ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΠΙΤΕΣ  

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ. μακαρόνια Νο 3

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις

  • 2 φλ. φέτα

  • 1 φλ. ρεγκάτο

  • 1 φλ. γραβιέρα

  • 3 αβγά

  • 2 φλ. γάλα

  • 2 φύλλα χωριάτικα

  • Μαργαρίνη Βιτάμ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη. Στρώνουμε το χωριάτικο φύλλο στο ταψί (θέλουμε οι άκρες του να περισσεύουν από το ταψί) και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βράζουμε τα  μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στα μακαρόνια τριμμένα την γραβιέρα, τη φέτα και το ρεγκάτο. Σε μπολάκι χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και τα αδειάζουμε στα μακαρόνια. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί τα μακαρόνια με τα τυριά και τα στρώνουμε. Τοποθετούμε στην επιφάνεια μικρά κομματάκια μαργαρίνης που θα λιώσουν κατά το ψήσιμο και θα δώσουν περισσότερη γεύση.

Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και από πάνω σκεπάζουμε τα μακαρόνια με το δεύτερο φύλλο στρώνοντάς το σουρωτό για ομορφιά. Ραντίζουμε με λάδι το φύλλο και ψήνουμε για 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στο θερμό αέρα (ή 175 πάνω κάτω).

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε τη μακαρονόπιτα να κάτσει για 10-15 λεπτά, ώστε να βγαίνουν πιο εύκολα τα κομμάτια και σερβίρουμε.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακ. φύλλο κρούστας

  • 2 ντομάτες

  • 150 γρ. φέτα

  • 1 πιπεριά πράσινη

  • 4 λουκάνικα χωριάτικα

  • 1 φλ. τυρί γκούντα

  • 2 αβγά

  • 1 ποτήρι γάλα

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί. Στρώνουμε συνολικά τέσσερα φύλλα κρούστας λαδώνοντας με ένα πινελάκι ενδιάμεσα και φροντίζοντας να εξέχουν εναλλάξ και από τις δύο πλευρές του ταψιού. Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και τις στρώνουμε πάνω στα φύλλα της βάσης. Τρίβουμε τη φέτα πάνω από τις ντομάτες. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φετούλες και τα απλώνουμε στο ταψί πάνω από τις ντομάτες και τη φέτα. Κόβουμε την πιπεριά σε κομματάκια και την απλώνουμε πάνω από τα λουκάνικα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο γκούντα και κλείνουμε από πάνω ένα ένα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάντα λαδώνοντας ενδιάμεσα. Αφού καλύψουμε όλη την επιφάνεια της πίτας, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια μόνο επιφανειακά.

Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα και τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε. Περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα και ψήνουμε στους 180οC, μέχρι να πάρει χρώμα.

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για 1 στρογγυλό ταψί 45 εκ.

Για τη γέμιση

  • 750 γρ. κιμά χοιρινό

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις

  • 2 αβγά

  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι [αν χρειαστεί]

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • ½ κ.γ.πιπέρι

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • ¼ φλ. ελαιόλαδο Άλτις

  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα

  • 1 κ.σ. ξύδι 1

  • ½ λ. χλιαρό νερό

  • ½ φλ. μαργαρίνη Βιτάμ

Για την τελική πίτα

  • ½ φλ. Ελαιόλαδο Άλτις

  • ¼ φλ. μαργαρίνη Βιτάμ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση: τσιγαρίζουμε σε λάδι τον κιμά με τα κρεμμύδια μέχρι να γίνει σπυρωτός. Αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά του. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε τα αβγά ανακατεύοντας καλά. Αν ο κιμάς είναι νερουλός προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

