ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ  

Ρεβιθοκεφτέδες

 

Ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1/2 κιλό ρεβίθια
4 μέτριες πατάτες βρασμένες
4 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
τριμμένος δυόσμος
τριμμένη μαντζουράνα
ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι για πασπάλισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ πριν μαγειρέψουμε μουλιάζουμε τα ρεβίθια
Την επομένη, τους ρίχνουμε σόδα και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν. Στη συνέχει τα ξεπλένουμε καλά, 3-4 φορές.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα θρυμματίζουμε.
Αν το μείγμα μας είναι αραιό για να το πλάσουμε προσθέτουμε λίγο αλεύρι και το πλάθουμε με τα χέρια μας ώσπου να γίνει μια ενιαία μάζα


Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια σε μέγεθος της αρεσκείας μας, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε για 4 λεπτά απο την κάθε πλευρά.

 

 

 

Απαιτούμενος χρόνος: 10 λεπτά

 

Xταπόδι στιφάδο

 

Χταπόδι στιφάδο

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1.250 γραμμάρια χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
350 γραμμάρια λάδι
100 γραμμάρια ξίδι
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
3 φύλλα δάφνης
1 κιλό φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 ½ κουταλιά σούπας ντοματοπελτές

 

Εκτέλεση

Κόβετε τα πλοκάμια του χταποδιού σε φέτες 1-2 δάχτυλα. Πλένετε καλά τα κομμάτια και βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι, το ξίδι, τα κρεμμυδάκια ολόκληρα καθαρισμένα, το σκόρδο, τη δάφνη και τις ντομάτες ή τον ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό.

Προσθέστε αλάτι και 5-6 ολόκληρους κόκους πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσει το χταπόδι.

 

 

Γαλέος με σπανάκι

 

Για 2-4 άτομα

1200 γραμμάρια γαλέο φιλέτο
Σπανάκι  (όση ποσότητα θέλουμε)
3 ώριμες ντομάτες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε το σπανάκι και το βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για λίγα λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο γαλέου και το βάζουμε σε ένα ταψί.

Στρώνουμε πάνω από το φιλέτο το σπανάκι, προσθέτουμε τη ντομάτα και τον άνηθο.
Στύβουμε πάνω από το ψάρι ένα λεμόνι και περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο.

Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Σερβίρουμε με μαγιονέζα έτοιμη η παρασκευάστε τη δική σας μαγιονέζα!

 

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

2 μέτρια καρότα σε ροδέλες
8 μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
100 γραμμάρια αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο προαιρετικά
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
1 αυγό προαιρετικά
χυμός 3 λεμονιών

10-12 φρέσκες αγκινάρες ή κατεψυγμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο ή τριμμένο κρεμμύδι
6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

 

 Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζουμε τις αγκινάρες, εάν είναι φρέσκες, αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κόβοντας τις άκρες από τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφαιρούμε με μικρό μαχαίρι το χνούδι τους και τις ρίχνουμε αμέσως σε μια λεκάνη με νερό και χυμό 2 λεμονιών, για να μη μαυρίσουν, μέχρι να τις μαγειρέψουμε.

Εάν είναι κατεψυγμένες, θα προσπεράσουμε όλη αυτή τη διαδικασία.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι  και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Βάζουμε τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα επάνω, τα καρότα, τον αρακά, αν βάλουμε και τον άνηθο.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζονται οι αγκινάρες.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για 30 περίπου λεπτά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. Χτυπάμε το αυγό με το χυμό ενός λεμονιού, ρίχνουμε μέσα λίγη από τη σάλτσα του φαγητού, τα χτυπάμε όλα μαζί και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα κουνώντας την έτσι, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού.

Εάν δε μας αρέσει το αυγολέμονο, τότε μόλις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό του λεμονιού.

 Σερβίρετε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί!

 

 

Υλικά 

Για 4-6 άτομα       

2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
4 μικρές σφικτές ντομάτες
200 γρ. ελαιόλαδο
λίγο φυτικό βούτυρο για το βράσιμο της πατάτας
2-3 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
κρουτόν
μία χούφτα χοντροκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα

αλάτι, πιπέρι
8 μελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές)
3 βρασμένες πατάτες (για το πουρέ)
1 κουτί πολτό ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

 

 Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις καθαρίσμένες πατάτες και τις βράζουμε με φυτική μαργαρίνη και νερό. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις πατάμε με ένα πιρούνι για να γίνει ο πουρές.

Στη συνέχεια ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ανοίγουμε τις μελιτζάνες, πατάμε το εσωτερικό τους, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις γεμίζουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Μετά προσθέτουμε το πολτό ντομάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε στο πάτο της κάθε μελιτζάνας από μία κουταλιά κρουτόν και λίγη σάλτσα.

