ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ  

Σουτζουκάκια ψητά, γιαουρτλού και σαλάτα με ψητές ντομάτες



Υλικά

  • 1½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, δύο φορές περασμένο από τη μηχανή
  • 500 γραµµ. κιμάς αρνίσιος
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καυτερό (καγέν)
  • 1/4 κ.γλ. κύμινο
  • αλάτι


Για το γιαουρτλού

  • 300 γραµµ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι


Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες

  • 6 μέτριες ώριμες ντοµάτες
  • 1 κρεµµύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι


Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τον κιμά (και τα δύο είδη) καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά µε το εξάρτημα ζυμώματος για 10΄, μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει. Αν τον ζυμώσουμε στο χέρι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα, έως ότου αλλάξει χρώμα. Αφήνουμε το μείγμα σε μπολ, σκεπασμένο, να σταθεί 2 ώρες στο ψυγείο. Πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα πατάμε στις παλάμες µας, να γίνουν πλακέ. Τα ψήνουμε στη σχάρα (στα κάρβουνα 5΄ από κάθε πλευρά) ή σε ταψάκι µε σχάρα στο φούρνο, στους 200οC, για 20΄. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια µε γιαουρτλού και σαλάτα µε ψητές ντοµάτες.

Για το γιαουρτλού: Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Για τη σαλάτα µε ψητές ντοµάτες: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντοµάτες. Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις πασπαλίζουμε µε αλάτι. Τις ψήνουμε στους 200οC για 35΄-40΄. Τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε κρεµµύδι, μαϊντανό, πάπρικα, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Mερίδες 12

 

 

Μπιφτέκια με φρέσκια ρίγανη και μπύρα

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ντομάτα πολτοποιημένη
  • 2 ντομάτες σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ. σούπας ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
  • Αλάτι , πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 8 φρυγανιές τριμμένες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας μουστάρδα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το κιμά και τη ντομάτα. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε στο κιμά. Σε ένα μπλέντερ αλέθουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Τα προσθέτουμε στο κιμά και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε την αποξηραμένη ρίγανη, το αλάτι και τις τριμμένες φρυγανιές. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μικρά μπιφτέκια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί από πάνω βάζουμε τις φέτες ντομάτας. Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα με λίγο ελαιόλαδο . Περιχύνουμε το μίγμα πάνω στα μπιφτέκια , τέλος προσθέτουμε τη μπύρα και το κλωναράκι της ρίγανης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα.

Τα μπιφτέκια μπορούμε να τα συνοδέψουμε με πατάτες. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, τις βάζουμε στο ταψί και ψήνονται μαζί με τα μπιφτέκια.

 

Σπιτικά χάμπουργκερ - Hamburger



Υλικά

  • 4 ψωμάκια για hamburger
  • 4 φέτες μπέικον
  • 4 φέτες τυρί (κασέρι ή edam)
  • 4 μπιφτέκια
  • 4 φύλλα μαρουλιού
  • μαγιονέζα - κέτσαπ

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε ή ψήνουμε στο γκρίλ ή ακόμα καλύτερα ψήνουμε στα κάρβουνα τα μπιφτέκι και ενώ είναι ακόμα καυτά απλώνουμε πάνω τους τις φέτες τυρί που έχουμε επιλέξει.

Τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό το μπέικον στο τηγάνι.
Ανοίγουμε τα ψωμάκια βάζουμε τα μπιφτέκια με το τυρί, απλώνουμε πάνω και το μπέικον και προσθέτουμε στη συνέχεια μαγιονέζα ή κέτσαπ.

Τέλος βάζουμε το μαρούλι και κλείνουμε το ψωμάκι και απολαμβάνουμε σπιτικά burgers.