Για το φύλλο: κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα ή μεγάλο μπωλ. Αφαιρούμε το ένα φλιτζάνι από κιλό για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα στο άνοιγμα των φύλλων. Κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι και τη ¼ σόδα και πάνω στη σόδα, ρίχνουμε το ξύδι. Ανακατεύουμε με το χέρι και σιγά σιγά ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας. Πριν προσθέσουμε το επόμενο νερό πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το αλεύρι έχει πιει όλα τα υγρά – αυτό το επιτυγχάνουμε ζυμώνοντας καλά. Αν πέσει πολύ νερό και η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια μας μετά από καλό ζύμωμα τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Θέλουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια τη βγάζουμε και τη χωρίζουμε σε 19 μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε στη διάμετρο ενός μεσαίου πιάτου. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε 4 διαφορετικά πυργάκια με μαργαρίνη [σε θερμοκρασία δωματίου] ανάμεσά τους. Προσοχή –δεν βάζουμε μαργαρίνη στο πάνω πάνω φύλλο. Τα πυργάκια θα είναι τέσσερα με 5, 5, 5 και 4 φύλλα το κάθε ένα αντίστοιχα. Κάθε ένα από αυτά τα πυργάκια θα αποτελέσει και ένα μελλοντικό μας φύλλο! Αν έχουμε χρόνο βάζουμε τα πυργάκια μας στο ψυγείο τυλιγμένα σε μεμβράνη να ξεκουραστούν από 10 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο με τη μαργαρίνη μέχρι να ζεσταθεί και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Βουτυρώνουμε το ταψί μας. Με έναν λεπτό πλάστη μήκους περίπου 1μ. ανοίγουμε την πρώτη πεντάδα αλευρώνοντας και τον πάγκο μας και το φύλλο για να ανοίξει πιο εύκολα και να μην μας κολλήσει. Το φύλλο πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Πάνω από το φύλλο ραντίζουμε με το μίγμα ελαιόλαδου-βιτάμ. Ανοίγουμε και 2η πεντάδα και την απλώνουμε στο ταψί- από πάνω βάζουμε όλη τη γέμιση. Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με το λάδι και τη μαργαρίνη. Το τελευταίο φύλλο είναι και το μικρότερό μας –πρέπει να βγει ίσο περίπου με το ταψί για να γυρίσουν οι άκρες από τα κάτω φύλλα πάνω του και να δημιουργηθεί ο κόθορος [το ‘γείσο’ της πίτας]. Πάνω από την πίτα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τη μαργαρίνη ρίχνοντας λίγο παραπάνω στον κόθορο που θα χρειαστεί περισσότερο λαδάκι για να ψηθεί καλά. Τέλος ραντίζουμε από πάνω με τα χέρια μας με λίγο νερό για να μην ξεραθεί το πάνω φύλλο. Η πίτα θέλει περίπου μία ώρα στον φούρνο. Μετά από την πρώτη μισή ώρα ανοίγουμε άμα θέλουμε για να δούμε αν φούσκωσε -μπορεί να χρειαστεί να τη ραντίσουμε με λίγο νερό ακόμα ή να την τρυπήσουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού για να ‘πέσει’ το φύλλο. Όταν η πίτα είναι έτοιμη έχει ωραίο χρώμα και έχει μαζευτεί από τοιχώματα του ταψιού. Τη βγάζουμε και τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και να την σερβίρουμε.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ψημένο ή βρασμένο στήθος κοτόπουλου

  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο

  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

  • 250 γρ. ξινομυζήθρα Κρητική

  • ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις

  • ½ - 1 φλ. γάλα

  • 1 πακ. φύλλο κρούστας

  • Σουσάμι (προαιρετικά)

  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε το ψημένο στήθος του κοτόπουλου στις ίνες του με τα χέρια, το «ξεφτίζουμε» δηλαδή ή το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ με την ξινομυζήθρα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και όσο γάλα χρειαστεί για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Κόβουμε το φύλλο κρούστας στη μέση ή στα 4 ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στα κοτοπιτάκια (τρίγωνο, τετράγωνο, μπουρεκάκι ή στριφτάρι). Βάζουμε 1 μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση ή παραπάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου και τυλίγουμε.

Τοποθετούμε τα κοτοπιτάκια σε ταψί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μπορούμε επίσης αντί να τα ψήσουμε να τηγανίσουμε τα κοτοπιτάκια σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια να τα στραγγίξουμε σε απορροφητικό χαρτί.