Από πάνω τοποθετούμε μια-δύο φέτες ντομάτα και μετά πουρέ πατάτας.

Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στο ταψί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το λιωμένο βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο πουρές για 20-30 λεπτά.

Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες και τις βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε πάνω στο πουρέ λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα και τις ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο.Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί!

 

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το γλάσο
2 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
3 κουταλιές της σούπας τρούφα για να πασπαλίσουμε το κέικ
2 κουβερτούρες

Για το κέικ
5 κουταλιές της σούπας φυτική μαργαρίνη
150 γραμμάρια κουβερτούρα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλή ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι του καφέ κακάο
1 κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρική
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
5 αποξηραμένα βερίκοκα


 Εκτέλεση

Για το γλάσο
Ρίχνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο, τη λιώνουμε και καλύπτουμε το κέικ.
Πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας αν θέλουμε.

Για το κέικ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το φυτική μαργαρίνη, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, τα ψιλοκομμένα βερίκοκα, το κακάο, και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, σταδιακά το νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
Για να δούμε, αν έχει γίνει το κέικ, μπήγουμε ένα στεγνό μαχαίρι μέσα στο κέικ. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε το κέικ έχει γίνει.

Το βγάζουμε από το φούρνο, και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο που ετοιμάσαμε, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 


 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τον χαλβά
1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι
700 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml νερό

Για τη γέμιση
 φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα
1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη
2 κουταλιές του γλυκού κακάο
1 ολόκληρη σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Για το γλάσο επικάλυψης
2 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
2 κουβερτούρες

 

Εκτέλεση

Για το γλάσο
Ρίχνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο, τη λιώνουμε και καλύπτουμε το κέικ.

Για τον χαλβά
Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζάχαρης).

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μετά τους 110 βαθμούς αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ασπρίσει.

Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ πάνω στο ταχίνι. Αναδεύουμε το μείγμα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε μια σπάτουλα μαρίζ (από σιλικόνη) και ανακατεύουμε.

Για τη γέμιση
Σε μπέν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα μέχρι να γίνει ρευστή.
Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια, τη λιωμένη κουβερτούρα, το κακάο, τα φιστίκια και αναδεύουμε λίγο ακόμη.

 

Βάζουμε τον χαλβά σε παραλληλόγραμμο καλούπι. Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει, και αφού κρυώσει τον βγάζουμε από το καλούπι και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο σοκολάτας και αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες ακόμα μέχρι να στεγνώσει από πάνω το γλάσο και σερβίρουμε.Για να μην τον απολαύσετε σκέτο… Σας προτείνουμε… Ψωμί από καλαμπόκι ή Λαγάνα!!

 

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα
2 κουταλιές της σούπας άνηθο
1 τέταρτο φλιτζανιού τσαγιού κορν φλάουρ
1 τέταρτο φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1/2 κιλό πατάτες βρασμένες
200 γραμμάρια καρότα ελαφρώς βρασμένα
1/2 κούπα αρακά βρασμένο ελαφρώς
3-4 μέτρια κολοκυθάκια βρασμένα ελαφρώς
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά, στην ίδια κατσαρόλα συνεχίζουμε με τα λαχανικά και τα βράζουμε για 7 λεπτά,  ίσα- ίσα να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια Ρίχνουμε τα ελαφρώς βρασμένα λαχανικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για πολύ λίγο ίσα ίσα να θρυμματιστούν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα βρασμένα λαχανικά, τις πατάτες, το αλεύρι, κορν φλάουρ, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι,  και πλάθουμε σουτζουκάκια.
Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, από τις δυο μεριές για 5 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Σερβίρουμε με νηστίσιμο ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι.

 

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 ποτήρι του νερού μούστο
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρική
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μούστο, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά.
Ταυτόχρονα διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι.

Αναδεύουμε με απαλές κινήσεις το μείγμα, για να γίνουν τα μουστοκούλουρα αφράτα.
Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα δίνοντας τα, όποιο σχήμα θέλουμε (συνήθως κυκλικό).

Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Σερβιρουμε ζεστό καφέ με σοκολάτα!

 

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

6 κουταλιές κακάο σκόνη
1 κουταλάκι σόδα
2 φλιτζάνια κρύο νερό
10 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
2 βανίλιες
3 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι


Για το γλάσο σοκολάτας
1 Βανίλια
6 Κουταλιές λάδι
6 Κουταλιές νερό
250 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
3 Κουταλιές κακάο σκόνη


 Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για τα μάφινς για 5 λεπτά. Για το ταψάκι των μάφινς, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και βάζουμε σε κάθε τρύπα από 1 κουταλάκι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μέσα στις τρυπούλες, χωρίς να βουτυρώσουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά.

