ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 5 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 1 πορτοκάλι στημένο
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανελλογαρύφαλλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κιλό μαλακό αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- 1 κουταλάκι μπεικιν πάουτερ
- Για το σιρόπι:
- 1φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δουλεύεις στο μίξερ για αρκετή ώρα το λάδι, στη συνέχεια ρίχνεις μέσα την ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, και λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με τη σόδα και το μπέικιν πάουτερ.
Πλάθεις τα μελομακάρονα και τα ψήνεις σε μέτριο φούρνο.
Βάζεις σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα βράζεις για 10 λεπτά.
Κατεβάζεις τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σιροπιάζεις τα μελομακάρονα όσο είναι ακόμα ζεστά.
ΛOYKOYMAΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλιτζάνι ρυζάλευρο
- λίγο αλάτι
- 3 ½ φλιτζάνια νερό
- 20 γραμ. νωπή μαγιά
- 3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. του γλυκού σπασμένοι κόκκοι μαστίχας
- 1 φλιτζάνι μέλι
- σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύστε την μαγιά σε 1 φλιτζάνι νερό με την ζάχαρη και αφήστε για λίγα λεπτά. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με το ρυζάλευρο, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, την μαστίχα, το νερό με την μαγιά και το υπόλοιπο νερό.
Σκεπάστε το μείγμα με μεβράνη τροφίμων και αφήστε το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει. Με ένα βρεγμένο κουτάλια, πάρτε λίγη ποσότητα από τον χυλό και ρίξτε τον στο καυτό λάδι με την βοήθεια ενός άλλου κουταλιού. Όταν τηγανιστούν οι λουκουμάδες, βγάλτε τους με μία τρυπητή κουτάλα και αφήστε τους σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.
Όταν τελειώσετε το τηγάνισμα, ζεστάνετε το μέλι σε μία μικρή κατσαρόλα, περιχύστε τους λουκουμάδες και σερβίρετε.
ΣΑΡΑΓΛΙ ΞΑΝΘΗΣ
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό φύλλα κρούστας για γλυκά ταψιού
- 500 γρμ ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κουταλάκι γαρίφαλο
- 2 φλιτζάνια τσαγιού πρόβειο βούτυρο
- 1 φλιτζανάκι τριμμένη φρυγανιά
- Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
- 2 κουταλιές σούπας γλυκόζη
- 1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Ανακατεύετε τα καρύδια με το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά
• Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε 2 φύλλα κρούστα,
• Τα πασπαλίζετε με λίγη γέμιση και μετά στρώνετε άλλο ένα, διπλώνετε τις πάνω και κάτω άκρες του και το κάνετε οριζόντιο ρολό το κόβετε σε ρολά 2 πόντων και γεμίζετε το ταψί σας μέχρι να σας τελειώσουν τα φύλλα..
• Βράζετε το βούτυρο αφαιρείτε τον αφρό και το περιχύνετε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε ένα σαραγλί .
• Ψήνετε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να μοσχομυρίσει το καρύδι .
• Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και τα βράζετε για 10 λεπτά προς το τέλος ρίχνετε και τη γλυκόζη .
• Ρίχνετε το σιρόπι ζεστό σε χλιαρό σαραγλί .
• Σερβίρεται κρύο την άλλη ημέρα .
ΚΑΝΤΑΪΦΙ
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλα κανταΐφι
- 2 φλιτζάνια αγελαδινό φρέσκο βούτυρο
- 400 γρμ τριμμένη καρυδόψιχα
- 2 κουταλάκια κανέλα
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 φέτα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Λιώνετε και βράζετε το βούτυρο το ξαφρίζετε .
• Στρώνετε σε ένα ταψί το μισό φύλο κανταΐφι και το περιχύνετε με το μισό βούτυρο.
• Ανακατεύεται τα καρύδια με τη κανέλα και τη φρυγανιά και τα ρίχνεται πάνω στα φύλλα προσθέτετε το υπόλοιπο φύλο κανταΐφι και το περιχύνετε με το βούτυρο.
• Το κόβετε τετράγωνα και το ψήνετε στους 150 βαθμούς για 30-40 λεπτά .
• Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη μαζί με τη φλούδα λεμονιού για 10 λεπτά .