 

 

Χορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο

ΥΛΙΚΑ

Για 1 λαμαρίνα φούρνου

 

Για τη ζύμη του χωριάτικου φύλλου

  1. 500 γρ. αλεύρι σκληρό από τους Μύλους Κρήτης, κοσκινισμένη
  2. 1 1/2 κ.γλ. baking powder
  3. 60 γρ. ελαιόλαδο
  4. 1 αβγό
  5. 1/4 κ.γλ. αλάτι
  6. Χυμό από 1/2 λεμόνι
  7. 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  8. 200-220 γρ. κρύο νερό

Για τη γέμιση

  1. 500 γρ. σπανάκι κομμένο

  2. 250 γρ. πράσα σε ροδέλες

  3. 4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες

  4. 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες

  5. Τα φύλλα από 4 παντζάρια, κομμένα

  6. 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

  7. 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  8. 1 πρέζα εστραγκόν

  9. 200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη

  10. 150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

  11. 3 αβγά

  12. Αλάτι και πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Για τη γέμιση της πίτας

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για να προλάβει να κρυώσει πριν να τη βάλουμε στη πίτα.

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα πράσα, το σπανάκι, τα παντζαρόφυλλα, τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να σοταριστούν.

Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τα λαχανικά μας.

Όταν τα λαχανικά έχουν κρυώσει, προσθέτουμε τα τυριά, τα αβγά, το εστραγκόν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα της γέμισης.

Για τη ζύμη του φύλλου

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

Ρίχνουμε μέσα το baking, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αβγό και το 1/3 του νερού και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας σιγά-σιγά όλο το νερό.

Η ζύμη μας γίνεται μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια.

Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο (και περισσότερο να μείνει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, γιατί φτιάχνουμε ένα χωριάτικο φύλλο για κάτω κι ένα για πάνω.

Ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης (το άλλο το ξαναβάζουμε στο ψυγείο, τυλιγμένο με τη μεμβράνη) στο μέγεθος του ταψιού μας.

Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και απλώνουμε το φύλλο.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο πάλι και βάζουμε τη γέμιση.

Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, σκεπάζουμε την πίτα, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες για να κλείσουμε γύρω γύρω τη γέμιση και χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα, χωρίς όμως να κόβουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω για να μην χυθεί η γέμιση καθώς θα ψήνεται.

Ραντίζουμε και πάλι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στις αντιστάσεις ή στον αέρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.

 

 

Μεσογειακή κρεμμυδόπιτα με κιμά

ΥΛΙΚΑ

 

Για το φύλλο

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. ξίδι

  • 1 κ.γλ. αλάτι

  • 1 κ.γλ. ζάχαρη

  • 3/4 φλ.τσ. κρύο νερό


Για τη γέμιση

  • 900 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi

  • 400 γρ. κιμά

  • 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη

  • 1 φλ.τσ. γάλα

  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι

  • 4 αβγά

  • 1 κ.γλ. μπαχάρι

  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

  • 1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι και πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο,  τον κιμά και το κρεμμύδι με 1 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα κιμά - κρεμμυδιών να κρυώσει.

Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά το γάλα με το σιμιγδάλι και μόλις γίνει μια κρέμα, ελαφρώς παχύρρευστη, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μόλις η κρέμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, την πάπρικα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας στο μείγμα του κιμά και τη θρυμματισμένη φέτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς Κελσίου.

Για το φύλλο

Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, χωρίς να ζυμώσουμε πολύ, ίσα ίσα μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.

Την πλάθουμε σε κύλινδρο, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά (εάν μείνει περισσότερο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).

Ύστερα, βγάζουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια.

Με το κάθε ένα κομμάτι, ανοίγουμε ένα φύλλο χρησιμοποιώντας αλεύρι ή νισεστέ για να το ανοίξουμε όπως έχουμε κάνει εδώ και εδώ.

Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα.

Ύστερα, απλώνουμε επάνω τη γέμιση και μετά στρώνουμε από πάνω τα άλλα 4 φύλλα.

Γυρίζουμε λίγο τις άκρες προς τα πάνω για να μην "βγεί" η γέμιση και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας.

Μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο την ραντίζουμε με λίγο νερό.

 

ΥΛΙΚΑ

για 15 φακελάκια
 

Για το φύλλο της ζύμης
1 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γλ. ξίδι λευκό
1/2 φλ.τσ. νερό κρύο
Για τη γέμιση
5 φέτες κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας 
5 φέτες ζαμπόν της αρεσκείας μας 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Για το φύλλο της ζύμης

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο.

Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το μισό νερό.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε σταδιακά το νερό έτσι ώστε να βάλουμε ακριβώς όσο χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για την πίτα

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μπαλίτσες και κάθε μία την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.