Φτιάχνουμε το γλάσο ζεσταίνοντας ελαφρώς τα λάδι με το νερό και στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια κουτάλα.
Μόλις βγάλουμε τα μάφινς απλώνουμε το γλάσο σοκολάτας.

Σερβίρετε με καφέ με μπαχάρια!

 

 

 

Υλικά

Για 6-8 άτομα

1 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κουταλιές του γλυκού μαγιά ξερή
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 1/2 ποτήρια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας κακάο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα
1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο

 

Εκτέλεση

Στο χλιαρό νερό διαλύω τη μαγιά και προθέτω το λάδι.
Σε δύο μπολ ξεχωρίζετε το υγρό σε ίσα μέρη. Μοιράζετε στα δύο το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα προσθέτετε μέσα στο μπολ με το νερό.
Στο ένα μπολ ζυμώνετε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και λευκή ή ζύμη. Στο άλλο ρίχνετε το κακάο, τα καρύδια, ζυμώνετε και έχετε μία καφέ ζύμη.
Αφήνετε τις ζύμες σε ζεστό μέρος για μία ώρα να ξεκουραστούν ή 10 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανοίγετε με την λευκή ζύμη δύο μακρόστενα φύλλα όπου εκεί θα βάλετε την καφέ ζύμη σαν μακρύ, χοντρό κορδόνι.
Τυλίγετε κι έχετε δύο ρολάκια. Τα κόβετε με μαχαίρι σε πάχος ενός δαχτύλου, τα αραδιάζετε στο ταψί, τα αφήνετε μισή ώρα ακόμα να φουσκώσουν και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνετε να κρυώσουν και περιχύνετε με ζεστό σιρόπι. Τα γυρνάτε λίγο μέσα στο σιρόπι και όταν μαλακώσουν τα βγάζετε από το ταψί και σερβίρετε!

 

 

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κιλό γαρίδες
1/2 λεμόνι κομμένο σε φέτες
1/2 κούπα βούτυρο φυτικό
2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδου
1 κλωνάρι σέλινο χωρίς τα φύλλα
μερικά κλωνάρια μαϊντανού
1 μικρό κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες
1 κουταλιά κοφτή ντοματοπελτέ
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
λίγο πιπέρι
2 φύλλο δάφνης
λίγη πάπρικα
2 κούπες ρύζι

 

Εκτέλεση

Με άφθονο νερό πλένετε τις ωμές γαρίδες και τις καθαρίζετε από το κέλυφος και το μαύρη κορδονάκι ανάμεσα τις γαρίδες (εντεράκι).
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 4 κούπες νερό και το λεμόνι σε φετούλες. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και κρατάτε μια κούπα από το νερό τους. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το σέλινο δεμένο με τα κλωνάρια μαϊντανού, τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, την πάπρικα και το νερό από τις γαρίδες.

Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 30 λεπτά της ώρας μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίχνετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσουν με τη σάλτσα για άλλα 5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το στραγγίζετε και το βάζετε σε φόρμα. Βάζετε πάνω στο ρύζι τις γαρίδες με τη σάλτσα τους. Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε με φρέσκια λαγάνα.

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

500 γραμμάρια καλαμαράκια
500 γραμμάρια χταπόδι
5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τα καλαμαράκια και το χταπόδι σε μικρά κομματάκια και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε πολύ καλά και το προσθέτουμε στο μπολ.

Ρίχνουμε επίσης το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο κι αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

 

 

Υλικά

Για 2-4 άτομα

400 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια
200 γραμμάρια νερό


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό για 10 λεπτά περίπου, κατόπιν ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφού τη βγάλουμε απο το ψυγείο τη χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και σερβίρουμε σε γυάλινα μπολάκια!

Σερβίρουμε με λικέρ πορτοκάλι!

 

 

Υλικά

Για 2-4 άτομα

ελαιόλαδο για το τηγάνι
Μέλι και μπανάνα για το σερβίρισμα
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή με το σύρμα το αλεύρι με το νερό μέχρι να έχουμε ένα χυλό που να στέκεται λίγο.

Ρίχνουμε σ' ένα μεγάλο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει λίγο περισσότερο απ' όταν τηγανίζουμε πατάτες.

Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας από τον χυλό  και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Μ' αυτόν τον τρόπο γεμίζουμε όλο το τηγάνι.

Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο με στρωμένο χαρτί κουζίνας , για να τραβήξει το περιττό λάδι και κατόπιν σερβίρουμε σε πιατέλα, με συνοδεία μπανάνα και με μέλι ή για αλλαγή με κομπόστα κομπόστα βύσσινο!

