ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΣΕΡΚΕΖΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. καρύδια

  • 1 στήθος κοτόπουλο

  • 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο για την ψίχα

  • 1 κρεμμύδι μέτριο

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • Κόκκινο γλυκό πιπέρι

  • Κόκκινο καυτερό πιπέρι

  • Μοσχοκάρυδο

  • Αλάτι

  • Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το στήθος κοτόπουλο με αλάτι και ένα ξυλάκι κανέλλας για 1,5 ώρα χωρίς το καπάκι. Συμπληρώνουμε με νερό όσο χρειάζεται και δεν κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα, διότι θα μυρίσει το κοτόπουλο. Αφού κρυώσει και μπορούμε να το πιάσουμε το χωρίζουμε σε λεπτές ίνες με το χέρι. Δεν πρέπει να έχουν περάσει πάνω από 6 ώρες από την ώρα του βρασίματος, γιατί μετά δεν θα γίνεται ίνες το κοτόπουλο. Κρατάμε το ζωμό από το κοτόπουλο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια και βάζουμε τη ψίχα ψωμιού, το μοσχοκάρυδο και το καυτερό πιπέρι και λίγο από το ζωμό και τα ξαναχτυπάμε. Σταδιακά προσθέτουμε το ζωμό μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή κρέμα. Ανακατεύουμε εκτός του μίξερ τα κομματάκια κοτόπουλο με τη κρέμα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το γλυκό πιπέρι. Με ελαιόλαδο και πιπέρι μπορούμε να φτιάξουμε μια κατακόκκινη σάλτσα για να το ραντίσουμε από πάνω στο σερβίρισμα: σε τηγάνι ζεσταίνουμε μια ποσότητα ελαιόλαδου [4κ.σ.] και ρίχνουμε μέσα ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο το κόκκινο λάδι. Προσέχουμε να μην κάψει το λάδι μας, δεν χρειάζεται – αρκεί να ζεσταθεί για να μπορέσει να διαλυθεί μέσα του η πάπρικα και να το χρωματίσει.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ

 

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό κιμά κοτόπουλου
  • ½ Μήλο ψιλοκομμένο
  • Πορτοκάλι ξύσμα
  • Κόκκινο πιπέρι
  • Κύμινο
  • Κόλιανδρο σκόνη
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Αμπελόφυλλα μικρά ή μεγάλα φύλλα σπανάκι
  • Γιαούρτι στραγγιστό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον κιμά: ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε τον κιμά από κοτόπουλο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σωταρισμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το ψιλοκομμένο μήλο. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ζυμώνουμε και τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια.

Παίρνουμε τα μεγαλύτερα φύλλα του σπανακιού και τα ζεματίζουμε για 5 δευτερόλεπτα. Αμέσως τα βουτάμε σε κρύο νερό για να μην διαλυθούν. Τυλίγουμε τον κιμά στα φύλλα σπανακιού και τα βάζουμε σε ταψάκι του φούρνου ατμού. Στον ατμό τα ψήνουμε στους 70ο C για περίπου 20 λεπτά.

Συνοδεύουμε με γιαούρτι, με λίγο λάδι, αλάτι και πάπρικα.

 

 

ΤΑΡΤΑ ΕΝΤΣΙΛΑΔΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Για τη γέμιση:

  • 600 γραμμ. στήθος κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε λωρίδες
  • 100 γραμμ. μπέικον κομμένο
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2/3 κούπας πιπεριές ψιλοκομμένες (πράσινες και κόκκινες)
  • 2/3 κούπας ελιές ψιλοκομμένες
  • 1 κούπα κόκκινα φασόλια
  • μισή κούπα γάλα
  • 1 κούπα τριμμένη μαλακιά γραβιέρα
  • 3 αυγά
  • 10-20 σταγόνες tabasco
  • γαρίφαλο, κανέλλα, κύμινο
  • αλατοπίπερο

 

Για τη σάλτσα τσίλι:

  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά
  • 1 κουτ. λάδι
  • 2 κουτ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουτ. ξύδι
  • κανέλλα, κύμινο, γαρίφαλο

 

Για το γιαούρτι:

  • 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

  • 2 κουταλιές λάδι

  • αλάτι

  • άσπρο πιπέρι

Πως το κάνουμε:

Σωτάρουμε το μπέικον στο λάδι και όταν ροδίσει προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σωτάρουμε για λίγο.

Στρώνουμε το μείγμα στη βάση και πασπαλίζουμε με το τυρί.