Βάζουμε 1 φέτα τυριού και 1 φέτα ζαμπόν, τη μία επάνω στην άλλη και τα κόβουμε σε 3 κομμάτια (γίνονται 3 στενά παραλληλόγραμμα).

 

Ανοίγουμε το φύλλο, κι αυτό σε μικρά παραλληλόγραμμα, αλλά πιο μεγάλα από τα κομμάτια τυριού-ζαμπόν για να μπορούν να τυλιχτούν 2 ή 3 φορές.

Την μία άκρη του παραλληλόγραμμου την κόβουμε σε τρίγωνο για να σχηματίσουμε τον φάκελο, όταν τυλίξουμε το ζαμπόν με το τυρί.

Βάζουμε στη μια πλευρά το τυρί και το ζαμπόν και διπλώνουμε όπως βλέπουμε στη φωτό.

Όταν φτάσουμε βρέχουμε ελάχιστα τις άκρες και κλείνουμε το φάκελο της ζύμης.
Τα φακελάκια της ζύμης μπορούμε...

1- να τα ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία, οπότε γίνονται σαν τορτίγιες γεμιστές με τυρί και ζαμπόν. 

 

2- να τα τηγανίσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και γίνονται σαν μπουρεκάκια
3- να τα ψήσουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

Ψητά ή τηγανιτά είναι το ίδιο νόστιμα!!!

 

 

Πρασόπιτα με τυροκαυτερή και παραδοσιακό φύλλο

ΥΛΙΚΑ

για ταψί της κουζίνας (30x40 περίπου)

 

Για τη ζύμη του φύλλου

  • 1 φλ.τσ. νερό κρύο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 φλ.τσ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • Ελάχιστο αλάτι
  • Ελάχιστη ζάχαρη (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 250 γρ. τυροκαυτερή
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελάχιστο εστραγκόν ξερό
  • 2 κ.σ. τραχανά ή πλιγούρι ή σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 ή 3 αβγά
  • 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο για να αλείψουμε το ταψί και τα φύλλα


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο, μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί στο ψυγείο (εάν μείνει παραπάνω ώρα δεν πειράζει).

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε βαθύ αντικολλητικό, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κομμένα πράσα και το κρεμμύδι να μαραθούν, ανακατεύοντάς τα πότε-πότε, έως ότου μαραθούν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Μετά, προσθέτουμε τη τυροκαυτερή, το πλιγούρι, τα αβγά, αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι γιατί πολλές φορές και η τυροκαυτερή είναι αλμυρή) και το εστραγκόν.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και παίρνουμε τη ζύμη.

Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια που τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αλευρώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις (ακόμα καλύτερα).

Αλευρώνουμε την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε το φύλλο και αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα που γίνονται 10 και βάζουμε τα 5 από κάτω και τα υπόλοιπα 5, από πάνω .

Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί.

Μόλις ανοίξουμε το πρώτο φύλλο στο μέγεθος του ταψιού, το στρώνουμε σ' αυτό και το αλείφουμε με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα πέντε φύλλα.

Μόλις στρώσουμε 6 φύλλα από κάτω, βάζουμε τη γέμιση και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα για πάνω από τη γέμιση.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε απαλά, έτσι ώστε να έχει αέρα ανάμεσα στη γέμιση και το φύλλο.

Αλείφουμε με λάδι και στρώνουμε πάλι απαλά το δεύτερο φύλλο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο.

Τυλίγουμε προσεκτικά τις άκρες γύρω-γύρω κάνοντας έναν πολύ μικρό κόθρο.

Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και βάζουμε να ψηθεί η πίτα για 30-35 λεπτά, στον αέρα ή στις αντιστάσεις (ακόμα καλύτερα) έως ότου ροδοκοκκινήσει.

 

 

Ντοματοτυρόπιτα με 3 τυριά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο (450 γρ. - 12 ή 13 φύλλα) φύλλα Βηρυτού (Κανάκη ή φύλλα κρούστας) 

  • 600 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο

  • 300 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο

  • 100 γρ. κίτρινο τυρί έμμενταλ τριμμένο στον τρίφτη

  • 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Μείγμα για να περιχύσουμε τη πίτα

  • 1 γάλα εβαπορέ (410 γρ.)
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 4 αβγά
  • 150 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα 3 τυριά και προσθέτουμε πιπέρι.

Σε ένα άλλο μπολ έχουμε τις ντομάτες σε κυβάκια.

Αλείφουμε τον πάτο και τις πλευρές από το ταψί με τις 6 κ.σ. ελαιόλαδο.

Στρώνουμε πρώτα 2 φύλλα στο ταψί κάθετα μεταξύ τους (φωτό 1 & 2), χωρίς απαραίτητα να έχουμε βάλει ανάμεσά τους λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο ή μαργαρίνη).

Έπειτα, τσαλακώνουμε ένα-ένα 4 φύλλα και τα βάζουμε το ένα μετά το άλλο κατά μήκος του ταψιού (φωτό 3).

Από πάνω ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του τυριού και τους μισούς κύβους ντομάτας (φωτό 4).

Έπειτα, τσαλακώνουμε ένα-ένα 5 φύλλα και τα βάζουμε το ένα μετά το άλλο αλλά αυτή τη φορά κάθετα με τα προηγούμενα δηλαδή στο πλάτος του ταψιού (φωτό 5).

Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση τυριών και ντομάτας (φωτό 6). 

Διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί πάνω από τη γέμιση (φωτό 7).

Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με τα 2 φύλλα που μας έμειναν (φωτό 8). 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν τα φύλλα είναι 12 και όχι 13, τότε βάζουμε 4 και 4 αντίστοιχα, δηλαδή πάλι έχουμε 2 φύλλα από κάτω και 2 φύλλα από πάνω.

Με ένα μαχαίρι τρυπούμε την επιφάνεια της πίτας σε διάφορα σημεία.

 

Ετοιμάζουμε το μείγμα για την επιφάνεια της πίτας. 

Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μαργαρίνη, το ελαιόλαδο και πιπέρι (φωτό στα υλικά). 

Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό και αφήνουμε για 15 λεπτά να το απορροφήσει (φωτό 10 & 11).

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, στον αέρα, έως ότου η επιφάνεια της πίτας ροδοκοκκινήσει.

 

 

Πίτα με μανιτάρια και πιπεριές

ΥΛΙΚΑ

 

  • 400 γρ. μανιτάρια κονσέρβας κομμένα

  • 6 φέτες καπνιστή γαλοπούλα (ή ζαμπόν ή προσούτο ή  άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας) 

  • 6 φέτες κασέρι Βερμίου (ή γκούντα) 

  • 1/2 πράσινη πιπεριά

  • 1/2 κόκκινη πιπεριά

  • 1/2 κίτρινη πιπεριά

  • 1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες (ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια)

  • 5 κ.σ. λευκό κρασί (προαιρετικό)

  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 12 φέτες ψωμί για τοστ ολικής άλεσης (ή άσπρο)

  • Λίγο ελαιόλαδο

  • Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • Ρίγανη

Για την επικάλυψη
250 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
1 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα μανιτάρια.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές, το κρεμμύδι, την καπνιστή γαλοπούλα, το κασέρι και τα βάζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο να σοταριστούν.

Μόλις τα λαχανικά μείνουν χωρίς υγρά, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ρίγανη. 

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την καπνιστή γαλοπούλα, το μισό κασέρι και το μαϊντανό.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα βαθύ ταψάκι πυρέξ ή ανοξείδωτο (22x18cm ή στρογγυλό με διάμετρο 24-26cm).

Αφαιρούμε τη κόρα από τις φέτες του ψωμιού και στρώνουμε τις 6 φέτες, κόβοντάς τες ανάλογα με τον πάτο του σκεύους, ώστε να μην μείνουν κενά ανάμεσά τους.

Ρίχνουμε επάνω το μείγμα μας και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες 6 φέτες, με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή χωρίς να μείνουν κενά ανάμεσα).

Επάνω στις φέτες τοποθετούμε τα κομματάκια του υπόλοιπου μισού κασεριού.

Για την επικάλυψη

Σε ένα μπολ, χτυπούμε, με το σύρμα, ελαφρά τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλατος, αλατοπίπερο, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί αυτό το μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών επάνω στη πίτα κουταλιά-κουταλιά για να μην μετακινηθεί το κασέρι.

Αφήνουμε την πίτα στην άκρη για 20-30 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφηθεί το υγρό μείγμα αβγών-γάλακτος.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.

Σερβίρεται ζεστή με ντοματοσαλάτα αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχη (αφήστε που εμένα μου αρέσει και κρύα!!).

 

 

Μηλόπιτα

Υλικά για 5 άτομα
 

  • 4 όσο το δυνατόν μικρά μήλα ( εγώ χρησιμοποίησα βιολογικά που ειναι πάντα μικρότερα)
  • 1 πακέτο σφολιάτα
  • 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/3 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
  • 1/2 κούπα κοπανισμένα καρύδια
  • 1/3 κούπας σταφίδες
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα

Για το γλάσο κανέλας

  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη

  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Διαδικασία


Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την ζάχαρη με την κανέλα το γαρίφαλο, τα καρύδια και τις σταφίδες.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα μήλα μας.
Με ένα λεπτό μαχαιράκι ή με το ειδικό εργαλείο (το κυλινδρικό που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια συνήθως) αφαιρούμε το κέντρο του μήλου με το κοτσάνι και τα κουκούτσια. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, στρίβουμε το εργαλείο ή το μαχαίρι γύρω γύρω από το κοτσάνι και σιγά σιγά προχωράμε προς τα μέσα.
Βουτυρώνουμε γύρω γύρω τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης κανέλας ( πάνω στο μήλο θα κάτσουν μόνο η ζάχαρη, η κανέλα και το γαρίφαλο. Τα καρύδια και οι σταφίδες θα πέσουν ξανά μέσα στο πιατάκι.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και στρώνουμε την σφολιάτα. Κόβουμε δίσκους μεγέθους περίπου πιάτου φρούτου. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε δίσκου το μήλο και γεμίζουμε το κενό του με το μείγμα από τα καρύδια και τις σταφίδες.

Κλείνουμε την σφολιάτα ενώνοντας όλες τις πλευρές της και στρίβουμε με τα χέρια μας από πάνω να ενωθούν καλά οι άκρες. Χαράζουμε εδώ και εκεί με ένα μαχαιράκι και αλείφουμε την σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό με το γάλα. Τέλος πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη..

Ψήνουμε για 50 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρουμε με το γλάσο.
Για το γλάσο απλώς χτυπάμε σε μπολάκι όλα τα υλικά μαζί.

 

 

Στριφτή πίτα με κιμά και πλιγούρι πασπαλισμένη με κυμινόσπορο

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 500 γρ φύλλο χωριάτικο ( εγώ δεν βρήκα, δεν είχα χρόνο να ανοίξω και χρησιμοποίησα φύλλο κρούστας)
  • 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερό
  • Αλάτι - Πιπέρι - Λίγη ζάχαρη
  • Μια χουφτίτσα σπόρους από κύμινο
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
     

Διαδικασία
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα σκεύος και το καλύπτουμε με μπόλικο νερό.

Ξεπαγώνουμε το φύλλο από βραδύς στο ψυγείο.
Ξεκινάμε με την γέμιση και σοτάρουμε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά ώστε να μην σχηματίσει σβόλους και να διαλυθεί καλά. Μόλις πιει τα υγρά του, σβήνουμε με την μαυροδάφνη και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ποτήρι με τον πελτέ, χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγοβράζουμε την γέμιση για 30 λεπτά. Μετά το πέρας του χρόνου σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη την γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. 
Ανοίγουμε τα φύλλα, τα απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα.

Σουρώνουμε το πλιγούρι και το προσθέτουμε στον κιμά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Τοποθετούμε ένα φύλλο ( αν είναι χωριάτικο, βάζουμε ένα, αν είναι κρούστας, λαδώνουμε καλά το ένα και προσθέτουμε άλλο ένα από πάνω) στον πάγκο μας  και το λαδώνουμε.
καλά, τοποθετούμε στην πιο μακριά πλευρά του με κουτάλι την γέμιση.
Τυλίγουμε προς τα μέσα το φύλλο και διπλώνουμε τις άκρες. 
Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι και ξεκινάμε να στήνουμε την πίτα μας στρίβοντας σαν σαλιγκάρι το κομμάτι που φτιάξαμε ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το επόμενο κομμάτι που θα φτιάξουμε ξεκινώντας από εκεί που σταματήσαμε ( αν χρειαστεί κουνάμε όλο το σαλιγκάρι ώστε να μας βολέψει να προσθέσουμε τα κομμάτια)  και τελικά φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Λαδώνουμε την πίτα από πάνω και πασπαλίζουμε με ολόκληρους σπόρους από κύμινο.
Ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά στο δεύτερο διάζωμα μετρώντας από κάτω.
Κατάφερα να σώσω την "καρδιά" του σαλιγκαριού για να σας δείξω την γέμιση..

 

 

 

 

Κολοκυθόπιτα στριφτή με μέλι, σταφίδες και αμύγδαλα

Για την γέμιση

  • 1 μέτρια κολοκύθα (1 1/2 κιλό) κατά προτίμηση αυτές που είναι άσπρες από έξω. Είναι πιο μαλακές από τις πορτοκαλί.

  • Λίγο αλάτι ( 1 κουταλάκι κοφτό)

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1/2 φλιτζάνι μέλι

  • 1 λεμόνι το ξύσμα του

  • 1/2 κούπα σταφίδες

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

  • 1/2 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

  • 1 αυγό

  • 1/2 κούπα αμύγδαλα φιλέ


Διαδικασία


Τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη την ραντίζουμε με λίγο αλατάκι και την αφήνουμε να στραγγίξει ώσπου να ετοιμάσουμε το φύλλο.

Για το φύλλο, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να "καθαρίσει" το μπολ, Την βγάζουμε από το μπολ, την βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε. Την κόβουμε σε 10 - 12 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν ένα 20άλεπτο.
Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω καταπληκτικό βιντεάκι της Ξανθής από το Συνταγές της Ασπρούλας την τεχνική για άνοιγμα χωριάτικου φύλλου.

 

 

 

Τυρόπιτα στριφτή με σπιτικό φύλλο

Υλικά (για 6 κομμάτια)

Για τα φύλλα

  • ¾ κούπας τσαγιού νερό

  • 1 κουταλάκι γλυκού ξύδι

  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • Αλάτι

  • Αλεύρι όσο πάρει (3-4 κούπες τσαγιού περίπου)

 

Για τη γέμιση

1 ½  κούπα τσαγιού τρίμματα από τυρί φέτα

1 κούπα τσαγιού τρίμματα ανθότυρου

2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Επιπλέον αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη

2/3 κούπας τσαγιού ελαιόλαδο για τα φύλλα  

 

Εκτέλεση

1.Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για να ετοιμάσουμε τα φύλλα.

2.Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα βάζοντας πρώτα 3 κούπες αλεύρι (μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο λίγο λίγο αν χρειαστεί), κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το νερό, το ξύδι και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Μη βιαστείτε να προσθέσετε αλεύρι, ζυμώστε για λίγη ώρα ώσπου να ενεργήσει το αλεύρι. Αφήνουμε 30 λεπτά τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί.

3.Κάνουμε ένα μπαστούνι με τη ζύμη και το χωρίζουμε σε έξι ίσα κομμάτια κόβοντάς τα με ένα μαχαίρι. Για το άνοιγμα των φύλλων ακολουθείστε τη διαδικασία όπως στη χορτόπιτα εδώ Τα φύλλα που θα ανοίξουμε θα έχουν 42εκ. περίπου διάμετρο, γίνονται ψιλά.

4. Αλείφουμε με λίγο λάδι  ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι στρογγυλό. Παίρνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε με λάδι. Παίρνουμε  τη μια άκρη και  διπλώνουμε λίγο πιο πάνω από τη μέση. Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο και απλώνουμε στην άκρη του φύλλου(εκεί που είναι διπλωμένο όπως στη φωτογραφία) κατά μήκος γέμιση με ένα κουτάλι(υπολογίζουμε τη γέμιση δια έξι). Τυλίγουμε λίγο , κλείνουμε μέσα τις άκρες από δεξιά και αριστερά, συνεχίζουμε το τύλιγμα και μεταφέρουμε στο σκεύος. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα σχηματίζοντας ¨κύκλους¨ στο σκεύος όπως στη φωτογραφία στο τέλος πριν το ψήσιμο που μοιάζει σα σαλιγκάρι.5. Αφού τελειώσουμε περνάμε την επιφάνεια πρώτα με λίγο λάδι και μετά με αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170Ο με αέρα για 40-45 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά τη κόβουμε.

 

 

Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού

Υλικά

 

Ζύμη  κουρού

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500gr.)

  • 2 φλιτζανάκια του καφέ σπορέλαιο (λάδι ελαφρύ)

  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

  • 1 κούπα τσαγιού γάλα χλιαρό

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά

  • 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη

  • Αλάτι

  • 1 αυγό για επάλειψη

Γέμιση

  • 1 αυγό

  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού φέτα θρυμματισμένη

  • Πιπέρι

  • Κόκκινη γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση

1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το γάλα τη ζάχαρη και τη μαγιά να λιώσουν. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το αυγό.

2.Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μη κολλάει στα χέρια. Ανοίγουμε φύλλο λεπτό περίπου 0,5 εκ. και κόβουμε κύκλους με ένα ποτήρι.

3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το τυρί με τα πιπέρια. Παίρνουμε ένα κύκλο ζύμης που κόψαμε πριν και βάζουμε με ένα κουταλάκι γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο της. Κλείνουμε τη ζύμη  καλά πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος . Αλείφουμε με αυγό.

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180Ο για 15 περίπου.

 

 

Μπατζίνα (Θεσσαλική πίτα με καλαμποκάλευρο)

Υλικά

  • (Για μέτριο ταψί 30εκ.)
  • 2 κολοκυθάκια πράσινα
  • 200γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 1 κούπα τσαγιού γάλα
  • 2 κούπες καλαμποκάλευρο (περίπου)
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο για το ταψί
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές σούπας καλαμποκάλευρο για το πασπάλισμα
  • λίγο αλάτι (προεραιτικά)

 

Εκτέλεση

1. Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια. Τα στύβουμε καλά και τοποθετούμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε το γάλα το καλαμποκάλευρο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι. Στο τέλος προσθέτουμε το τυρί. Θα πρέπει να γίνει ένα αρκετά πηκτό μίγμα.

2. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί με τις 2 κουταλιές βούτυρο. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και απλώνουμε. Πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές καλαμποκάλευρο, περιχύνουμε με το λάδι και προσθέτουμε τις δυο κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια μικρά επάνω από το μίγμα.

3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180Ο για 45 λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρουμε ζεστή τη πίτα.

 

Υλικά για τη ζύμη 

2 ½ κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κούπα τσαγιού κορν φλάουερ

1 ¼ κούπες τσαγιού μαργαρίνη (παγωμένη από το ψυγείο)

1 βανίλια

3 κουταλιές σούπας νερό παγωμένο

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

Μια πρέζα αλάτι

 

Υλικά για τη γέμιση

5 μήλα μεγάλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

Χυμός από ½ πορτοκάλι

Ξύσμα από ½ πορτοκάλι

1 κουταλιά της σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ

3 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ

¾ κούπας τσαγιού ζάχαρη

½ κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη

Μια πρέζα γαρύφαλλο

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για επάλειψη

 

Εκτέλεση

1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τη μαργαρίνη, το αλάτι, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε ώσπου να κάνουμε το μίγμα ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε το μίγμα με το χέρι ώσπου να γίνει μια μπαλίτσα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Το ένα μέρος θα αποτελεί τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3. Βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.

2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε απαλά. Βγάζουμε τη μπαλίτσα με τα 2/3 της ζύμης από το ψυγείο. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο με ένα πλάστη ώστε να καλύψει την ταρτιέρα και τα τοιχώματα αυτής. Τοποθετούμε τη ζύμη στη ταρτιέρα.

3. Περιχύνουμε το μίγμα με τα μήλα πάνω από τη ζύμη. Βγάζουμε από το ψυγείο την υπόλοιπη ζύμη και ανοίγουμε επίσης φύλλο (το σκέπασμα). Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα της ζύμης σκίζουμε με το άλλο φύλλο και διπλώνουμε ομοιόμορφα. Αν θέλουμε κάνουμε σχέδια με τη ζύμη που περίσσεψε για να διακοσμίσουμε τη πίτα. Σχίζουμε με ένα μαχαίρι το επάνω φύλλο για να ψηθεί και μέσα.

4. Αλείφουμε τη πίτα με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 190Ο για 1 ώρα περίπου. – Αν πάρει χρώμα νωρίς τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά περίπου και μετά αφαιρούμε συνεχίζοντας το ψήσιμο).

Αφήνουμε να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.