• Μόλις κρυώσει το κανταΐφι ρίχνετε το σιρόπι ζεστό .
ΔΙΠΛΕΣ ΣΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
ΥΛΙΚΑ
Για 1 φύλο το οποίο γίνετε 10 δίπλες
1 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 αυγό
1 βανίλια
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
τριμμένα καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε όλα τα υλικά για να κάνετε ένα μαλακό ζυμάρι , το αφήνετε να ξεκουραστεί για λίγο , με έναν πλάστη απλώνετε ένα φύλλο και το κόβετε σε δέκα κάθετες λωρίδες 2 πόντων ,τρυπάτε με το πιρούνι την μια άκρη της κάθε λωρίδας και με το άλλο χέρι σας πιάνετε την άλλη άκρη, τοποθετείτε την άκρη που είναι στο πιρούνι μέσα στο καυτό λάδι και σιγά σιγά το γυρίζετε το πιρούνι μέσα στο λάδι μέχρι να γίνει σαν τριαντάφυλλο με τα πέταλά του, ακουμπάτε στις άκρες της κατσαρόλας για να κολλήσει η άκρη και το βγάζετε τοποθετώντας το σε μια επιφάνεια. Αφού τελειώσετε με τα φύλλα τα βουτάτε μέσα στο σιρόπι και από τις δυο πλευρές και τα πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια .
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΓΛΥΚΟ
ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι: 340 γρ.
Βούτυρο: 220 γρ. και λίγο επιπλέον για το ταψί
Κορν φλάουρ: 6 κουταλιές σούπας
Μπέικιν πάουντερ: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Ζάχαρη: 165 γρ.
Βανίλια: 1 συσκευασία (κάψουλα)
Υλικά συνταγής για τη γέμιση:
Αυγά: 7 μεγάλα
Ζάχαρη: 1 κούπα
Ωμά με το φλούδι και μέτρια τριμμένα αμύγδαλα: 1 κούπα
Φρυγανιά: 1 1/3 κούπα
Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι τσαγιού
Κανέλα: 1 κουταλάκι τσαγιού
Γαρύφαλλο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Σκόνη τζίντζερ: 1/2 κουταλάκι τσαγιού (προαιρετικό)
Υλικά συνταγής για την επικάλυψη:
Φύλλο κρούστας: 6 φύλλα
Λιωμένο βούτυρο: 80 γρ.
Υλικά συνταγής για το σιρόπι:
Ζάχαρη: 3 κούπες
Νερό: 3 κούπες
Γλυκόζη: 1/2 κούπα
Χυμό λεμονιού: 1 κουταλιά σούπας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30Χ40 εκ. περίπου.
2. Ανακατεύετε σε μπολ τα υλικά της βάσης, προσθέτοντας το βούτυρο κομμένο κομματάκια. Τρίβετε την ζύμη με τα χέρια σας να γίνει σαν ψιχουλάκια. Την απλώνετε ομοιόμορφα στο ταψί, την πατάτε ελαφρά και την ψήνετε για 10 λεπτά. Την βγάζετε και την αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία της μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση. Κατεβάζετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς.
3. Χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη της γέμισης, να αφρίσουν καλά. Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα προσθέτετε στα αυγά, ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζετε την γέμιση στο ταψί και την απλώνετε ομοιόμορφα.
4. Απλώνετε πάνω από τη γέμιση ένα φύλλο και το βουτυρώνετε. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Βουτυρώνετε και το τελευταίο φύλλο και με κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε τα φύλλα σε λωρίδες και κόβετε όσα περισσεύουν εκτός του ταψιού.
5. Ψήνετε το γλυκό στους 165 βαθμούς για 50 - 55 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να ψηθεί το γλυκό.
6. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζετε με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει ξεσκέπαστο για να μην μαλακώσει το φύλλο.
ΚΕΪΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ
ΥΛΙΚΑ
Ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο: 160 ml
Γιαούρτι: 200 γρ. (1 κεσεδάκι)
Χυμός λεμονιού: 2 κουταλιές σούπας
Ξύσμα λεμονιού: από 1 λεμόνι
Αυγά: 3 μέτρια, ελαφρά χτυπημένα
Αλεύρι: 1/2 κούπα
Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού
Σιμιγδάλι ψιλό: 1 1/4 κούπες
Ζάχαρη: 3/4 κούπας
Υλικά συνταγής για το σιρόπι:
Ζάχαρη: 3/4 κούπας
Νερό: 1 κούπα
Ξύσμα λεμονιού: από 1 λεμόνι
Καρδάμωμο: 3 ελαφρά σπασμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι 23 - 25 εκ. περίπου και στρώνετε τον πάτο με στρογγυλό λαδόχαρτο. Βουτυρώνετε ξανά.
2. Βάζετε να χτυπηθούν στο μίξερ το λάδι με το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά. Σε άλλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύετε απαλά, να απορροφηθεί το αλεύρι.
3. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
4. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βάζετε σε κατσαρολάκι, όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζετε για 3 - 4 λεπτά.
5. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνετε 3 - 4 λεπτά να χλιάνει λίγο και το βγάζετε σε πιατέλα. Κάνετε με μια οδοντογλυφίδα πολλές τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια και ρίχνετε κουταλιά, κουταλιά το ζεστό σιρόπι.
ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ
Φύλλο κανταΐφι: 500 γρ.
Φύλλο κρούστας: 500 γρ.
Λιωμένο βούτυρο: 400 γρ.
Χοντροκομμένα καρύδια: 300 γρ.
Τριμμένη φρυγανιά: 2 κουταλιές
Ζάχαρη: 2 κουταλιές
Τριμμένη κανέλα: 1 κουταλάκι
Τριμμένο γαρύφαλλο: 1/2 κουταλάκι
Υλικά για το σιρόπι:
Ζάχαρη: 3,5 κούπες
Γλυκόζη: 1/2 κούπα
Νερό: 3 κούπες
Χυμό λεμονιού: 2 κουταλιές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αν τα φύλλα δεν είναι φρέσκα, τα αφήνετε με τη συσκευασία τους εκτός ψυγείου, να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Λιώνετε το βούτυρο. Σε ταψί χωρίζετε το κανταΐφι στις ίνες του, να αφρατέψει, αλλά να μην μπερδευτεί. Σκεπάζετε καλά με πετσέτα να μην στεγνώσει. Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας και τα μετράτε. Θα τα χωρίσετε ανά 2 ή 3 (πρέπει να βγουν 5 δυάδες ή τριάδες). Τα σκεπάζετε καλά με πετσέτα να μην στεγνώσουν. Ανακατεύετε τα καρύδια με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την φρυγανιά. Τα φυλάτε κατά μέρος.
2. Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί 30Χ40 εκ. περίπου. Παίρνετε ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνετε καλά και βάζετε από πάνω ένα δεύτερο. Το βουτυρώνετε κι αυτό (αν έχετε τρία φύλλα θα βάλετε και το τρίτο) και απλώνετε στη στενή άκρη το 1/5 από το φύλλο κανταΐφι, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ίνες να είναι όσο το δυνατό λιγότερο ανακατεμένες. Πάνω από το κανταΐφι, απλώνετε το 1/5 του μείγματος των καρυδιών.
3. Τυλίγετε σε ρολό, ξεκινώντας από την άκρη που έχει το κανταΐφι. Κόβετε σε ροδέλες περίπου 4 - 5 εκατοστά φάρδος και τα βάζετε στο βουτυρωμένο ταψί με τέτοιο τρόπο, ώστε η κομμένη πλευρά να κοιτάζει προς τα πάνω. Συνεχίζετε έτσι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
4. Ρίχνετε όλο το βούτυρο που περίσσεψε, πάνω από το κανταΐφι, κουταλιά - κουταλιά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
5. Όσο ψήνεται το κανταΐφι, βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και τα βράζετε για μερικά λεπτά, να δέσει (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, 102 βαθμοί). Το σβήνετε και αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του.
6. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνετε 4 - 5 λεπτά και το σιροπιάζετε, όπως είναι στο ταψί, ρίχνοντας το σιρόπι, λίγο - λίγο.