 

Παστίτσιο



Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια με τρύπα (χοντρά)
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (διπλά περασμένος)
  • 2 κουτιά ντοματάκια
  • 2 κρεμμύδια
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι
  • 2 κουτιά γάλα εβαπορέ
  • 7-9 κ. σ. αλεύρι
  • φρυγανιά τριμμένη
  • μοσχοκάρυδο
  • κανέλα τριμμένη
  • γαρίφαλο τριμμένο
  • 4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • 6-7 κουταλιές φυτίνη (ή βούτυρο)
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρολίτσα καίμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας που τα έχουμε ήδη τρίψει στον τρίφτη, και στη συνέχεια σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε γαρίφαλο και κανέλα, αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια, 1 ποτήρι νερό και τον μαϊντανό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 1/2 περίπου ώρα με 40 λεπτά
(Βεβαιωνόμαστε ότι έχουν σωθεί τα πολλά υγρά αλλά και ότι είναι εντάξει από αλάτι).
Εντωμεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια μας σε αλατισμένο νερό και δυνατή φωτιά και τα βγάζουμε (να κρατάνε λίγο ακόμα). Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με 2 κουταλιές φυτίνη και 30γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (να πάει παντού).
Στη συνέχεια προετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ μας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε φυτίνη. Στη συνέχεια ξεκινάμε την επίστρωση, μακαρόνια σε όλο το ταψί, τον κιμά και από πάνω τη μπεσαμέλ. Από πάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και αν θέλουμε και λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ώσπου να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Μόλις ψηθεί το παστίτσιο, αφήνουμε να κρυώσει 10-20 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

 

Νούντλς με τσίλι και μοσχάρι



Υλικά

  • 80ml soy σως
  • 2 κ. σ. τσίλι σως
  • 2 κ. γλ. σησαμέλαιο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ. γλ. ξεραμένες νιφάδες καυτερής πιπεριάς (τσίλι)
  • 1 κ. σ. oyster σως
  • 500γρ. μπριζόλα μοσχαρίσια μπούτι σε λεπτές φέτες
  • 270γρ. νούντλς αυγού
  • 200γρ. μπιζέλια κομμένα λεπτά
  • 2 κ. σ. ηλιέλαιο
  • 200γρ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες
  • 3 κρεμμυδδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κ. γλ. μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση 

Σε ένα μπωλ συνδυάστε το soy σως, το σησαμέλαιο, το τσίλι, το σκόρδο, τις καυτερές πιπεριές και το oyster σως και μαρινάρετε το κρέας για 10 λεπτά.
Βράστε τα νούντλς (αυγού) για 5 με 7 λεπτά και προς το τέλος του βρασμού τους προσθέστε τα μπιζέλια (κομμένα σε φέτες). Σoυρώστε.
Ζεστάνετε το ηλιέλαιο σε γουόκ (σκεύος για κινέζικο)ή σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα μοσχαρίσια φιλετάκια με τη μαρινάδα τους και ψήστε για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Στη συνέχεια ρίξτε το μίγμα των νούντλς αλλά και τα μανιτάρια, ανακατέψτε και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.

Σερβίρετε με κρεμμυδάκι φρέσκο από πάνω, και αν επιθυμείτε και μαύρο σουσάμι.

 

Μπουρέκια με κιμά



Υλικά

  • 3/4 κιλού κιμάς
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά πάστα ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
  • 1/2 κιλού φύλλο μπακλαβά
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • 1 κουταλιά μαϊντανό
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τον κιμά με 3-4 κουταλιές βούτυρο και το κρεμμύδι να καβουρδιστεί, ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι να ξεσβωλιάσει και προσθέτουμε τη πάστα λιωμένη σε 1 φλιτζάνι νερό, υον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τη κανέλα.
Αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιεί το ζουμί του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί. Ανακατεύουμε και βγάζουμε τη κανέλα.
Κόβουμε τα φύλλα σε τεμάχια 6 δακτύλων και μήκους 10-15 δακτύλων, τα βουτυρώνουμε ένα-ένα, βάζουμε στην άκρη λίγο κιμά, διπλώνουμε τις 2 πλαϊνές άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να φεύγει ο κιμάς και κατόπιν τυλίγουμε σαν τσιγάρο.
Βουτυρώνουμε απ΄ έξω το φύλλο,τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε μέτριο φούρνο να ροδοψηθούν.
Μπορούν να ψηθούν και στο τηγάνι σε καυτό βούτυρο.

 

Ρολό κιμά



Υλικά

  • 1 κιλό κιμά

  • 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

  • 350 γρ. χυμό ντομάτα

  • 1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη και στραγγισμένη

  • 1 αυγό

  • 5 κουταλιές σούπας τυρί τριμμένο

  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • αλάτι πιπέρι

  • 2-3 αυγά βραστά.

