκια.
Ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με την καρδιά μαρουλιού στο κέντρο της σαλάτας.

                                                                                                                    

japanese restaurant emoticon

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

 

Υλικά

4 μεγάλες μελιτζάνες 
3 σκελίδες λιωμένο σκόρδο 
1 πιπεριά ψιλοκομμένα 
1 ντομάτα ψιλοκομμένη 
μαϊντανό ψιλοκομμένο 
αλατοπίπερο 
1 κούπα τσαγιού λάδι 
1/2 κούπα τσαγιού τριμμένη φέτα 
3 κουταλιές ξύδι 
μερικές μαύρες ελιές

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο.
Τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο μίξερ.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το μίξερ ώσπου να απορροφηθούν και μετά ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι.
Τέλος προσθέτουμε τη φέτα ανακατεύουμε, στολίζουμε με τις ελιές και σερβίρουμε.

 

 japanese restaurant emoticon

ΣΑΛΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

Υλικά

1 φλ. πλιγούρι 
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους 
2 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες 
1 πράσινη πιπεριά σε κύβους 
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
3/4 φλ. λάδι 
2 κ.γ. μουστάρδα 
2 κ.σ. ξύδι 
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε το πλιγούρι από το βράδυ σε μπολ με ζεστό νερό. Την επομένη το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε τα λαχανικά προσεκτικά, να μη λιώσουν οι ντομάτες, με το πλιγούρι. Χτυπάμε το λάδι με τη μουστάρδα και το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε. Εγώ ρίχνω βαλσάμικο ξύδι πάντα ή βαλσάμικο που είναι σαν σιρόπι από πάνω.

                                                                                                                  

japanese restaurant emoticon

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ (CAESAR SALAD) 

 

Υλικά

1 μαρούλι περίπου του 1 κιλού 
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες 
6 φιλέτα αντσούγας 
3 κουταλιές μουστάρδα Ντιζόν 
πιπέρι κατά τη γεύση 
χυμός 1 λεμονιού 
175 ml ελαιόλαδο 
1 αβγό 
125 γρ τυρί παρμεζάνα φρεσκοαλεσμένο 


Για τα κρουτόν σκόρδου 


1/2 μπαγκέτα γαλλικό ψωμί χτεσινό (ή 4-5 φέτες λευκό ψωμί) 
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες 
60 ml ελαιόλαδο 
2 κουταλιές παχιά κρέμα γάλακτος (προαιρετικά) 

Εκτέλεση:

Για τα κρουτόν:
1. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους 1,5 χιλ. και μετά δε κύβους (μαζί με την κόρα).
2. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο και το ψωμί και τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα κρουτόν να χρυσίσουν, για 3-2 λεπτά περίπου.
3. Αδειάζουμε τα κρουτόν πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν και να στεγνώσουν καλά. Πετάμε το σκόρδο. Τα κρουτόν μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη και να διατηρηθούν μέσα σε αεροστεγές βάζο.
Για τη σαλάτα:
1. Κόβουμε από το μαρούλι τη ρίζα και ξεπλένουμε καλά τα φύλλα σε τρεχούμενο νερό. Πετάμε τους σκληρούς μίσχους και κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια κατά προτίμηση με τα χέρια μας. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά.
2. Στραγγίζουμε τα φιλέτα αντσούγας, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας και τα λιώνουμε με το πιρούνι.
3. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μουστάρδα, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Τα αναμιγνύουμε καλά όλα μαζί με το σύρμα. Ρίχνουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μίγμα να γίνει λίγο παχύρρευστο. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
4. Προσθέτουμε το μαρούλι και ανακατεύουμε, μέχρι τα κομμάτια να καλυφθούν καλά από το μίγμα.
5. Σπάζουμε το αβγό και το βάζουμε στη σαλάτα, ανακατεύοντας ώσπου να αναμιχθεί καλά.
6. Προσθέτουμε τα μισά κρουτόν και τα 2/3 από την παρμεζάνα και ανακατεύουμε και πάλι. Ξαναδοκιμάζουμε το αλάτι.
7. Σερβίρουμε απευθείας από το μπολ βάζοντας πάνω από κάθε πιάτο επί πλέον παρμεζάνα και κρουτόν κατά την επιθυμία. 

 japanese restaurant emoticon

ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

1 κιλό παντζάρια 
4 σκελίδες λιωμένο σκόρδο 
4 βραστές πατάτες 
1 πιπεριά σε ροδέλες 
μερικά ραπανάκια 
λάδι, αλάτι, αρκετό ξύδι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες, αναμιγνύουμε με τις πατάτες κομμένες σε φετάκια το σκόρδο το αλάτι και το λαδόξιδο. Γαρνίρουμε με ραπανάκια και την πιπεριά.