ΦΩΛΙΤΣΕΣ ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΊΝΗΣ
ΥΛΙΚΑ
• 200-250 γρ. φύλλο κανταΐφι -
• 12 κουτ. γλυκού γεμάτα, φυστίκι Αιγίνης (όχι αλμυρό) -
• Λίγο βούτυρο λιωμένο -
Σιρόπι –
• 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη -
• 1 φλ. τσαγιού νερό -
• Χυμό από μισό λεμόνι -
• 1 ξυλάκι κανέλλας -
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
«Χτενίζω» το φύλλο κανταΐφι καλά, να γίνει αφράτο.
Φτιάχνω φωλίτσες και τις τοποθετώ σε φόρμα για μάφινς (με 12 θήκες), αφού τις βουτυρώσω ελαφρά.
Αν δεν έχουμε φόρμα, αραδιάζουμε τις φωλίτσες σε ταψί με λαδόκολλα.
Σε κάθε φωλίτσα βάζω μια κουταλιά γλυκού φυστίκι Αιγίνης.
Ρίχνω πάνω τους λίγο βούτυρο λιωμένο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
Όσο ψήνονται οι φωλίτσες φτιάχνω το σιρόπι μου.
Το δένω για 5 λεπτά μετά τη στιγμή του βρασμού και το αφήνω να κρυώνει.
Βγάζω τις φωλιές από τον φούρνο και περιχύνω με το κρύο σιρόπι.
Αφήνω να πιούν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν.
Τις σερβίρω σκέτες ή με μία μπάλα παγωτό δίπλα.
Αν θέλω, τις γαρνίρω με σαντιγί.
Μπορούμε να γεμίσουμε τις φωλίτσες μας, με αμύγδαλο καβουρδισμένο, με καρύδι ή με αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκο, δαμάσκηνο).
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
ΥΛΙΚΑ
• 1200 gr. Φύλλα Κρούστας
• 500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)
• 500 gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς)
Υλικά για σιρόπι:
• 1700 gr. Νερό
• 2 κιλά Ζάχαρη
• 300 gr. Γλυκόζη
• ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού. Έπειτα τα βουτυρώνουμε. Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε.
Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά. Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180ο C για 50 λεπτά περίπου.
Προετοιμασία για σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.
Σιρόπιασμα:
Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστή θερμοκρασία και το σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας, περίπου 1/2 κιλό
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 φακελάκι βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε δύο φύλλα κρούστας και τα αλείβουμε με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα διπλώνουμε στην μέση σε μάκρος. Αλείφουμε την επιφάνεια ξανά με βούτυρο και τυλίγουμε σε ένα μακρύ και σφικτό ρολό. Για να κλείσουμε το ρολό αλείφουμε την άκρια στο τελείωμα με λίγο νερό και κλείνουμε σφικτά το ρολό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μετα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετούμε όλα τα ρολά σε ένα μεγάλο δίσκο και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4-5 λεπτά για να δέσει ελαφρά το σιρόπι αλλά να μην είναι πολύ νερουλό ή πολύ δεμένο. Πριν κατεβάσουμε από την φωτιά το σιρόπι προσθέτουμε το λεμόνι και την βανίλια και ανακατεύουμε. Αφού κρυώσει λίγο το σιρόπι το βάζουμε μέσα σε μία μεταλλική λεκάνη για να κρυώσει πιο γρήγορα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό σπορέλαιο για βαθύ τηγάνισμα. Αφήνουμε να κάψει το λάδι και ρίχνουμε μέσα τα κουρκουμπινια λίγα κάθε φορά. Τηγανίζουμε τα κουρκουμπινια γυρίζοντας με μία τρυπητή κουτάλα για να ροδίσουν γύρω–γύρω. Δεν τα αφήνουμε να τηγανιστούν πολύ και να ξεραθούν διότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα τα κουρκουμπινια και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι. Μόλις τηγανίσουμε όλα τα κουρκουμπινια και αφού τα στραγγίξουμε καλά τα βάζουμε μέσα στο σιρόπι, φροντίζοντας να τα καλύπτει καλά. Τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για μία ώρα περίπου για να σιροπιαστούν καλά. Το πόσο σιροπιαστά τα θέλουμε εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Αν θέλουμε τα κουρκουμπινια μας να είναι τραγανά μειώνουμε το χρόνο παραμονής τους μέσα στο σιρόπι ανάλογα.