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο

  • 1 ποτήρι κρασί λευκό

  • Αλεύρι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε τον κιμά με το μπέικον, το ψωμί, το αυγό, το τυρί, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Δουλεύετε καλά τα υλικά, ώστε να γίνει μια λεία μάζα. Πλάθετε ένα ρόλο που στη μέση του έχει τα σφιχτά βρασμένα αυγά.
Αλευρώνετε το ρολό.
Ζεσταίνετε το βούτυρο στη κατσαρόλα και κοκκινίζετε το ρολό από όλες τις μεριές. Το βγάζετε και το τοποθετείτε στο ταψί και το περιχύνετε με το κρασί και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
Σερβίρετε με πιλάφι, και ένα καλό άσπρο κρασί.

Καλή σας όρεξη.

 

Μοσχάρι με σάλτσα μανιταριών

 

Ιδανικό για ένα ρομαντικό δείπνο για δύο!
Εκτέλεση


1. Κόβουμε το κρέας σε 2 φιλέτα και το αλατοπιπερώνουμε. Ξεπλένουμε τα άγρια μανιτάρια και τα μουλιάζουμε με 1/2 φλ. τσαγιού νερό ζεστό για 15΄. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το υγρό τους (αφού το σουρώσουμε σε ψιλή σήτα). Ζεσταίνουμε το...

 ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι.
2. Ροδίζουμε το κρέας για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αφήνουμε να μαραθούν για 2΄-3΄. Αφαιρούμε το σκόρδο. Σβήνουμε με το κονιάκ και το κρασί και προσθέτουμε τα φρέσκα και τα αποξηραμένα μανιτάρια, καθώς και το θυμάρι.

3. Προσθέτουμε το υγρό που μούλιασαν τα μανιτάρια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι. Μαγειρεύουμε για περίπου 15΄, να μαλακώσει το μοσχάρι και να πυκνώσει η σάλτσα του.


Μερίδες 2


Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος
: 20 λεπτά

 

Καλόγερος Νάξου

 

 

Συστατικά

  • 2 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες κομμένες κατά μήκος στη μέση και ξεπικρισμένες

  • 4 φέτες μοσχαράκι, κατά προτίμηση φιλέτο, μαγειρεμένο κοκκινιστό όπως το φτιάχνει η κάθε νοικοκυρά

  • 4 φέτες τυρί φέτα ή ξινή μυζήθρα

  • 4 φέτες ντομάτα πολύ ώριμη

  • 4 φέτες κίτρινο τυρί, κατά προτίμηση γραβιέρα

  • λίγη κανέλλα

Οδηγίες

Χαράζουμε τις μελιτζάνες από την κομμένη πλευρά και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Τις τοποθετούμε σε ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.

Τοποθετούμε πάνω σε κάθε "μισό" μελιτζάνας μία φέτα μοσχαράκι με λίγη από τη σάλτσα του, μία φέτα λευκό τυρί, μία φέτα ντομάτα, μία φέτα κίτρινο τυρί και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Σερβίρουμε με πατάτες πουρέ ή ρύζι!

 

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

            

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχάρι

  • 1 1/2 κιλό κρεμμυδάκια μικρά

  • 1 κρεμμύδι (έξτρα)

  • 2 σκ. σκόρδο

  • 2-3 φύλλα δάφνης

  • 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο

  • 2  κ. σούπας ντοματοπολτέ

  • Μισή συσκευασία ντοματοχυμό

  • 100 ml ξύδι

  • Αλάτι-πιπέρι

  • 1 πρέζα κανέλα τριμμένη

  • 1 πρέζα γαρύφαλλο

  • Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ, έχουμε καθαρίσει τα κρεμμυδάκια
και τα έχουμε βάλει σε μια λεκάνη με νερό, όπου αλλάζουμε το νερό σε 
τακτά διαστήματα ώστε να φύγει η σπιρτάδα τους. Βάζουμε στην κατσαρόλα μας λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο και στην συνέχεια ρίχνουμε το μοσχαράκι μας κομμένο και πλυμένο σε μερίδες και τα σοτάρουμε καλά. Σβήνουμε με το ξύδι και ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, τον ντοματοπολτέ, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο
ρίχνουμε και νεράκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Όταν δούμε ότι το κρέας μας κοντεύει να γίνει, ρίχνουμε  και τα κρεμμυδάκια να βράσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Μόλις μείνει το στιφάδο μας, με την σαλτσούλα του, τότε ρίχνουμε και το ανάλογο αλατάκι.

