ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ  

 

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

            

Υλικά

  • 800 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι

  • 600 γραμμ. αποφλοιωμένα ντοματάκια

  • 1 κουταλιά τριμμένο κρεμμύδι

  • 3 φύλλα φρέσκο βασιλικό                                    

  • 3 κουταλιές λάδι

  • 200γραμμ. τριμμένη μυζήθρα

  • 600 γραμμ. ανθότυρο

  • 4 αβγά σφιχτά

  • 250 γραμμ. ζαμπόν σε λεπτές φέτες

  • τριμμένη φρυγανιά

  • βούτυρο

  • αλάτι

  • πιπέρι 

Εκτέλεση

Βράστε 20 λεπτά τα ντοματάκια με το κρεμμύδι, προσθέστε το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι. Περάστε τη σάλτσα από το μύλο. Βάλτε τη στη φωτιά προσθέστε το λάδι, κι αφήστε τη να  βράσει 5 λεπτά. Βράστε τα μακαρόνια, αφήνοντας λίγο σκληρά και στραγγίστε τα. Βάλτε τα σε ένα μπολ, προσθέστε 5 κουταλιές βούτυρο, τη μυζήθρα, το ανθότυρο λιωμένο, πιπέρι και ανακατέψτε τα. Βάλτε τη φρυγανιά σε ένα τηγάνι, βάλτε το στη φωτιά, και ανακατεύοντας συνεχώς, αφήστε τη φρυγανιά να ροδίσει. Αλείψτε με βούτυρο ένα μεγάλο ταψί και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά. Στρώστε τα μισά μακαρόνια στο ταψί, βάλτε το ζαμπόν κομμένο και τα αβγά σε ροδέλες. Στρώστε τα υπόλοιπα μακαρόνια και πασπαλίστε τα με τη φρυγανιά. Βάλτε το ταψί στο φούρνο στους 190°c και αφήστε το 30 λεπτά περίπου, μέχρι τα μακαρόνια να ροδίσουν.

 

 

ΦΩΛΙΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

Υλικά

  • 1 πακέτο 500 γρ. φωλιές

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

  • 2 ξερά κρεμμύδια

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα

  • 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ

  • ½ φλιτζάνι τριμμένο μετσοβόνε

  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι

  • 2 κουταλάκια γλυκού ξερός βασιλικός

  • 4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

  • ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τις φωλιές σε αλατισμένο νερό για 5-6’ και τις στραγγίζετε. Σοτάρετε τον κιμά σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Τον ανακατεύετε συνεχώς για να σπάσουν οι σβόλοι του. Κόβετε τη μελιτζάνα σε μικρούς κύβους και τη σοτάρετε σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο. Ρίχνετε τον κιμά, τα ντοματάκια, το βασιλικό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15’. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τη σάλτσα με τα τριμμένα τυριά, το γιαούρτι, το μαϊντανό και τα μισοβρασμένα ζυμαρικά. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 25’ και σερβίρετε. 

 

 

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά 
Για Μερίδες 4 

  • 500 γραμμ. ταλιατέλες με σπανάκι

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 

  • 300 γραμμ. στήθος γαλοπούλας κομμένο σε μικρές μπουκιές

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

  • 300 γραμμ. ασπρομανίταρα σε φέτες 

  • 1 κ.σ. αλεύρι 

  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 

  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα 

  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο 

  • 1 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη 

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπεριές

Εκτέλεση

Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τη γαλοπούλα για 5΄-6΄, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄ ακόμη. Ύστερα προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για 3-4΄.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2΄, να ψηθεί ελαφρά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και περιχύνουμε με την κρέμα και το γάλα. Ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε το φαγητό στη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και σιγοβράζουμε για 5΄.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αδειάζουμε τις ταλιατέλες σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με τη σάλτσα γαλοπούλας και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 25΄, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν ελαφρά τα μακαρόνια.


Χρόνος Προετοιμασίας : 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 25 λεπτά

 

 

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμμ. κριθαράκι χοντρό, βρασμένο και στραγγισμένο
  • 1 δόση σάλτσα κιμά
  • 2 φλ. τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • 5 αυγά
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμμ.) γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 250 γραμμ. ανθότυρο σε τρίμματα
  • 250 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε το βρασμένο και στραγγισμένο κριθαράκι.
Στη συνέχεια το περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και το ανακατεύουμε. Από πάνω στρώνουμε τη σάλτσα κιμά.
Περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες. Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα,
προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα. Τα ανακατεύουμε, να ενωθούν.

Τέλος προσθέτουμε στο μείγμα τα τυριά, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι.
Περιχύνουμε το ογκρατέν. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ΟC για 25΄.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

  • 2 κρεμμύδια μεγάλα

  • 3 σκελίδες σκόρδο

  • 1 συσκευασία ντοματάκια (κονκασέ)

  • λάδι

  • αλάτι-πιπέρι

  • μοσχοκάρυδο

  • κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια κατσαρολιτσα λίγο λαδι,και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο

κρεμμύδι και σκόρδο, στη συνεχεια τον κιμά μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Ρίχνουμε τα ντοματακια,ολα τα μυρωδικά, μοσχοκάρυδο, κανέλα, αλάτι, πιπέρι. Λίγο νεράκι και το αφήνουμε να σιγοβρασει,μεχρι να μείνει με το λαδάκι του.

 

 

ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ, ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝΟ

Υλικά

  • 500 γρ. βίδες

  • 200 γρ. τυρί

  • χυμός ενός λεμονιού

  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

  • 400 γρ. κονσέρβα τόνου σε νερό

  • αλάτι

  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζω τις βίδες σε καλά αλατισμένο νερό για 9-10’. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά με σύρμα το τυρί, το χυμό λεμονιού, το ψιλοκομμένο βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω στο μπολ τις βρασμένες βίδες και ανακατεύω καλά. Σερβίρω τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και τον τόνο από πάνω.

 

 

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΩΜΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Υλικά

  • ½ κιλό σπαγγέτι Ν◦6

  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το σπαγγέτι

  •  2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες

  • 1 πράσινη πιπεριά

  • 1 μέτριο κρεμμύδι

  • 2 κολοκυθάκια

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού μαϊντανό

  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουταλάκι γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί

  • 250 γρ. ανθότυρο

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πάρτε τις ντομάτες που είναι ήδη ξεσποριασμένες και ξεφλουδισμένες και ρίξτε τα κομματάκια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Κόφτε την πιπεριά σε μικρά κυβάκια. Το ίδιο κάντε με το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια. Βάλτε τα όλα στο μπολ με τις ντομάτες. Ρίξτε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τέλος, βάλτε τον ανθότυρο κομμένο σε κύβους. Αλατίστε, περιχύστε το σύνολο με το λάδι και το ξίδι. Αφήστε τα λαχανικά να μαριναριστούν τουλάχιστον για 2 ώρες και να κατεβάσουν τα υγρά τους. Βράστε το σπαγγέτι σας σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σουρώστε το και ανακατέψτε το με την ωμή σαλάτα. Σερβίρετε στα πιάτα τρίβοντας από πάνω άφθονο χοντροκομμένο πιπέρι.

 

 

ΜΥΔΙΑ ΚΡΑΣΑΤΑ ΜΕ ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ

Υλικά

  • 500 γρ. ταλιατέλες

  • 2 κιλά μύδια, φρέσκα

  • 50 γρ. μαργαρίνη

  • 50 γρ. αλεύρι

  • 6 κουτ. της σούπας κρέμα γάλακτος (φυτική)

  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

  • 1 ½ ποτήρι λευκό κρασί

  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ξύνετε με σκληρή βούρτσα και πλένετε καλά τα μύδια. Τα βάζετε σε μια χύτρα με το λευκό κρασί, ένα ποτήρι νερό, λίγο μαϊντανό, πιπέρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Τα αφήνετε να αχνιστούν για 10', μέχρι να ανοίξουν. Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα πετάτε. Τα αφήνετε να κρυώσουν και αφαιρείτε το κέλυφος τους, κρατώντας το ζουμί τους.

Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αραιώνετε με ένα ποτήρι
από τον ζωμό των μυδιών. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για λίγο ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει η κρέμα, και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα μύδια με το ζουμί τους, και τα αφήνετε να σιγοψηθούν για 3' περίπου.

Βράζετε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, και τις στραγγίζετε. Τις Βάζετε σε μια βαθιά πιατέλα και τις περιχύνετε με τα μύδια και τη σος τους. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

 

 

 

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκα καλαμαράκια

  • 3 κόκκινες πιπεριές

  • 3 κίτρινες πιπεριές

  • 1 ματσάκι τρυφερή ρόκα

  • 2 λεμόνια 

Για τη μαρινάδα και το ντρέσινγκ: 

  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 4 κουταλιές σούπας λευκό κρασί

  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο ξερό

  • 2 κουταλιές σούπας φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή 1 κουταλάκι γλυκού ξερά

  • 1 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι χοντροσπασμένο

  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι. 