Βγάζουμε από το σιρόπι, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη κανέλα και λίγα καβουρδισμένα φουντούκια και σερβίρουμε. Απολαύστε!
ΔΑΧΤΥΛΑ
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
4 1/2 φλυτζάνια αλεύρι
2 κουταλίες της σούπας φυτίνη
1 1/3 φλυτζανιού χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
2 φλυτζάνια αμύγδαλα ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
λίγο ανθόνερο
Για το σιρόπι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο
Για το τηγάνισμα
αραβοσιτέλαιο και λιωμένη φυτίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα αναμιγνύουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 3 λεπτά. Μετά αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι και τη φυτίνη και τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν άμμος.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας τα αμύγδαλα, την κανέλα και τη ζάχαρη και προσθέτοντας λίγο ανθόνερο για άρωμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε το πρώτο σε πολύ λεπτό και μεγάλο φύλλο. Κόβουμε μικρά ορθογώνια κομμάτια (περίπου 10×6) και τοποθετούμε λίγη γέμιση στη μέση. Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι να κλείσει και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο αραβοσιτέλαιο και λίγη φυτίνη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά. Ακολούθως τηγανίζουμε τα δάκτυλα σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Μόλις τα βγάλουμε και όσο είναι ακόμη ζεστά τα βάζουμε μέσα στο σιρόπι για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο και σερβίρουμε.
ΛΕΜΟΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
• 3 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (το πάχος της φλούδας να είναι περίπου 1 εκατοστό)
• 500 γραμμ. ζάχαρη
• 1 ποτήρι νερό
• 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα λεμόνια και αφαιρούμε πολύ προσεκτικά την εξωτερική κίτρινη φλούδα ξύνοντάς την ελαφρά με ξύστρα ή με κοφτερό μαχαιράκι. Κάθε λεμόνι το κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τη σάρκα με το χυμό και τώρα έχουμε μόνο το λευκό μέρος του λεμονιού. Το ψιλοκόβουμε, λοιπόν, σε κομματάκια των 0,5 εκατοστών, τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα ζεματίζουμε για 2΄-3΄.
Χύνουμε το πρώτο νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Στο δεύτερο ζεμάτισμα τα αφήνουμε να μαλακώσουν καλά. Σουρώνουμε τη φουσκωμένη από το βράσιμο και μαλακή πλέον λευκή φλούδα του λεμονιού και την αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε σουρωτήρι. Απλώνουμε τα κομμάτια σε πετσέτα και βάζουμε πάνω βαρύ αντικείμενο ώστε να βγάλουν τα υγρά που ρούφηξαν στο βράσιμο. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα κομμάτια της λευκής φλούδας και ξαφρίζουμε το γλυκό όποτε είναι αναγκαίο. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30΄.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα, χωρίς να το σκεπάσουμε όσο είναι ζεστό. Αφού κρυώσει, το ξαναβάζουμε να βράσει για να δέσει το σιρόπι του. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 2΄-3΄. Στη συνέχεια το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Μπορούμε να το σερβίρουμε σκέτο σαν γλυκό κουταλιού ή σαν μια τέλεια γαρνιτούρα για κέικ, μους, τάρτες κ.λπ.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
100 γραμμ. πέταλα εκατόφυλλης τριανταφυλλιάς αράντιστης
250 γραμμ. ζάχαρη
250 ml νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα πέταλα από την τριανταφυλλιά και τα πλένουμε με νερό. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ροδοπέταλα με 50 γραμμ. ζάχαρη και με τα χέρια μας τα τρίβουμε απαλά με την ζάχαρη. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 2 ώρες. Σε μια κατσαρολίτσα προσθέτουμε το νερό, τα 200 γραμμ. ζάχαρη και τα βράζουμε για 1 λέπτο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πριν το βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε μια κουταλιά χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα με μεγάλη ρώγα και ψιλόφλουδο,
αν είναι και νυχάτο ακόμα καλύτερα!
½ κιλό ζάχαρη
μισή κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
2 βανίλιες
και προαιρετικά, λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα στην μέση εγκαρσίως
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαζεύουμε όλα τα υλικά μας και ξεκινάμε:
Μαδάμε μαλακά τις ρώγες προσέχοντας να μην λιώσουν και να μην έχουν επάνω υπόλοιπα από τα κοτσανάκια. Τις πλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν για λίγη ώρα.
Στην συνέχεια βάζουμε σε μια πλατιά και μεγάλη κατσαρόλα, μια στρώση από ρώγες και από πάνω μια στρώση ζάχαρη, ξανά μια στρώση ρώγες και μια στρώση ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ρίχνουμε πάνω στην ζάχαρη το χυμό των πορτοκαλιών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
Μετά το βάζουμε στην φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός) ξαφρίζοντας συνεχώς με μια τρυπητή κουτάλα Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό σε μια άκρη για 24 ώρες ώστε να βγάλει όλους τους χυμούς του.
Όταν περάσει ο χρόνος που αναφέρουμε το βάζουμε στην φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες και αρχίζουμε να δένουμε το γλυκό για περίπου 10 λεπτά. Θα χρειαστεί πάλι να ξαφρίσουμε.
Μόλις διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο αποσύρουμε από την φωτιά και αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά και με μια κυκλική κίνηση αρκετές φορές μέχρι να κρυώσει. Αυτό το κάνουμε για να περάσει το σιρόπι μέσα στις ρώγες από την τρυπούλα τους, ούτως ώστε όταν κρυώσει το γλυκό να έχει μείνει το σιρόπι μέσα στις ρώγες και να είναι φουσκωτές-φουσκωτές όπως βλέπετε στην φωτογραφία
Όταν θα απολαμβάνετε το γλυκό, θα νιώθετε να ξεχύνετε ένα υπέροχο σιρόπι, σαν να το έχετε βάλει μέσα με μια σύριγγα.
Τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αμυγδαλάκια, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με το γλυκό και φυλάμε σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ
ΥΛΙΚΑ
Πράσινα σύκα: 1 κιλό
Σβυσμένο ασβέστη: 3 κουταλιές σούπας
Ζάχαρη: 1 κιλό
Νερό: 1 λίτρο
Βανίλια: 2 κάψουλες
Χυμό λεμονιού: από μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε καλά τα σύκα. Σε μεγάλο μπολ διαλύετε τον ασβέστη σε μπόλικο νερό, ανακατεύετε καλά και βάζετε τα σύκα. Τα αφήνετε 1 ώρα, ανακατεύοντας που και που, γιατί ο ασβέστης κατακάθεται. Στη συνέχεια τα βγάζετε από τον ασβέστη και τα πλένετε καλά.
Με μια οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι από σουβλάκι, κάνετε μια τρύπα από το κάτω μέρος του σύκου (εκεί έχει από μόνο του το σύκο τρύπα) μέχρι το κοτσάνι. Βράζετε νερό και προσθέτετε τα σύκα. Τα βράζετε 4 λεπτά και τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε άλλες 2 φορές (αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν τα σύκα).
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά. Προσθέτετε τα σύκα και βράζετε για άλλα 15 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το γλυκό 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζετε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν ετοιμαστεί, προσθέτετε το χυμό και την βανίλια. Όταν κρυώσει, το φυλάτε σε αποστειρωμένα βάζα.
ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
Κυδώνια: 1000 γρ.
Ζάχαρη: 600 γρ.
Νερό: 2 κούπες
Ξύλο κανέλα: 1
Καρφάκια γαρύφαλλο: 3
Αρμπαρόριζα: 3 - 4 φύλλα
Χυμό λεμονιού: 2 κουταλιές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε στα 4 τα κυδώνια, τα ξεφλουδίζετε και καθαρίζετε το κεντρικό σκληρό τμήμα με τα κουκούτσια. Τα κόβετε σε μικρά κομματάκια, είτε με πολύ χοντρό τρίφτη, είτε με τον κόφτη για τις μικρές πατάτες, είτε με μαχαίρι.
Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το βράζετε 4 - 5 λεπτά. Προσθέτετε το κυδώνι και τα αρωματικά της αρεσκείας σας (είτε την αρμπαρόριζα, είτε την κανέλα με το γαρύφαλλο), το χυμό λεμονιού και βράζετε για 10 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί το ξαφρίζετε.
Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το γλυκό να "τραβήξει" για 12 ώρες περίπου. Ξαναβάζετε στη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο, μέχρι να δέσει το γλυκό (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, 106 βαθμούς Κελσίου). Αφαιρείτε τα αρωματικά και αν θέλετε, προσθέτετε μισή κούπα ασπρισμένα και ελαφρά καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ενώ το γλυκό είναι ακόμη καυτό, το βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. φράουλες
500 γραμμ. ζάχαρη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 σφηνάκι βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας ή κονιάκ
2 κλωναράκια μοσχομόλοχα (αρμπαρόριζα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και κόβουμε το φυλλαράκι από τις φράουλες.
Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση από φράουλες και προσθέτουμε ένα μέρος της ζάχαρης. Πάνω από τη ζάχαρη βάζουμε άλλη μια στρώση από φράουλες και τέλος από πάνω καλύπτουμε τις φράουλες με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Η φράουλα θα βγάλει όλα τα υγρά της θα ενωθεί με τη ζάχαρη και θα φτιάξει ένα παχύρευστο σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη, τη μοσχομόλοχα και την βότκα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά περίπου.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε το γλυκό και αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Μόλις αφαιρέσουμε και τον τελευταίο αφρό, δοκιμάζουμε αν το σιρόπι μας έχει δέσει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε το γλυκό απο την φωτιά. Μόλις κρυώσει το γλυκό το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΕΡΑΣΙ
ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα
χυμός από ένα λεμόνι
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
2 κιλά κεράσια
2 κιλά ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο μέσα στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε το γλυκό, για να πέφτουν οι χυμοί του μέσα. Βάζουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ στρώσεις κερασιών και ζάχαρης. Τα αφήνουμε έτσι σκεπασμένα για 5 ώρες.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην υψηλότερη θερμοκρασία και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και την αρμπαρόριζα.
Το γλυκό θα αρχίσει να αφρίζει. Δε το ξαφρίζουμε, απλά ανακατεύουμε. Ο αφρός θα «πέσει» σε λίγο. Από την ώρα που θα αρχίσει το βράσιμο μετράμε 7 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν περάσουν τα 7 λεπτά, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι, και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πάνω στο μάτι.
Αφού κρυώσει, γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια.
ΦΙΡΙΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό φιρίκια
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 ποτήρια νερό
• 1 φύλλο αρμπαρόριζα
• 5 καρφάκια γαρύφαλλο
• 4 βανίλιες
• 150 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Το φιρίκι για μερικούς είναι ο βασιλιάς του μήλου. Είναι μικρότερο, λιγότερο εντυπωσιακό στην όψη από τις γνωστές ποικιλίες μήλου, πολύ ευωδιαστό και έχει την τιμητική του το φθινόπωρο. Το φιρίκι πάει να μας λείψει, γιατί για να καρπίσει μία φιρικιά θέλει καμιά δεκαπενταριά χρονάκια - και ως γνωστόν "ο χρόνος είναι χρήμα", "η ζωή είναι πολύ μικρή, για να 'χει υπομονή" κι άλλα άχαρα illustration στερεότυπα. Πάντως, όσο υπάρχει Πήλιο και τοπική πρωτοβουλία, θα υπάρχει και φιρίκι και όσο σπάνια είναι η ομορφιά του Πηλίου τόσο… gourmet θα γίνει και το φιρίκι. Οπότε καλό είναι να μας βρίσκεται μία συνταγή σαν αυτή!
• Πρώτα ξεφλουδίζουμε τα φιρίκια, αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια και ρίχνουμε τα μήλα σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε στύψει λίγο λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. Μετά βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις διαλυθεί βάζουμε και τα φιρίκια να βράσουν. Προσθέτουμε το γαρύφαλλο, την αρμπαρόριζα και τις βανίλιες. Όσο βράζει, ξαφρίζουμε το σιρόπι μέχρι να σταματήσει να αφρίζει. Το λεμόνι θα το στύψουμε λίγα λεπτάκια πριν να είναι έτοιμο το γλυκό μας. Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι με αμύγδαλα, βγάζουμε την αρμπαρόριζα και σερβίρουμε.