Χτυπάμε το γάλα με τα αβγά, το tabasco και τα μπαχαρικά και περιχύνουμε την τάρτα.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα τσίλι, βάζουμε αρχικά τη ντομάτα και την πιπεριά στο γκριλ μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το ξύδι, τη ντομάτα και την πιπεριά και χτυπάμε στο μπλέντερ ώσπου να γίνει η σάλτσα λεία.

Για το σκορδάτο γιαούρτι απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο γύρω στο 11/2 κιλό ή 1 κιλό μπούτια και στήθος
  • 1 κουταλάκι carino
  • ½ κ.γ. εστραγκόν
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • Ρίγανη
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • 1 ποτήρι νερό
  • Χυμό 2 λεμονιών
  • 1 κούπα ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και το δενδρολίβανο και τα ανακατεύουμε καλά.

Κοπανίζουμε 1 κουταλάκι carino και το αναμιγνύουμε μαζί με το σκόρδο, το εστραγκόν, αλάτι και το πιπέρι.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες. Αφαιρούμε τις πέτσες και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών που έχουμε κάνει.

Κτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το γάλα.

Βουτάμε το κοτόπουλο στο αυγό και μετά το πανάρουμε. Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε το φαγητό αυτό μόνο με στήθος ή μπούτια.

Στρώνουμε το κοτόπουλο από πάνω από τις πατάτες.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιών και το νερό, προσεκτικά να μην ξεπλύνουμε τη φρυγανιά από το κοτόπουλο.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180ο και το ψήνουμε για 1 ώρα. Γυρίζουμε τις πατάτες και το κοτόπουλο μέχρι να ψηθούν οι πατάτες, περίπου άλλη μισή ώρα.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο γύρω στο 1 1/2 κιλό ή 1 κιλό μπούτια και στήθος

  • 1 κουταλάκι carino

  • ½ κ.γ. εστραγκόν

  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

  • Ρίγανη

  • 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

  • 1 ποτήρι νερό

  • Χυμό 2 λεμονιών

  • 1 κούπα ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και το δενδρολίβανο και τα ανακατεύουμε καλά.

Κοπανίζουμε 1 κουταλάκι carino και το αναμιγνύουμε μαζί με το σκόρδο, το εστραγκόν, αλάτι και το πιπέρι.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες. Αφαιρούμε τις πέτσες και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών που έχουμε κάνει.

Κτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το γάλα.

Βουτάμε το κοτόπουλο στο αυγό και μετά το πανάρουμε. Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε το φαγητό αυτό μόνο με στήθος ή μπούτια.

Στρώνουμε το κοτόπουλο από πάνω από τις πατάτες.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιών και το νερό, προσεκτικά να μην ξεπλύνουμε τη φρυγανιά από το κοτόπουλο.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180ο και το ψήνουμε για 1 ώρα. Γυρίζουμε τις πατάτες και το κοτόπουλο μέχρι να ψηθούν οι πατάτες, περίπου άλλη μισή ώρα.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΛΟΡΕΝΤΙΝ

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλού σπανάκι φρέσκο

• 1 κοτόπουλο σε μερίδες

• 2 κουταλιές λάδι

• 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο

• 1 1/2 κούπας σάλτσα βελουτέ (βλ. κοτόπουλο Divan)

• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• 1/2 κούπας κρέμα γάλακτος

• 2 κουταλιές βούτυρο

• παρμεζάνα τριμμένη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίστε, πλύντε καλά και κόψ­τε το σπανάκι σε κομμάτια. Ζεματιστέ το και στραγγιστέ το καλά. Σοτάρετε το κοτόπου­λο με το σκόρδο στο λάδι, ρίξτε κι ανακατέψτε τη σάλτσα, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Σκεπαστέ και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μείνει με λίγη σάλτσα. Αφαιρέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και διατηρήστε τα ζεστά. Προ­σθέστε στη σάλτσα την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε την επάνω στη φωτιά 3'-4'. Κα­τεβάστε τη από τη φωτιά. Ζεστάνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίξτε μέσα το στραγγισμένο σπανάκι και ανακατέψτε το μερικά λεπτά επάνω στη φωτιά για να γλασαριστεί. Βάλτε το σε πιατέλα και τοποθε­τήστε επάνω σ' αυτό τα κομμάτια του κο­τόπουλου. Περιχύστε με τη σάλτσα, τρίψ­τε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι και όση παρ­μεζάνα σας αρέσει.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΙΑΤΟΡΕ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1,5 κιλό

  • αλεύρι

  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

  • 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

  • 4 φέτες παντσέτα

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη

  • 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες

  • ½ φλιτζάνι άσπρο ξηρό κρασί

  • ½ φλιτζάνι χυμός ντομάτας

  • 2 κουταλιές σούπας φρέσκο φασκόμηλο

  • 1 κουταλάκι δεντρολίβανο

  • 1 φύλλο δάφνης

  • λίγο άνηθος για πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το περνάμε στο αλεύρι, τινάζοντας το περιττό

Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμετο κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει. Το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει.