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και κόβετε σε μικρότερα κομμάτια τα καλαμαράκια. Αφαιρείτε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και κρατάτε το 1/3 της ποσότητας για να το χρησιμοποιήσετε σαν ντρέσινγκ αργότερα. Ανακατεύετε τα καλαμαράκια με τη μαρινάδα και τα αφήνετε σκεπασμένα στο ψυγείο για 30’ τουλάχιστον. Κόβετε σε τέταρτα τα λεμόνια. Ψήνετε στη σχάρα ή στο γκριλ τις πιπεριές, τα καλαμαράκια και τα λεμόνια. (ο χυμός των λεμονιών αποκτά με αυτόν τον τρόπο μια πιο βαθιά καραμελωμένη γεύση). Στρώνετε σε ένα πιάτο τη ρόκα, βάζετε επάνω τα καλαμαράκια, τις πιπεριές και τα λεμόνια και περιχύνετε με το ντρέσινγκ. 

 

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

Υλικά

  • 1/4 φλιτζανιού άσπρη ζάχαρη

  • 1/4 φλιτζανιού μηλόξυδο

  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι

  • 3 ντομάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομματάκια

  • 1 μεγάλο αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια

  • 4 αυγά βρασμένα σφιχτά

  • 1/2 φλιτζάνι σέλινο

  • 1/2 φλιτζάνι κομμένες ελιές

  • 450 γραμμάρια μπέικον

  • 150 γραμμάρια βίδες ζυμαρικά

  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα

  • 1/2 φλιτζάνι sour cream

  • 2 κουταλιές της σούπας έτοιμη μουστάρδα

Εκτέλεση

Βάζετε το μπέικον σε ένα τηγάνι με ελάχιστο και ψήστε ώστε να ροδίσει και από τις δύο μεριές. Στεγνώστε από τα λάδια και αφήστε στην άκρη.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέστε τα ζυμαρικά και βράστε για 8 λεπτά και σουρώνετε!
Δεν  ρίχνουμε νερό στα μακαρόνια αφού τα σουρώσουμε γιατί αφαιρείτε το άμυλο.
Ανακατέψτε τη μαγιονέζα, τη sour cream, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλατοπίπερο μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.
Προσθέστε το μπέικον, την ντομάτα, το αγγούρι, τα αυγά και το σέλινο. Σκεπάστε ελαφρά μέχρι να καλυφθεί όλη η σαλάτα από τη σάλτσα.
Διακοσμούμε με ελιές και σερβίρουμε!
Συνοδέψτε τη σαλάτα με αρνάκι λαδόκολλας!

 

Υλικά για SOUR CREAM

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος

  • Το χυμό μισού λεμονιού

  • 1 γιαούρτι αγελαδινό

Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ  ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ανακατεύουμε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Αφήνουμε την κρέμα εκτός ψυγείο για 24 ώρες και αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και είναι έτοιμη.

 

 

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΕΣ

Υλικά

  • 2 χούφτες ρόκα

  • 2 χούφτες μαϊντανό

  • ελαιόλαδο

  • 1 λεμόνι κομμένο στα 8

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 φρέσκο χταπόδι 1,5 κιλό

  • 6-8 μικρές πατάτες

  • το χυμό από 2 λεμόνια

  • 4 σκελίδες σκόρδο

  • 12 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Σερβίρετε με τις φέτες λεμονιού και λίγο μπαλσάμικο ξίδι! Τοποθετείστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 κούπα κρύο νερό. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, κατά προτίμηση θαλασσινό, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το θυμάρι και το χταπόδι. Βράστε τα για 20 λεπτά.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τις πατάτες και το χταπόδι να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Όταν κρυώσουν βγάλτε τα και κόψτε τις πατάτες στα δύο και το χταπόδι σε μπουκιές.
Πλύνετε τη ρόκα και το μαϊντανό, στεγνώστε τα και τοποθετήστε τη ρόκα και τον περισσότερο μαϊντανό σε μια πιατέλα.

Πάνω από τη σαλάτα απλώστε τις πατάτες και το χταπόδι. Γαρνίρετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, αλατοπιπερώστε και ραντίστε τη σαλάτα γενναία με ελαιόλαδο.