 

Μελιτζάνες κοκκινιστές με μοσχαράκι

 

Υλικά

Για 2-4 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε 8 κομμάτια

  • 6 μελιτζάνες τσακώνικες

  • 1 κιλό τριμμένη ντομάτα

  • 1 ματσάκι μαϊντανό

  • 2 μέτρια κρεμμύδια

  • 1 κουταλιά πελτέ

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί

  • 1κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

  • 4-5 κόκκους μπαχάρι

  • 1 φλιτζάνι κούπας ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρέας κομμένο σε κομματάκια για να ροδίσει και να μείνει ζουμερό.
 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια μας και ανακατεύουμε συνέχεια για περίπου 20 λεπτά για μην κολλήσουν.
Μαγειρεύουμε για 45 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι της κατσαρόλας σε μέτρια  φωτιά και εν συνεχεία ρίχνουμε το κρασί την ντομάτα αλάτι πιπέρι ζάχαρη και 4-5 κόκκους μπαχάρι.
Δίπλα μας σε ένα τηγάνι ροδίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε για λίγο σ’ ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί 15 λεπτά πριν τα 80 λεπτά που απαιτούνται για να γίνει το μοσχάρι ρίχνουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστό και το γαρνίρουμε με μαϊντανό και ρύζι με λαχανικά!


 

Υλικά

  • 2 ½ κιλά σιδηρόδρομο από μοσχάρι

  • 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες

  • 1 φιάλη 750 ml ξηρό κόκκινο κρασί

  • 2 κλαράκια σέλινου κομμένα σε ροδέλες

  • 5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

  • 5-6 κλαράκια φρέσκια ρίγανη

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο

  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

  • 2 δαφνόφυλλα

  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου κομμένο στα τέσσερα

  • 1 λίτρο νερό

  • χοντρό αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Ένα φαγητό χορταστικό και ελαφρύ...

Ζητάμε από το χασάπη να κόψει το κρέας σε τέσσερα κομμάτια των 5 εκατοστών  ή το κόβουμε εμείς. Το πλένουμε με νερό για να φύγουν τα αίματα και αλατοπιπερώνουμε. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, διατηρώντας την ένταση της φωτιάς σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε αρχικά τα δύο από τα τέσσερα κομμάτια μοσχαριού και τα σοτάρουμε. Όταν πάρει χρώμα η μια πλευρά ,τα γυρνάμε από την άλλη. Ο χρόνος που θα χρειαστούν για να σοταριστούν είναι περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια ,βάζουμε τα άλλα δύο κομμάτια κρέατος και τα σοτάρουμε και αυτά. Μεταφέρουμε το μοσχάρι σε μια πιατέλα, αδειάζουμε την κατσαρόλα από το λίπος και κρατάμε μόνο 3 κουταλιές για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο καρότο, το σέλινο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε ρίχνοντας το κόκκινο κρασί. Στη συνέχεια βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας και τις 3 κουταλιές που κρατήσαμε από το ζουμί που το ίδιο έβγαλε. Μόλις αρχίσει να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια ένταση και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 25 λεπτά. Στο χρονικό αυτό σημείο πασπαλίζουμε το κρέας με 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας ,το θυμάρι, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο. Παράλληλα, ανοίγουμε το φούρνο, για να προθερμανθεί. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς. Ψήνουμε το μοσχάρι στο φούρνο σε αυτή τη θερμοκρασία για 2 ½ ώρες. Μετά το χρόνο αυτό, το μεταφέρουμε σε μια πιέλα και σουρώνουμε τη σάλτσα του. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και αφαιρούμε το λίπος από την επιφάνεια της.

Αν θέλουμε επιπλέον αλατοπίπερο το προσθέτουμε στο κρέας, αλλιώς το αφήνουμε ως έχει. Σερβίρουμε το κρέας. Τη σάλτσα του καλύτερα να την έχουμε σε ένα ξεχωριστό μπολ και να βάζει ο καθένας όση ποσότητα επιθυμεί. Μπορούμε να συνοδεύσουμε το μοσχάρι με λαχανικά, με ζυμαρικά, με πατάτες ή με πουρέ.

Απαιτούμενος χρόνος: 186 λεπτά

 

 

Υλικά

Για 2-4 άτομα:

  • 1200 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε κύβους

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 πιπεριά μεγάλη καυτερή ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους

  • 2 πιπεριές κόκκινες γλυκές

  • 1 κουταλιά του γλυκού τσίλι σκόνη

  • 2 κουταλιές του γλυκού κύμινο

  • λουκάνικο χωριάτικο κομμένα σε μικρά κομμάτια

  • 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη ξερή

  • 1 κονσέρβα κον-κασέ

  • 2 κύβοι ζωμό βοδινό

  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια στραγγισμένα και ξεβγαλμένα

  • αλάτι

  • ελαιόλαδο


Για το σεβίρισμα προαιρετικά

  1. Ένταμ ή γραβιέρα

  2. καυτερές πιπεριές

  3. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζετε λάδι να κάψει και ρίχνετε το μοσχαράκι το αφήνετε να τζιγαρίσει πολύ καλά το κρέας για αρκετά λεπτά.
Όταν θα έχει ροδίσει καλά, το αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά. Τα αφήνετε για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια προσθέτετε το τσίλι, το κύμινο και τα λουκάνικα, τα τηγανίζω για μερικά λεπτά ανακατεύοντας και ρίχνετε το κρέας με τη ρίγανη, τις ντοματούλες, τις πιπεριές και τον ζωμό αφού τον έχετε αραιώσει με νεράκι.
Μόλις το νερό πάρει μία βράση, σκεπάζετε, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 60 λεπτά ώσπου να μαλακώσει το μοσχαράκι.
Ρίχνω μέσα το φασόλια και ανακατεύετε για 5 λεπτά.
Πασπαλίζετε με ένταμ ή γραβιέρα και κρέμα γάλακτος (ελάχιστη) και σερβίρετε με ρύζι με σταφίδες, κάσιους και καλαμπόκι!

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαράκι

  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος

  • 1 κουτί μανιτάρια ολόκληρα ή κομμένα

  • Ελαιόλαδο

  • Κρεμμύδι για το τσιγάρισμα

  • Σκόρδο

  • Αλάτι

  • Ππέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μοσχαρίσιο κρέας σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε λίγο τα μανιτάρια. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα όπου το τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι, προσθέτοντας το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, για να τσιγαριστούν και αυτά. Μόλις τσιγαριστούν, προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 35 λεπτά. Στο χρόνο αυτό, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύομε και αφήνουμε να σιγοβράσει άλλα 2 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.

Απαιτούμενος χρόνος: 55 λεπτά

 

Υλικά

  • 1200 γραμμάρια μοσχάρι ( κιλότο ή κόντρα)

  • 4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες καθαρισμένες

  • 1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών ( κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο)

  • 4 φλιτζάνια ζωμός πουλερικών ή λαχανικών

  • 1 κουτάλι σούπας βουτύρου

  • 1 κουτάλι σούπας νισεστέ

  • Αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ζωμό, το κρασί, το σκόρδο, τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια από το μοσχάρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα το κρέας, το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να το κρατήσουμε ζεστό.

Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να πήξει. Προσθέτουμε και το νισεστέ ώστε να δέσει η σάλτσα. Βάζουμε στη σάλτσα λίγο βούτυρο και την ανακατεύουμε καλά.

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

 

 

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

  • 1/2 κουταλιά  γλυκού ζάχαρη

  • 150 ml κρασί ξηρό λευκό

  • 250 ml ζωμός κρέατος ή νερό

  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος

  • 1 δαφνόφυλλο, φρέσκο ή ξερό

  • 5 - 6 κλωνάρια θυμάρι ή 1 κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό

  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος χωρίς τα χοντρά κοτσάνια

  • άγουρο ελαιόλαδο για το τελείωμα

  • 4 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο  500 γραμμάρια η κάθε μία

  • 150 ml ελαιόλαδο

  • 300 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

  • 800 γραμμάρια ντοματάκια από κονσέρβα ψιλοκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

  

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε 2 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά.

 Μεταφέρουμε το κρέας από την κατσαρόλα σ’ ένα ταψί που να χωράει ίσα-ίσα όλες τις φέτες. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας. Δεν σοτάρουμε τις φέτες όλες μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους από τη μεγάλη ποσότητα και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.

Στην ίδια κατσαρόλα που σοτάραμε το κρέας ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι που έχει μείνει και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
 Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130 βαθμούς. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από το κρέας. Τακτοποιούμε το δαφνόφυλλο, τα κλωνάρια θυμαριού και το γλυκάνισο ανάμεσα στις φέτες κρέατος. Σκεπάζουμε το ταψί καλά δυο φορές με αλουμινόχαρτο (πρέπει να είναι πολύ καλά σκεπασμένο) και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.

Τα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας, δυναμώνουμε λίγο το φούρνο και αφήνουμε τα υγρά να εξατμιστούν και το κοκκινιστό μας να μελώσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρουμε τις φέτες κρέατος με τη σάλτσα, περιχύνουμε με λίγο αγουρέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε με γαρνιτούρα πουρέ πατάτας!

Απαιτούμενος χρόνος: 120 λεπτά

 

Μοσχαράκι με ξηρούς καρπούς

Υλικά

Για 2-4 άτομα

  • 4 σκελίδες σκόρδο

  • 1 μια κούπα μαϊντανό

  • 1 κουτάκι ντοματάκια

  • 2 φρέσκες ντομάτες

  • κανέλα 1 ξυλάκι

  • αλάτι, πιπέρι, λάδι

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας

  • 500 γραμμάρια φυστίκια

  • 500 γραμμάρια κάσιους

  • 2 κρεμμύδια μεγάλα

Εκτέλεση

Σερβίρουμε το μοσχαράκι με τη σάλτσα από φιστίκια! Αφροδισιακή συνταγή για ένα τέλειο γεύμα με τον αγαπημένο σας! Από βραδύς βάζουμε τα φιστικιά σε χλιαρό νερό για να μαλακώσουν.

Την επόμενη μέρα βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, με το λαδί και το κρεμμύδι να ροδίσει λίγο.

Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ρίχνουμε το μοσχαράκι σε μπουκίτσες και το τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσαφίσει λίγο για περίπου 10 λεπτά.

Μετά στην κατσαρόλα με το μοσχαράκι ρίχνουμε τον μαϊντανό, ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, κανέλα.

Αφού περάσουν 10 λεπτά ρίχνουμε τα φιστίκια ξεφλουδισμένα, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να λιώσουν σαν τις πατάτες για περίπου 30 λεπτά. 

Και για μετά το γεύμα.... Απολαύστε την τούρτα καρδούλα με ροδοπέταλα!

Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά


 

Σούπα μινεστρόνε με κολοκυθάκια και μοσχαράκι

Υλικά

Για 2-4 άτομα

  • 2 κολοκυθάκια

  • 3 πατάτες

  • 1 αγγινάρα (προσεκτικά καθαρισμένη)

  • 1 ντομάτα

  • ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • χυμό από λεμόνι

  • 1 πακέτο κριθαράκι ή αστράκι ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας

  • 1 κιλό κρέας μοσχάρι (ποντίκι)

  • 3 μέτρια καρότα

  • 2 μικρές ρίζες σέλινο

  • 2 κρεμμύδια

 

Εκτέλεση

Χορταστική σούπα για το κρύο χειμώνα που θα την λατρέψουν μικροί μεγάλοι! Με αρκετό νερό πλένετε καλά το κρέας και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, το ξαφρίζετε, το ξεπλένετε και το ξανά ρίχνετε σε καθαρή κατσαρόλα με νερό που βράζει.

Σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, το βγάζετε το κόβετε σε μερίδες και σουρώνετε το ζουμί του.

Το ξαναβάζετε μαζί με του ζουμί του στην κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει για άλλη 1 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ, καθαρίζετε τα λαχανικά και τα πλένετε καλά. Τα κόβετε όλα σε χοντρά κομμάτια ή σε κύβους εκτός από τα κρεμμύδια που τα χρησιμοποιείται ολόκληρα, και τα βάζετε στην κατσαρόλα, μαζί με το κρέας.

Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνετε το ζυμαρικό και βράζετε άλλα 10 με 15 λεπτά, μέχρι η σούπα να μείνει με αρκετό αλλά χυλωμένο ζουμί.

Όταν η σούπα σας είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέτετε το λεμόνι και το λάδι.

Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζετε με φέτα τριμμένη.

 Σερβίρετε τη σουπίτσα με φρέσκο σπιτικό ψωμί με προζύμη!

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

 

 

Υλικά

Για 2 άτομα

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

  • 50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 κουταλιά της γλυκού εστραγκόν

  • αλάτι και πιπέρι

  • 150 γραμμάρια φιλέτο μοσχαρίσιο

  • ½ ποτήρι λευκό κρασί

  • 50 γραμμάρια λιαστή ντομάτα


Εκτέλεση

Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας και το ρυθμίζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, βάζουμε το τηγάνι απάνω στο μάτι και απλώνουμε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα, το κρεμμύδι, τα φέρνουμε μια βόλτα και συνεχίζουμε με το εστραγκόν.

Σβήνουμε με το κρασί. Μετά βάζουμε την κρέμα γάλακτος μια ωραία ιδέα είναι να βάλουμε στην κρέμα και λίγο καρύδι τριμμένο, γιατί δίνει πολύ ωραίο άρωμα - και ανακατεύουμε. Το φιλέτο είναι έτοιμο. Πάει μούρλια με μανιτάρια, ρύζι και λαχανικά.

 

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά



ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  •  1 κιλό μοσχάρι ποντίκι

  • 2 ώριμες ντομάτες

  • 2 κρεμμύδια

  • 3-4 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους

  • λάδι, αλάτι, πιπέρι

  • 2 ποτήρια ζεστό νερό

  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ

 

Πως το κάνουμε:

  1. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

  2. Βάζουμε το μοσχαράκι κομμένο σε κομμάτια και το τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.

  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες αφού τις έχουμε περάσει από το τρίφτη, το ντοματοπελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να πάρει βράση.

  4. Ρίχνουμε το ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με λίγο νεράκι.

  5. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τις μελιτζάνες, αφού τις έχουμε αλατίσει, και τηγανίζουμε μεχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε 15'.

  6. Αναποδογυρίζουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράζουν μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

 

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 750 γρ. μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά

  • 5 καρότα

  • 3-4 κλωναράκια σέλινο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Κρασί κόκκινο

  • Λίγο λάδι για τσιγάρισμα

 

Πως το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά το μοσχάρι. Αν θέλουμε, το βάζουμε να πάρει μια βράση και πετάμε το πρώτο νερό.

  2. Βάζω λίγο λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζω ελαφρά το κρέας. Στη συνέχεια ρίχνω τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο.

  3. Το σέλινο μπορείτε είτε να το ψιλοκόψετε είτε να βάλετε ολόκληρα τα κλωνάρια. Καλύτερα είναι να βάλετε το πίσω μέρος, γιατί τα φύλλα έχουν πολύ έντονη μυρωδιά.

  4. Ρίχνω αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο νεράκι και βράζω. Στη δική μου χύτρα το βράζω γύρω στη 1 ώρα.

  5. Μετά, αφού βράσει και ανοίξω τη χύτρα προσθέτω το κρασί και το αφήνω με ανοιχτό το καπάκι σε δυνατή φωτιά να "δέσει".

 

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1  & 1/2 κιλό φιλέτο μοσχάρι (μια χοντρή ορθογώνια φέτα)

  • 1 κουταλιά σούπας πιπέρι πράσινο κόκκους

  • 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα

  • 5 κουταλιές σούπας λάδι

  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

  • 1/2 κουταλιά σούπας κάρδαμο

  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 1 κουταλιά φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

  • αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Αναμειγνύετε τη μουστάρδα με λίγο λάδι και την απλώνετε πάνω στο φιλέτο. Από πάνω σκορπίζετε το μαϊντανό, το πιπέρι, αλάτι, το κάρδαμο και το κρεμμυδάκι. Τυλίγετε το φιλέτο ρολό και το δένετε με σπάγκο. Το περιχύνετε με λάδι και το σκόρδο, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε 1-1 1/2 ώρα στο φούρνο. Σερβίρετε το ρολό κομμένο σε φέτες με τη σάλτσα που έμεινε, αφού τη δέσετε με λίγη κρέμα γάλακτος

 

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΑΠΑΜΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχάρι ψαχνό
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 κανέλα
  • 1 κουτ σούπας αλεύρι
  • βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ντομάτα
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Πως το κάνουμε:

 

Κόβετε το κρέας σε κομμάτια, τα αλευρώνετε, τα τηγανίζετε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, με βούτυρο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε εάν χρειαστεί λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι, ντομάτα όση θέλουμε, τα γαρίφαλα, την κανέλα και τέλος το κρεατάκι μας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μείνει με μια πυκνή σάλτσα