Από τα υγρά του τηγανιού (λάδι και ζωμοί της κότας) κρατάμε μια κουταλιά και εκεί τηγανίζουμε μαζί το σκόρδο, την παντσέτα, το κρεμμύδι και την πιπεριά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ρίχνουμε το κρασί και τον χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε χωρίς να σκεπάσουμε για δυο λεπτά.

Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το βράσιμο για για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με λίγο άνηθο και σερβίρουμε με άσπρο ρύζι ή πουρέ πατάτας.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 250 γραμ. κιμά ανάμεικτο, χοιρινό και μοσχαρίσιο

  • Τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα

  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

  • 1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα

  • 1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο

  • 1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες

  • 5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα

  • ½ φλ. τσαγιού κονιάκ

  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 200 γραμ. δαμάσκηνα

  • 4 μήλα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Χυμό από 1 πορτοκάλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3’. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.

 

Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώνουμε και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα.

 

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό.

 

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30’ στους 180 C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν σωθεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή λίγο ζωμό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40’, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα και με το ζουμί του κοτόπουλου.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

  • 250 γραμμ. δαμάσκηνα

  • 250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμένο πιπέρι

  • 1 κ.σ. κρύο βούτυρο

  • Για τη μαρινάτα

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

  • 1 καρότο κομμένο στα δύο

  • 1 δαφνόφυλλο

  • 1 κλαδάκι θυμάρι

  • 2 κλωνάρια μαϊντανό

  • 2 κόκκους μπαχάρι

  • 2 γαρίφαλα

  • 3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί

  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρινάδα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα. 

Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα. 

Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα.  Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. 

Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ

  • 6 πατάτες βρασμένες κομμένες σε φέτες

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα

  • 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη

  • 500 γραμ. φρέσκο γάλα

  • 2 κ.σ. αλεύρι γεμάτες

  • 1 κ.σ. βούτυρο

  • 2 κρόκους αυγών χτυπημένους

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο  

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 7΄-8΄ μέχρι να δέσει το μείγμα. Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά.

2. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τους κρόκους και με γρήγορες κινήσεις συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα.

3. Σε τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος λαδωμένο ή βουτυρωμένο στρώνουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες, να μισοκαλύπτει η μία την άλλη. Ενδιάμεσα απλώνουμε το κοτόπουλο και το καλύπτουμε με μία ακόμη στρώση πατάτες. Περιχύνουμε με την κρέμα.

4. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180οC για 35΄ - 40΄, έως ότου το φαγητό ροδίσει σχηματίζοντας κρούστα.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΥΡΕΝΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 (γύρω στο 1 κιλό και 700 γραμμ.) κοτόπουλο

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη

  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κ.σ. αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1½ κ.γλ. αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι ή ό,τι μυρωδικό σας αρέσει)

  • 1½ κ.γλ. πάπρικα

  • 1/2 κ.γλ. πιπέρι καγέν

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να τεμαχίσει το κοτόπουλο σε οκτώ κομμάτια ή το κόβουμε μόνοι μας. Το πλένουμε καλά, να φύγουν τυχόν κοκαλάκια. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί πολύ καλά ένα ένα κομμάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ενώνουμε όλα τα στερεά υλικά, παρμεζάνα, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένα βότανα, πάπρικα και πιπέρι καγέν. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι να αναμειχθούν καλά. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο, με πινέλο ή με το χέρι, όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου γύρω γύρω πολύ καλά. Ένα ένα κομμάτι το βουτάμε στο μείγμα παναρίσματος, με την πέτσα προς το πανάρισμα. Με τα δάχτυλα πιέζουμε το πανάρισμα να κολλήσει καλά πάνω στην πέτσα.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι με ρηχό χείλος. Τοποθετούμε κάθε παναρισμένο κομμάτι στο ταψί, με την παναρισμένη όψη προς τα πάνω. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλα τα κομμάτια. Ψήνουμε το κοτόπουλο πανέ στην τελευταία σχάρα για περίπου 50΄. Κάθε τόσο περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού ώσπου να ροδίσει και να κάνει ωραία τραγανή κρούστα.

 

 

ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ                                                                                       

  • 1 κοτόπουλο, γύρω στο 1 ½ kg

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

  • 1 κ.σ. σόγια (προαιρετικά) ή κρασί

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 3 κ.σ. μπαλσάμικο

  • 1 λεμόνι ακέρωτο (βιολογικό)

  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο (βιολογικό)

  • 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή συνδυασμό μυρωδικών (ρίγανη, δεντρολίβανο κ.τ.λ.)

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον για 30’, αφού το πλύνουμε και το σκουπίσουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200οC (στις αντιστάσεις). Αλατοπιπερώνουμε μέσα το κοτόπουλο. Σε μπολ διαλύουμε το μέλι στα υγρά (μπαλσάμικο, σόγια, χυμό λεμόνι, χυμό πορτοκάλι, ελαιόλαδο) και τα χτυπάμε με πιρούνι να ενωθούν. Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με το σκόρδο, τις λεμονόκουπες και τις πορτοκαλόκουπες καθώς και με τα μυρωδικά, δένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μικρή γάστρα. Το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Το αλατοπιπερώνουμε, το περιχύνουμε με τη γλυκόξινη, το σκεπάζουμε και το ψήνουμε για 1 ώρα και 30’. Τότε το ελέγχουμε, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε λίγο να ροδίσει καλά. Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, ελέγχουμε με την λάμα του μαχαιριού το μπούτι  (αν βγάζει διάφανο υγρό είναι ψημένο, αν βγάζει ροζ θέλει λίγη ώρα επιπλέον ψήσιμο). Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Αν θέλουμε αφαιρούμε με κουτάλι το περισσότερο λίπος της σάλτσας από την επιφάνεια και την βράζουμε σε κατσαρόλα λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να γλασάρει και να κάνει χοντρές φουσκάλες.

 

 

ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 (σε μερίδες) κοτόπουλο

  • 1/4 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο

  • 1 λεμόνι

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 1 κ.γλ. ρίγανη

  • Για την πατατοσαλάτα

  • 5-6 πατάτες

  • 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

  • 1 λεμόνι

  • 1 κ.σ. μουστάρδα

  • 1 κ.σ. κάπαρη

  • 1 κ.σ. αλάτι

  • 1 κ.σ. ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές και σβήνουμε με λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο βρασμένο νερό, έτσι ώστε να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε την ρίγανη.

Για την πατατοσαλάτα: Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο νερό, στραγγίζουμε και αφήνουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα. Χτυπάμε στο μπλέντερ, ρίγανη λεμόνι, λάδι, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ  ΚΑΙ ΓΡΑΒΡΙΕΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φιλέτο στήθος κοτόπουλου

  • 4 φέτες προσούτοΚοτόπουλο

  • 100 γραμ. μανούρι

  • 100 γραμ. τριμμένη γραβιέρα

  • 12 ντοματίνια

  • 2 κουτ. του γλυκού ξερός βασιλικός

  • 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα

  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί

  • αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο για το ψήσιμο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τα φιλέτα του κοτόπουλου κατά μήκος από το πλάι χωρίς να τα χωρίσετε. Ανοίγετε το κάθε ένα σε ένα μεγαλύτερο φιλέτο και αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές. Πολτοποιείτε το μανούρι με ένα πιρούνι και το ανακατεύετε με τη γραβιέρα και 1 κουταλάκι βασιλικό. Μοιράζετε το μείγμα στα φιλέτα, τα διπλώνετε στη μέση και τυλίγετε κάθε φιλέτο με μία φέτα προσούτο. Τα βάζετε στο ταψί μαζί με τα ντοματίνια κομμένα στην μέση.
Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με την μουστάρδα  και τον βασιλικό. Περιχύνετε με το μείγμα αυτό το κοτόπουλο και τα ντοματίνια. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200° C για 20 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε άλλα 5-6 λεπτά.
Κόβετε το κοτόπουλο σε φέτες και το συνοδεύετε με τα ψητά ντοματίνια και την σάλτσα από το ταψί.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 στήθη κοτόπουλου

  • 2-3 πατάτες (βρασμένες)

  • 3 καρότα

  • 200 ml μαγιονέζα

  • λεμόνι

  • λίγο ξύδι

  • αλάτι

  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το κοτόπουλο για περίπου 30 λεπτά, καθαρίζουμε από τις πέτσες και από τα κόκαλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Έπειτα στον τρίφτη Τρίβουμε το καρότο χωρίς να το βράσουμε και το ρίχνουμε στο κοτόπουλο.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τις προσθέτουμε κι' αυτές στο μείγμα. Ρίχνουμε τη μαγιονέζα και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Δοκιμάζουμε το πόσο αλάτι και λεμόνι θέλουμε να ρίξουμε ανάλογα με τα γούστα μας

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φιλέτα κοτόπουλο
  • 2 αυγά
  • 1 πακετάκι φρυγανιά τριμμένη
  • Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα περνάμε από τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει και έχουμε προσθέσει την μουστάρδα. Στη συνέχεια, τα περνάμε από το αλεύρι και τέλος τη φρυγανιά.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή τα ψήνουμε στο φούρνο μέσα σε ταψάκι με λίγο λαδάκι.
Αν τα τηγανίσουμε ο χρόνος είναι για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και από τη κάθε πλευρά. Και στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις για 35 λεπτά

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαρμέλαδα λεμόνι
200 γραμμάρια χυμός λεμονιού
100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
40 γραμμάρια soy sauce
3 φασόλι βανίλιας


Για το κοτόπουλο
1 ολόκληρο κοτόπουλο Νιτσιάκος
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες
800 γραμμάρια πατάτες baby, πλυμένες, με την φλούδα
2 κλωνάρι δεντρολίβανο, καθαρισμένο και πλυμένο
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
40 γραμμάρια κονφί λεμόνι, ψιλοκομμένο (ακολουθεί συνταγή)
αλάτι, πιπέρι

Για το κονφί λεμόνι
15 λεμόνια
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι ημίχονδρο
30 γραμμάρια κόλιανδρος σε κόκκους
Νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Για τη μαρμελάδα λεμόνι
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη βανίλια στη μέση κατά μήκος και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε. Αν η μαρμελάδα μας είναι πολύ αραιή βράζουμε για άλλα 5 λεπτά

Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Αλείφουμε το κοτόπουλο Νιτσιάκος με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο Νιτσιάκος από το φούρνο και με ένα πινέλο το αλείφουμε με τη μαρμελάδα. Ξαναβάζουμε στον φούρνο για 5 λεπτά, μέχρι να κάνει μια ωραία καραμέλα

Για τις πατάτες
Σε ταψί, τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το κονφί λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-20 λεπτά.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις τοποθετούμε σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και σουρώνουμε το περιττό λίπος.
Προσθέτουμε το κονφί λεμόνι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με το κοτόπουλο Νιτσιάκος.

Για το κονφί λεμόνι
Χαράζουμε τα λεμόνια, κάνοντας τομές με ένα μαχαίρι με κατεύθυνση από το κοτσάνι προς την ουρά. Οι τομές πρέπει να είναι βαθιές άλλα χωρίς να διαλυθεί το λεμόνι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τα λεμόνια για 20 δευτερόλεπτα. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο.
Αλλάζουμε νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές, έτσι ώστε να ξεπικρίσουμε τη φλούδα των λεμονιών.
Καλύπτουμε τον πάτο ενός μπολ που να χωράει όλα τα λεμόνια σε μια στρώση με αρκετό αλάτι και τον κόλιανδρο.
Μεταφέρουμε τα λεμόνια στο μπολ και καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Τα λεμόνια πρέπει να είναι τελείως καλυμμένα. Κλείνουμε με καπάκι και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
Μετά από σαράντα ημέρες τα λεμόνια είναι έτοιμα.
Παίρνουμε ένα το κόβουμε στα τέσσερα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη σάρκα και το άσπρο μέρος της φλούδας. Κρατάμε και χρησιμοποιήσουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

  •  15 κρεμμύδια κοκκάρια ολόκληρα

  • μπόλικα καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια

  • Κλαράκια σέλερι κομμένο σε μπαστουνάκια

  • 10 σκελίδες σκόρδο

  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε χοντρά κομμάτια

  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε χοντρά κομμάτια

  • μείγμα από μαύρο, άσπρο και κόκκινο πιπέρι

  • φρέσκο θυμάρι

  • 10 μανιτάρια κομμένα στα 4

  • αλάτι

  • 7 Αγκινάρες καθαρισμένες όπως οι πατάτες

  • Μισό νεροπότηρο ηλιέλαιο

  • Ελαιόλαδο

  • 6 Φιλέτα κοτόπουλου ή μπουτάκια

  • Ψιλοκομμένο δεντρολίβανο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε καυτό νερό που βράζει ζεματάτε τις αγκινάρες μαζί με λίγο αλάτι για περίπου 10 λεπτά.
Όσο βράζουν, σε άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, περιμένετε να ζεσταθούν και ρίχνετε τα φιλέτα κοτόπουλου να τσιγαριστούν. Γυρίζετε μέχρι να ροδίσουν και οι 2 πλευρές.
Αποσύρετε τις αγκινάρες από την κατσαρόλα, τις βάζετε σε ένα μπολ και τις αφήνετε στην άκρη .Μόλις τσιγαριστούν τα κομμάτια κοτόπουλου, προσθέτετε μέσα τις αγκινάρες, ανακατεύετε και αφήνετε για περίπου 10 λεπτά να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το δεντρολίβανο.
Σε ένα γουόκ, ρίχνετε ελαιόλαδο, τα κοκκάρια και τα αφήνετε να σοταριστούν. Προσθέτετε τα καρότα, το σέλερι, το σκόρδο, ανακατεύετε και ρίχνετε τις πιπεριές
Προσθέτετε το μείγμα από πιπέρια, το φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε τα μανιτάρια, προσθέτετε αλάτι, αφήνετε για λίγο να βράσουν και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Αδειάζετε σε ένα ταψί το κοτόπουλο με τις αγκινάρες, από πάνω τα λαχανικά το βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα

  • 1 ζωμός κρέατος

  • μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 250 γραμμάρια τυρί κρέμα

  • ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα

  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι

  • 4 κομμάτια στήθος κοτόπουλου

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεστάνετε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, προσθέστε το κοτόπουλο και τσιγαρίστε για 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Απομακρύνετε και αφήστε το στην άκρη. Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 ακόμη λεπτό.
Ρίξτε από πάνω το αλεύρι και την πάπρικα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για ένα λεπτό ακόμη.
Ρίξτε αργά το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό σβώλων και στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες.
Ξανά ρίχνετε το κοτόπουλο στο τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσει σκεπάζοντας με το καπάκι για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και στο εσωτερικό. Προσθέστε μερικές κουταλιές σάλτσας σε ένα ξεχωριστό μπολ και χτυπήστε με τυρί κρέμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίξτε το στο τηγάνι και καρυκεύστε κατά βούληση.
Αφήστε το στη φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε περιχύνοντας κάθε στήθος κοτόπουλου με τη σάλτσα και σκορπίζοντας από πάνω μαϊντανό.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  •  2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε κομμάτια

  • 150 γραμμάρια τυρί κρέμα με ψητές πιπεριές (πράσινες, κόκκινες)

  • 60 ml ζωμός λαχανικών

  • 12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

  • 12 ελιές

  • 300 γραμμάρια πέννες

  • 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο



 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εύκολο και γρήγορο πιάτο! Ψήστε τα κομμάτια του κοτόπουλου μαζί με τις πιπεριές σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν για περίπου 8 λεπτά.
Στο μεταξύ, βράστε τις πέννες σε ένα κατσαρολάκι, σύμφωνα με τις οδηγίες τους συνήθως για 10 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα, στραγγίστε τα και ξαναβάλτε τα στο κατσαρολάκι. Προσθέστε το ψητό κοτόπουλο.
Βάλτε στο αντικολλητικό τηγάνι το τυρί κρέμα με ψητές πιπεριές μαζί με τον ζεστό ζωμό λαχανικών.
Αφήνετε το τυρί κρέμα να λιώσει και να γίνει σάλτσα σε χαμηλή φωτιά -προσέξτε να μη βράσει. Προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό αν η σάλτσα είναι πηκτή. Περιχύστε τις πέννες και το κοτόπουλο με τη σάλτσα, προσθέστε τα ντοματίνια και τις ελιές και ανακατέψτε. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε αμέσως.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  •  2 κούπες νερό ζεστό

  • Μία κρέμα γάλακτος μεγάλο κουτί

  • 500 γραμμάρια ταλιατέλες

  • Αρκετές πιπεριές, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί

  • Λίγο ελαιόλαδο

  • Κοτόπουλο στήθος 2 τεμάχια

  • 1 κρεμμύδι

  • Λίγο αλάτι

  • Λίγο πιπέρι μαύρο

  • 1 κύβο ζωμό κρέατος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε το στήθος κοτόπουλου σε μικρά κομματάκια.
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, στην συνέχεια ρίχνετε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και τον κύβο κοτόπουλου, προσθέτουμε και ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει.


Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο μείνει δηλαδή μόνο με το λάδι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τις πιπεριές αφού τις έχουμε κόψει ψιλές στο μπλέντερ. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο και ρίχνουμε λίγο ακόμα πιπέρι. Κλείνουμε το μάτι. Βράζουμε τις  ταλιατέλες και όταν ετοιμαστούν ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια το μείγμα κοτόπουλου κρέμας και πιπεριών. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη

  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

  • ½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • ελαιόλαδο για το ταψί

  • 6 κουταλάκια μέλι

  • 2 κουταλάκια μηλόξυδο

  • 8 μπούτια κοτόπουλου ξεκοκκαλισμένα και χωρίς πέτσα

  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

  • 2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη

  • Για το πουρέ καρότου

  • 7 πατάτες

  • 1 καρότο

  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη

  • γάλα

  • αλάτι

  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ με αέρα. Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάξτε ένα μιξ.
Έπειτα καλύψτε με το μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τοποθετήστε τα σε ένα λαδωμένο ταψί και βάλτε τα στο φούρνο.
Ψήστε τα για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αναμείξτε το μέλι με το μηλόξυδο, μέχρι να διαλυθεί καλά. Βγάλτε το κοτόπουλο και αλείψτε το με το μέλι. Ψήστε το για 1 ακόμη λεπτό. Ξαναβγάλτε το και γυρίστε το από την άλλη πλευρά. Αλείψτε το με το υπόλοιπο μίγμα του μελιού και ψήστε το για ακόμη 1 λεπτό ή μέχρι να είναι έτοιμο.

 Για το πουρέ καρότου

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και το καρότο σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα καλύψει. Προσθέτουμε το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μείνει λίγο νεράκι στην κατσαρόλα. Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και με ένα πιρούνι αρχίζουμε να τα λιώνουμε. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τη μαργαρίνη και λίγο  γάλα μέχρι που να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και προσθέτουμε τέλος και το πιπέρι.

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κούπα χυμό λεμονιού

  • 2 κιλά πατάτες σε κομμάτια (προαιρετικά)

  • αλάτι, πιπέρι

  • ρίγανη

  • 1 κούπα λάδι

  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεστάνετε το λάδι μια σε κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία, ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλού και σωτάρετέ τα καλά, απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Ρίξτε 1 κούπα ζεστό νερό, σκεπάστε και σιγοβράστε για περίπου 60 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες και το κοτόπουλο και το φαγητό να μείνει με λίγη σάλτσα.
Αν θέλετε, τηγανίστε ελαφρά τις πατάτες και βάλτε τις στην κατσαρόλα, όταν το κοτόπουλο είναι μισοέτοιμο, 15 λεπτά περίπου πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Με το τηγάνισμα, οι πατάτες δε λιώνουν στο βράσιμο και γίνονται πιο νόστιμες.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • 1 κίτρινη πιπεριά

  • 1 πορτοκαλί πιπεριά

  • 3 κομμάτια στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κύβους

  • λίγο μαϊντανό

  • αλάτι, πιπέρι

  • 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

  • 100 γραμμάρια ελαιόλαδο

  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

  • 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζετε τις πέννες σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι. Σοτάρετε το κοτόπουλο σε κομματάκια. Εντωμεταξύ ενώ έχετε ψιλοκόψει όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτετε στο κοτόπουλο να σοταριστούν και αυτά.
Τέλος προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες.
Ανακατεύετε μαζί τις πέννες και τέλος ρίχνετε την κρέμα γάλακτος.

 

  • 2 κίτρινες πιπεριές φλάσκες

  • ένα ποτηράκι βότκα

  • 4 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα γλυκιά

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 4 στήθη φιλέτο κοτόπουλου κομμένα σε κύβους

  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 8 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  • 3 κόκκινες πιπεριές φλάσκες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια σοτάρετε μαζί και το κοτόπουλο μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Προσθέστε τις πιπεριές, γυρίστε τις δυο φορές στο τηγάνι και σβήστε με τη βότκα.
Αλατοπιπερώνετε και προσθέστε και την πάπρικα. Ανακατέψτε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί, σκεπάστε με το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοψηθεί για μισή ώρα περίπου.
Κατά το μαγείρεμα αν χρειάζεται προσθέστε λίγο ζεστό νερό για να μην κολλήσει.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μικρή σελινόριζα