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
6 μεγάλα στρόγγυλα μανιτάρια
½ κούπα αρακα
½ κούπα καλαμπόκι

 

Εκτέλεση

Με ένα λεπτό μαχαιράκι καθαρίζουμε τα κοτσάνια και βγάζουμε τη φλούδα  από τα μανιτάρια.
Στη συνέχεια σε ξύλο κοπής παίρνουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με ζεσταμένο λάδι.

Κατόπιν ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και μετά τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών.

Προσθέτουμε το καλαμπόκι, τον αρακά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.

Γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε.

Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ½ κούπα νερό, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.

Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε λίγο νερό.

 

 

Υλικά

Για 8-10 άτομα:

200 γρ. ζάχαρη 

200 γρ. νερό

2 κ.σ. κακάο

¼ κ.γ. κανέλα

4 κ.σ. κονιάκ

250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

150 γρ. φρυγανιά

Για την επικάλυψη: 500 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

 

Εκτέλεση

 Σας αρέσουν τα γλυκά αλλά νηστεύετε.... τότε δείτε τη συνταγή για πεντανόστιμες νηστίσιμες καριόκες!

 Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό για 15 ' έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και τη κανέλα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να ολογενοποιηθούν τα υλικά μας και αφήνουμε να πάρουν βράση. Πριν βράσουν πάρα πολύ τα βγάζουμε από την εστία και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά το κονιάκ, καρύδι, φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά για περίπου 5' μέχρι να γίνει ζύμη.

Είτε ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλλο ή κόβουμε καριόκες με κουπ – πατ, είτε κάνουμε την ζύμη ρολό όπως το μωσαϊκό και αφού παγώσει το κόβουμε φέτες.

Βουτάμε τις καριόκες σε λιωμένη κουβερτούρα να καλυφθούν. Τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά. Τις τυλίγουμε σε χαρτάκια. Τις διατηρούμε σε δροσερό σημείο (όχι ψυγείο). Και είναι έτοιμες!

 

 

Υλικά

Για 6-8 άτομα

6-7 γαρύφαλλα καλά κοπανισμένα
220 γραμμάρια εκλεκτό ελαιόλαδο
220 γραμμάρια καλό θυμαρίσιο μέλι
1 πακέτο φύλλο κρούστας
600 γραμμάρια καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
  

 

Εκτέλεση

Ρίχνετε την καρυδόψιχα σε ένα μπολ και την αναμειγνύετε με τη ζάχαρη, τη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο.
Παίρνετε ένα μεσαίο ταψί του φούρνου και στρώνετε στον πάτο του ένα φύλλο κρούστας. Το πασπαλίζετε με 2-3 κουταλιές της  σούπας καρυδόψιχα.

Βάζετε από πάνω άλλο ένα φύλλο και πασπαλίζετε και πάλι με 2-3 κουταλιές της  σούπας καρυδόψιχα. Συνεχίζετε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η καρυδόψιχα και τα φύλλα.
Μ' ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μπακλαβά σε μερίδες φροντίζοντας το κόψιμο να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μέχρι σχεδόν να καπνίσει. Με αυτό το καυτό λάδι περιχύνετε τον μπακλαβά κυρίως πάνω στα κοψίματα που έχετε κάνει με το μαχαίρι. Ψήνετε τον μπακλαβά στους 180 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά της ώρας και μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Βγάζετε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον περιχύνετε με το μέλι με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας φροντίζοντας να στάζει το μέλι στα κοψίματα πού έχετε ήδη κάνει. Αφήνετε τον μπακλαβά να τραβήξει περίπου για 15 λεπτά. Τον κόβετε και τον σερβίρετε σε πιατέλα

 

 

Tρουφάκια καρύδας νηστίσιμα

 

Υλικά

 

240 γρ. Iνδοκάρυδο (καρύδα νυφάδες)
1 κουτί κακάο πικρό
2 κούπες φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2 κούπες σουμάδα    αναψυκτικό αραιωμένο ή 2 κούπες χυμό ανανά.         καρύδα
1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο(αν βάλουμε σουμάδα) ή λικέρ καρύδα (αν

βάλουμε χυμό) + 4κουταλιές στο πλάσιμο


Κρατάμε στην άκρη το μισό ινδοκάρυδο. Βάζουμε σε λεκάνη τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε ένα μείγμα σα τριμμένο κεικ. Αν γίνει πολύ σκληρό προσθέτουμε σουμάδα ή χυμό και αν γίνει αραιό προσθέτουμε φρυγανιά επιπλέον.
Βρέχουμε τα χέρια μας στο λικέρ και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Κατόπιν τα κυλάμε στο ινδοκάρυδο και τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα.