ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΩΝ  

 

BLACK FOREST

 

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:

  •  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  • 300 γρ. ζάχαρη
  •  60 γρ. κακάο 
  •  3 αβγά
  •  2 βανίλιες 
  •  1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ φλ. ξινόγαλο
  •  1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  •   1 κ.γ. baking powder

Για τη γέμιση:

  •  400 γρ. βύσσινα 
  •  1 κ.γ. κανέλλα 
  •   1 κ.σ. corn flour 

Για τη σαντιγί: 

  • 400 ml κρέμα γάλακτος 
  •  3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  •  1 βανίλια

Για το σιρόπι: 

  •  ½ φλ. ζάχαρη
  •  1 φλ. νερό 
  •  2 σφην. kirsch 

Για το στόλισμα:

  •  Σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη ή flakes 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κέικ:
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά. 
Κοσκινίζουμε στο μεταξύ, όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, τη βανίλια και το baking powder. 
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και το ξινόγαλο εναλλάξ σε 3 δόσεις. 
Ρίχνουμε το μίγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση ή μοιράζουμε το μείγμα σε στρογγυλά ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή 170 βαθμούς για 40 λεπτά αν είναι ένα σκεύος.
Αν έχουμε ψήσει το κέικ σε 1 φόρμα, αφού κρυώσει με ένα μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος της περιφέρειας του κέικ και το σκάβουμε με ένα κουτάλι όσο πιο πολύ γίνεται. Κρατάμε την ψίχα ξεχωριστά. Εναλλακτικά, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 3 φέτες.

Για τη γέμιση:
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε 4 κουταλιές από το υγρό της κονσέρβα με το corn flour και το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι. 
Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι την ζάχαρη και την κανέλλα και το διάλυμα του corn flour. Αφήνουμε να δέσει και προσθέτουμε τα βύσσινα. 
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσουμε. 

Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει την πρώτη βράση το αφήνουμε για 8 ακόμα λεπτά και μετά το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το kirsch (ή οποιοδήποτε λικέρ κατά προτίμηση με βύσσινο) και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σαντιγί: 

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες.

Για την σύνθεση του black forest: 
Παίρνουμε το κέικ που έχουμε σκάψει. Βρέχουμε το εσωτερικό του με το σιρόπι, στρώνουμε τη γέμιση με τα βύσσινα, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα. Από πάνω βάζουμε τη σαντιγί (η ποσότητα ποικίλει ανάλογα την όρεξη μας). Από πάνω ρίχνουμε την ψίχα του κέικ τριμμένη και ραντίζουμε με το σιρόπι.

Αν έχουμε κόψει το κέικ σε φέτες, σε ένα δισκάκι τοποθετούμε ένα από τα τρία λεπτά κέικ. Στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω απλώνουμε 5 κ.σ. σαντιγί. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ το βρέχουμε με το σιρόπι και απλώνουμε μια λεπτή στρώση σαντιγί. 
Τέλος τοποθετούμε το τρίτο κέικ, το βρέχουμε με σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί. Διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα. Σε αυτή την εκδοχή θα χρειαστεί διπλή ποσότητα σαντιγί, οπότε και τα υλικά για τη σαντιγί που θα φτιάξουμε θα είναι διπλά.

 

ΚΥΔΩΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 

ΥΛΙΚΑ

 

  •  5 κυδώνια κομμένα στα 4
  •  1 φλ. μαυροδάφνη
  •  6 κ.σ. ζάχαρη
  •  1 ξύλο κανέλας
  •  ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα 4 και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Ανακατεύουμε τη μαυροδάφνη με την κανέλα και το γαρύφαλο και τα πασπαλίζουμε ομοιόμορφα πάνω  στα κυδώνια. Από πάνω πασπαλίζουμε τη ζάχαρη, βάζουμε και το ξύλο της κανέλας και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε τα κυδώνια για 30 λεπτά σκεπασμένα. Στη συνέχεια τα ξεσκεπάζουμε, τα περιχύνουμε καλά με το ζουμάκι που έχουν στον πάτο του ταψιού και τα αφήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να καραμελώσουν.

 

 

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  •  50 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  •  250 γρ. κουβερτούρα
  •  2 αβγά
  •  1 σφην. κρέμα γάλακτος
  •  ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  ½ φλ. ζάχαρη

Για την σος:

  • 2 σφην. κρέμα γάλακτος
  •  60 γρ. κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη μαργαρίνη σε ένα μικρό κατσαρολάκι.

Σε μπολ χτυπάμε με μιξεράκι τα δύο αβγά, πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν, να φουσκώσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε στα αβγά τη λιωμένη κουβερτούρα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, ένα σφηνάκι κρέμα γάλακτος και τη λιωμένη μαργαρίνη. Χτυπάμε για αρκετά λεπτά μέχρι να γίνει ένα τέλειο μείγμα.Αλείφουμε ένα ταψάκι με μαργαρίνη και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της σοκολάτας, ανακινώντας για να σταθεί στο ταψί ομοιόμορφα.Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 175 βαθμούς. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο μόλις σχηματιστεί ένα βουναλάκι στο κέντρο του γλυκού, το οποίο αργότερα θα `κάτσει`.Για την σος, λιώνουμε σε κατσαρολάκι την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει μια ρευστή σάλτσα.Σερβίρουμε ένα κομμάτι ανά άτομο, αλείφουμε με τη σος σοκολάτας και περιχύνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος για να διακοσμησουμε.

 

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


 

Υλικά για 1 μακρόστενη φόρμα

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι κακάο
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 2 φλιτζάνια ανάμεικτα φρούτα του δάσους για το γαρνίρισμα
  • αλεύρι και βούτυρο για την φόρμα του κέικ


Για το γλάσο σοκολάτας

  • 250 γραμ. κουβερτούρα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. της σούπας γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Ρίξτε ένα ένα τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα.Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το κακάο και ρίξτε τα στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα. Βουτυρώστε και αλευρώστε 1 στενόμακρη φόρμα για κέικ. Αδειάστε το μείγμα και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 – 50 λεπτά. Όταν ψηθεί, βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για να απλώσετε το γλάσο.

Για το γλάσο: Κόψτε την κουβερτούρα σε μικροτερα κομμάτια και λιώστε την σε μπεν μαρί. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και την γλυκόζη, ανακατέψτε, κατεβάστε το μπολ από την εστία της κουζίνας και αφήστε το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να πήξει το μείγμα. Απλώστε το γλάσο στο κέικ και γαρνίρετε με τα φρούτα του δάσους.

 

 

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

 

 

Υλικά για ένα ταψί 30 x 40 εκ. περίπου

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή κουρού
  • 1 λίτρο γάλα
  • ¾ του φλιτζανιού ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • λίγο βούτυρο
  • κανέλα και ζάχαρη άχνη για την επιφάνεια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο C. Βουτυρώστε και αλευρώστε το ταψί και απλώστε το φύλλο της σφολιάτας ή το φύλλο κουρού. Καλύψτε το φύλλο με ένα κομμάτι λαδόκολλας (στις διαστάσεις του ταψιού για να καλύψει όλη την επιφάνεια) και ρίξτε όσπρια ή ρύζι ώστε με το βάρος τους να μη φουσκώσει η ζύμη. Τα όσπρια αυτά ή το ρύζι, κρατήστε τα μετά το ψήσιμο για να τα χρησιμοποιήσετε και άλλες φορές.

Ψήστε την ζύμη για 15 λεπτά περίπου, βγάζετε τη λαδόκολλα και ψήστε την άλλα 5 λεπτά. Βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει. Χαράξτε την φυσική βανίλια κατά μήκος στην μέση με το μαχαίρι.

Ζεστάνετε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπήστε με σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και ρίξτε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Ξαναβάλτε το μείγμα στη κατσαρόλα και προσθέστε το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε το μείγμα αφήνοντας το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν πήξει αρκετά η κρέμα, προσθέστε 2 – 3  κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατέψτε, βγάλτε την φυσική βανίλια και αδειάστε την κρέμα στην μισοψημμένη βάση ζύμης.

Ψήστε την γαλατόπιτα στους 180ο C για 40 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί, αφήστε την να κρυώσει για να μπορέσετε να την κόψετε σε μερίδες. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρετε.

 

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

 

 

Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα 24 εκ. περίπου

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
  • 4 αυγά
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλεύρι και βούτυρο για την φόρμα του κέικ

για το γλάσο:

  • 2 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη
  • 3-4 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα, χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ και στη συνέχεια ρίξτε εναλλάξ λίγο από το γιαούρτι και το αλεύρι. Ρίξτε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Αλείψτε με βούτυρο και πασπαλίστε με αλεύρι την βάση και τα τοιχώματα της φόρμας. Αδειάστε στην φόρμα το μείγμα και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί το κέικ, αφήστε το να κρυώσει για να το καλύψετε με το γλάσο.

 

 

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ

 

Υλικά για 50 περίπου λουκουμάδες

 

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ φλιτζάνι ρυζάλευρο
  • λίγο αλάτι
  • 3 ½ φλιτζάνια νερό
  • 20 γραμ. νωπή μαγιά
  • 3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. του γλυκού σπασμένοι κόκκοι μαστιχας
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύστε την μαγιά σε 1 φλιτζάνι νερό με την ζάχαρη και αφήστε για λίγα λεπτά. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με το ρυζάλευρο, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, την μαστίχα, το νερό με την μαγιά και το υπόλοιπο νερό.Σκεπάστε το μείγμα με μεβράνη τροφίμων και αφήστε το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει. Με ένα βρεγμένο κουτάλια, πάρτε λίγη ποσότητα από τον χυλό και ρίξτε τον στο καυτό λάδι με την βοήθεια ενός άλλου κουταλιού. Όταν τηγανιστούν οι λουκουμάδες, βγάλτε τους με μία τρυπητή κουτάλα και αφήστε τους σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.Όταν τελειώσετε το τηγάνισμα, ζεστάνετε το μέλι σε μία μικρή κατσαρόλα, περιχύστε τους λουκουμάδες και σερβίρετε.

 

 

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΤΡΟΥΦΕΣ ΜΕ ΟΥΙΣΚΙ

 

 

Υλικά για περίπου 36 τρούφες

  • 300 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. της σούπας βούτυρο
  • 1 σφηνάκι ουίσκι
  • 1 φλιτζάνι κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε την να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση ρίξτε την στην κουβερτούρα και ανακατέψτε. Ρίξτε στο μείγμα κουβερτούρας, το βούτυρο και το ουίσκι, ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα για 2-3 ώρες στο ψυγείο.Πλάστε τις τρούφες και βάλτε τις σε ένα δίσκο στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολλα. Βάλτε σε ένα πιάτο το κακάο και περάστε τις τρούφες.Διατηρείστε τις τρούφες στο ψυγείο, αφήστε τις για λίγη ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τις σερβίρετε.

 

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

 

 

Υλικά για 1 ορθογώνιο κέικ 25x10 εκ. περίπου

Για το παντεσπάνι:

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι δυνατός καφές
  • 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 φλιτζάνι κακάο
  • αλεύρι και βούτυρο και αλεύρι για την φόρμα του κέικ

 
για την κρέμα:

  • 200 γραμ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι κορν φλάουρ
  • αλεύρι και βούτυρο για την φόρμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το παντεσπάνι. Αδειάστε το μείγμα σε 2 ορθογώνια ταψιά με διαστάσεις 25 Χ 10 εκ. περίπου και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 30 λεπτά.Όταν ψηθούν, βγάλτε τα από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν και ξεφορμάρετε. Για την κρέμα: Βάλτε όλα τα υλικά για την κρέμα σε μία κατσαρόλα και αφήστε τα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα. Κατεβάστε την κρέμα από την φωτιά και όταν κρυώσει, αδειάστε την σε ένα ρηχό ταψί και βάλτε την στο ψυγείο για 2-3 ώρες.Κόψτε τις 2 βάσεις οριζόντια στην μέση. Στρώστε με την σειρά 3 βάσεις με κρέμα ενδιάμεσα. Απλώστε όση κρέμα περίσσεψε στην επιφάνεια της τούρτας. Τρίψτε το παντεσπάνι που περίσσεψε και πασπαλίστε με αυτό την επιφάνεια της τούρτας. Αφήστε το ψυγείο για λίγες ώρες πριν σερβίρετε.

 

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • ·         1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • ·         1 ½ φλ. φρουκτόζη
  • ·         5 πορτοκάλια
  • ·         1 πορτοκάλι ξύσμα
  • ·         1 φλ. σταφίδες
  • ·         2 σφην. κονιάκ
  • ·         1 κ.γ. κανέλα
  • ·         1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • ·         6 φλ. αλεύρι
  • ·         3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ·         1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Σε μεγάλη λεκάνη αναμειγνύουμε τη φρουκτόζη με το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε λίγο με έναν αβγοδάρτη για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το λάδι και το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλο, τις σταφίδες και το κονιάκ. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αλείφουμε με λάδι ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος περίπου 25-30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

 

 

Νηστίσιμο Ρυζόγαλο με Ταχίνι

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλ. νερό
  • ½ φλ. ρύζι γλασέ
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 3 βανίλιες
  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • 3 κ.σ. νερό
  • Κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε το ταχίνι στο μπλέντερ, προσθέτουμε 3 κ.σ. νερό και το χτυπάμε μέχρι να
αφρατέψει. Βράζουμε το ρύζι μέχρι να χυλώσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε στην
κατσαρόλα 1 φλ. ζάχαρη και αφήνουμε το ρύζι να πάρει άλλες 2-3 βράσεις. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αρώματα του ταχινόρυζου, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ταχίνι. Αφήνουμε το γλυκό να πάρει άλλες 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι να πήξει. Μοιράζουμε το ταχινόρυζο σε μπολάκια, πασπαλίζουμε με κανέλλα και σερβίρουμε.

 

 

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 

Υλικά:

  •  2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
  •  1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  •  5 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι στημένο
  •  ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  •  1 κουταλάκι του γλυκού κανελλογαρύφαλλα
  •  1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  •  1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κιλό μαλακό αλεύρι
  •  1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  •  1 κουταλάκι μπεικιν πάουτερ
  • Για το σιρόπι:
  •  1φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
  •  2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  •  1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Εκτέλεση:

Δουλεύεις στο μίξερ για αρκετή ώρα το λάδι, στη συνέχεια ρίχνεις μέσα την ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, και λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με τη σόδα και το μπέικιν πάουτερ.

Πλάθεις τα μελομακάρονα και τα ψήνεις σε μέτριο φούρνο.

Βάζεις σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα βράζεις για 10 λεπτά.

Κατεβάζεις τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σιροπιάζεις τα μελομακάρονα όσο είναι ακόμα ζεστά.

 

 

Απλό σπιτικό Κέικ

 

Υλικά

  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. βούτυρο
  • ½ κουταλάκι βανίλια
  • 5 αβγά
  • ¼ λίτρου γάλα
  • 450 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 10 γραμ. baking powder
  • ¼ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Αφήνεις για λίγο το βούτυρο, τα αβγά και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκινάς χτυπώντας σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτεις τη βανίλια και ένα-ένα τα αβγά ανακατεύοντας. Σειρά έχει το γάλα που το ρίχνεις σιγά-σιγά για να ενσωματωθεί στο μείγμα. Ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder και τα προσθέτεις σταδιακά στην κρέμα ανακατεύοντας απαλά. Στο τέλος ρίχνεις μέσα τα σπασμένα φουντούκια, τα χοντροκομμένα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύεις λίγο ακόμα. Βάζεις το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα για κέικ και ψήνεις για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Είναι έτοιμο όταν μπήξεις ένα μαχαίρι και βγει στεγνό. Όταν ετοιμαστεί το αφήνεις να κρυώσει και αν θες το περιχύνεις με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.

 

 

Μπισκότα με κομματάκια Σοκολάτας

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 δόση βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 2 φλιτζ. νιφάδες σοκολάτας υγείας
  • 1 κουτ. σόδα
  • Ξηρούς καρπούς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ρίχνεις στο μπολ του μίξερ την μαύρη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, την βανίλια και την σόδα. Προσθέτεις τα αυγά, χτυπημένα καλά.Χτυπάς στην χαμηλή σκάλα του μίξερ. Όταν βεβαιωθείς ότι το μείγμα έχει ανακατευτεί καλά, ρίχνεις μέσα την σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύεις, με το χέρι αυτήν την φορά, ώστε τα υλικά να μοιραστούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια στρώνεις σε ένα ταψάκι χαρτί ψησίματος και ανάβεις τον φούρνο να προθερμανθεί. Παίρνεις μια μια κουταλιά από το μείγμα και την ρίχνεις στο ταψί. Φροντίζεις τα μπισκότα να έχουν ίση απόσταση μεταξύ τους, μεγαλύτερη από δύο δάχτυλα, γιατί στο φούρνο η ζύμη θα ζεσταθεί και θα απλωθεί. Ψήνεις στους 180 βαθμούς, για 8-10 λεπτά. Τόσο χρειάζεται ώστε τα μπισκότα να μείνουν μαλακά από μέσα και να μην στεγνώσουν. Επίσης, πρέπει να περιμένεις να κρυώσει το ταψί, πριν βγάλεις τα μπισκότα, αλλιώς θα σου διαλυθούν. Καλή απόλαυση!

 

 

Cupcakes με επικάλυψη σοκολάτας

 

Υλικά

 

Για τα μάφινς

  • 1 1/3 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1/4 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο μαλακό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 3/4 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Για το chocolate cream frosting

  • 240 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένο (περίπου 1 2/3 φλιτζάνια)
  • 240 γραμμάρια ανάλατη μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 φλιτζανιού άγλυκο κακάο
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα σόγιας
  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
  •  

Εκτέλεση

Για τα cupcakesΣε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι, το μπέικ πάουντερ και ανακατεύουμε.Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε στη μεγάλη σκάλα μέχρι το μείγμα να ψιχουλιάσει, τότε ρίχνουμε το πρώτο αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, όταν μαλακώσει το μείγμα τότε ρίχνουμε και το δεύτερο αυγό και ανακατεύουμε ξανά στη δυνατή σκάλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το λευκό ξύδι, το εκχύλισμα βανίλιας και πρώτα στη χαμηλή σκάλα και μετά στη δυνατή μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.Έπειτα ρίχνουμε στο σοκολατένιο μείγμα το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει το μείγμα μας ένας ομοιόμορφος χυλός.Σε μια φόρμα με 12 βάσεις για cupcakes βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 22 λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω.

Για το chocolate cream frosting

Σε  μπεν μαρί, λιώνετε τη σοκολάτα σε ένα μέτριο μπολ. Αφήστε τα να κρυώσει.Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε τη μαργαρίνη σε μέτρια- υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, περίπου 2 λεπτά.

Γυρίστε το μίξερ σε χαμηλή, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι, και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.

Αυξήστε την ταχύτητα στο μεσαίο προς υψηλό και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.Με το μίξερ σε χαμηλή σκάλα, προσθέστε σταδιακά την κρύα λιωμένη σοκολάτα και χτυπήστε μέχρι ενσωματωθούν.Σταματήστε το μίξερ και προσθέτουμε το γάλα σόγιας, το κακάο και βανίλια.Χτυπήστε σε χαμηλή μέχρι να ενσωματωθούν, τότε κτύπησε σε μέτρια προς υψηλή έως περίπου 1 λεπτό, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.Χρησιμοποιώντας σπάτουλα ανακατέψτε απαλά.Βάζετε το μείγμα σε κορνέ και το απλώνετε πάνω Διακοσμήστε το όπως θέλετε και σερβίρετε.

 

 

Κορμός σοκολάτας

 

Υλικά

 

Για 4-6 άτομα

 

  • Για τον κορμό σοκολάτας
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη
  • 2  αβγά
  • 4 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αποφλοιωμένα αμύγδαλα
  • 225 γραμμάρια μπισκότα της επιλογής σας
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 250 γραμμάρια βούτυρο

 

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα

 

Εκτέλεση

Για τον κορμό σοκολάτας

Σε ένα μπολ ρίχνετε τα μπισκότα και τα θρυμματίζετε με τα χέρια (θέλουμε να βγουν χοντραλεσμένα) και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο γάλα ίσα- ίσα να μαλακώσουν (όχι όμως να παπαριάσουν).

 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει για περίπου 3 λεπτά.Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και το κακάο.Κατόπιν σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ και συμπληρώνουμε με το κονιάκ.Στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντραλέθουμε. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε τα και χοντραλέθουμε κι αυτά στο μούλτι.Αναδεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) και προσθέτουμε στο μείγμα τα μπισκότα. Ανακατεύουμε να πάνε παντού και δουλεύω για λίγο με τη σπάτουλα.Παίρνουμε το μείγμα και το ρίχνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και κλείνουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε στη κατάψυξη να παγώσει καλά, για 2-3 ώρες.

Για το γλάσο σοκολάτας

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να ενωθεί καλά με την κρέμα γάλακτος.Αφού κρυώσει το μωσαϊκό ξεφορμάρουμε και περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας να πάει παντού και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

 

 

ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

 

Υλικά

 

Για 4-6 άτομα

 

Για τη κρέμα

  • 600 γραμμάρια μασκαρπόνε φρέσκο
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 4 ασπράδια αυγών
  • 4 κρόκους αυγών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  βανίλια εσάνς
  •  Κακάο άγλυκο

 

Για τη βάση

  • 1 πακέτο σαβαγιάρ
  • 250 ml καφέ εσπρέσσο
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 80 ml κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ της επιλογής σας

Εκτέλεση

Για τη κρέμα

Στο κάδο του μίξερ και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύετε το μασκαρπόνε, την άχνη, τους κρόκους και την βανίλια μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα.

Στη συνέχεια τοποθετείτε το μείγμα της κρέμας ένα μπολ και το φυλάμε στο ψυγείο.Στο κάδο του μίξερ χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι. Ενσωματώστε σταδιακά την μαρέγκα στο μείγμα τυριού, ανακατεύοντας πάντα με απαλές κινήσεις.

Βάλτε την κρέμα ξανά στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.

Για τη βάση

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον καφέ, το λικέρ, το κονιάκ και το γάλα.Βουτήξτε 2 σαβαγιάρ στον μείγμα του καφέ να μουλιάσουν ελαφρά.Σπάστε τα σε χοντρά κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ατομικά μπολάκια ή ποτήρια κρασιού ή σε ένα μεγάλο πυρέξ. Προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας κρέμα, κρέμα και πάλι 1 σαβαγιάρ μουλιασμένο στο μείγμα του καφέ, σπασμένο σε κομμάτια, τέλος γεμίστε με κρέμα.Τοποθετήστε στο ψυγείο για 1 ώρα.Πασπαλίστε με αρκετό άγλυκο με κακάο κοσκινισμένο ή ξύσμα κουβερτούρας.

 

 

ΒΑΦΛΕΣ ΜΕ ΣΩΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τις βάφλες

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα
  • 4 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 φλιτζάνια βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουταλιές του γλυκού βανίλια
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη


Για τη σως καραμέλας

  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Για τις βάφλες
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τη βαφλιέρα και σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το ζεστό γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα που φτιάξαμε και χτυπάμε καλά.

Βάζουμε ένα μικρό φλιτζανάκι του τελικού μείγματος στη βαφλιέρα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η βάφλα.Τελειώνουμε γαρνίροντας τις βάφλες με σως καραμέλας.
Για τη σως καραμέλας
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς και γίνει υγρό μείγμα, τότε ρίχνουμε το βουτυρά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 βδομάδες και είναι έτοιμη για χρήση.