  • 1 φλιτζάνι του καφέ αρακά βρασμένο (από κονσέρβα)

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • χυμός από 1 λεμόνι

  • αλάτι πράσινο και μαύρο πιπέρι

  • 6 πράσινα σπαράγγια βρασμένα

  • 2 στήθη κοτόπουλου

  • 3-4 φύλλα από μαρούλι απλό

  • 3-4 φύλλα από μαρούλι σγουρό

  • 1 μαραθόριζα

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο νεροχύτη της κουζίνας καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Πλένουμε καλά τα σαλατικά μέσα σε άφθονο νερό με ξίδι. Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με ζεστό λάδι για 5 λεπτά περίπου. Στο τηγάνι βάζουμε τα σπαράγγια κομμένα σε μπουκιές, τον αρακά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Τα φυλάμε ζεστά. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε και άλλο λάδι. Μέσα σ’ αυτό τρίβουμε τη σελινόριζα και τη μαραθόριζα. Τα τσιγαρίζουμε και σβήνουμε με λίγο κρασί. Αφήνουμε να ψηθούν τρία λεπτά. Τοποθετούμε τη σγουρή σαλάτα γύρω από το πιάτο, κόβουμε το μαρούλι και γαρνίρουμε το κέντρο του πιάτου μ΄αυτό, τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο με τα μαγειρεμένα λαχανικά. Φτιάχνουμε το λαδολέμονο και το περιχύνουμε στη σαλάτα. Πριν το φάμε, ανακατεύουμε καλά.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμμάρια ριζότο

  • 2 στήθη κοτόπουλο, χωρίς πέτσα

  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Μαϊντανό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε το ριζότο για 10 λεπτά περίπου. Μέχρι να βράσει, σ’ ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρετε το κοτόπουλο και ρίχνετε το αλατοπίπερο. Κρατάτε το κοτόπουλο στην άκρη και σοτάρετε τις φέτες του καρότου στο ίδιο τηγάνι. (Αν βιάζεστε μπορείτε να βράσετε τα καρότα για 5 λεπτά σε νερό και έπειτα να τα σοτάρετε).
Έπειτα βάζετε τα ρύζι μέσα στο τηγάνι με τα καρότα για μισό λεπτό, ανακατεύετε με το τριμμένο μανούρι και τα στήθη κοτόπουλου και ανακατεύετε αμέσως.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 12 μπουτάκια κοτόπουλου

  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι

  • 5 κουταλιές της σούπας σόγια σως

  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

  • Χυμός απο μισό λεμόνι

  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

  • Μισό φλιτζάνι λάδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φύλλα σφολιάτας

  •  180 γραμμάρια βούτυρο

  •  1 μήλο πράσινο κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους

  •  100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές

  •  180 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέτες

  •  300 γραμμάρια κοτόπουλο στήθος ψιλοκομμένο σε μικρές λωρίδες

  •  100 γραμμάρια κάστανα βρασμένα, σπασμένα σε χοντρά κομμάτια

  •  60 γραμμάρια κονιάκ

  •  1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ

  •  100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

  •  50 γραμμάρια σκληρό τυρί τριμμένο

  •  1 κρόκο αυγού χτυπημένο ανάλογο αλάτι και πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, κατόπιν αλείφουμε ένα ταψί με το ¼ περίπου της ποσότητας του βουτύρου. Σε ξύλο κοπής κόβουμε το κάθε φύλλο της σφολιάτας στη μέση σε σχήμα παραλληλόγραμμου και τοποθετούμε τα 2 φύλλα στο ταψί μας. Στη συνέχεια βάζουμε το βούτυρο σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με το μήλο, τις σταφίδες, τα κάστανα, το κοτόπουλο και το αλατοπίπερο, και σοτάρουμε καλά. Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό και αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν καλά έως ότου γίνουν τρυφερά και μειωθούν τα υγρά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ένα μπολ με 2 κουταλιές της σούπας νερό και το ρίχνουμε μέσα στο σκεύος. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου δέσουν τα υλικά. Τέλος, τοποθετούμε τη γέμιση στο ταψί κατά μήκος της σφολιάτας και κλείνουμε με τα άλλα δύο φύλλα, το κάθε ένα ξεχωριστά. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πατάμε περιμετρικά και σφραγίζουμε τις άκρες του. Αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.