ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ
Χοιρινό Τυλιχτό Με Μπέικον
Υλικά
-
1/2 κιλό μπέικον
-
1/2 κιλό λουκάνικα καπνιστά
-
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς C. Κόβουμε τα μπέικον στα τρία ίσα κομμάτια και τυλίγουμε κάθε κομμάτι γύρω από ένα μικρό λουκάνικο.
Καρφώνουμε οδοντογλυφίδες στα τυλιγμένα λουκάνικα για να τα στερεώσουμε. Τοποθετούμε τα λουκανικάκια με το μπέικον σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με μαύρη ζάχαρη.
Ψήνουμε μέχρι να είναι τραγανό μπέικον και να λιώσει η ζάχαρη. Εξαιρετικό συνοδευτικό για μια καλή μπύρα.
Χοιρινό γεμιστό με κεφαλοτύρι
Υλικά
-
1 σπάλα χοιρινή (2 με 2 1/2 κιλά)
-
500 γρ. κεφαλοτύρι
-
3 πιπεριές κέρατα
-
2 ντομάτες
-
ρίγανη φρέσκια
-
5 σκελίδες σκόρδο
-
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να χτυπήσει καλά το κομμάτι χοιρινό ώστε να απλώσει πολύ και να μπορούμε να το τυλίξουμε.
Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω. Ψιλοκόβουμε τα υλικά της γέμισης, τα σκόρδα σε 4 κομμάτια, τις πιπεριές σε λωρίδες και το κεφαλοτύρι σε μπαστουνάκια.
Χαράζουμε το χοιρινό και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια σκόρδου και στη συνέχεια τοποθετούμε τα υλικά της γέμισης από πάνω στο μισό κομμάτι του κρέατος, καθώς όταν θα το τυλίγουμε το ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την γεμισμένη επιφάνεια (σχήμα ρολού).
Πασπαλίζουμε ρίγανη μέσα και έξω και αλατοπιπερώνουμε καλά ενώ στη συνέχεια δένουμε καλά με ένα σπάγκο.
Βάζουμε το ρολό σε ταψάκι με ένα ποτήρι νερό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 20 λεπτά.
Μετά χαμηλώνουμε στους 175 C και αφήνουμε να ψηθεί για άλλες 2 ώρες. Το κεφαλοτύρι μπορεί να αντικατασταθεί από τυρί της επιλογής σας.
Ρολό χοιρινό με καπνιστό τυρί και σύκα
Υλικά
- 1 κομμάτι χοιρινό για ρολό
- 20 σύκα αποξηραμένα
- 400 γρ. καπνιστό τυρί
- 1 πράσο
- 1 καρότο
- 2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αγοράζουμε κομμάτι χοιρινό και έχουμε πει στον κρεοπώλη να το χτυπήσει καλά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε σε ρολό. Πλένουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε καλά.
Στη συνέχεια το απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας και αρχίζουμε να απλώνουμε πάνω τα υλικά, δηλαδή το τυρί σε κομματάκια και τα σύκα (αφού πρώτα τα έχουμε κόψει στη μέση). Τυλίγουμε σφιχτά και δένουμε το ρολό με σπάγκο.
Παίρνουμε μια γάστρα, βάζουμε σπορέλαιο ή ελαιόλαδο και την τοποθετούμε σε ένα μάτι της κουζίνας, ώστε να σοτάρουμε εκεί το ρολό μέχρι να ροδίσει και από τις 2 μεριές.
Προσθέτουμε και τα λαχανικά σε κυβάκια ώστε να σοταριστούν και αυτά και ύστερα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και βάζουμε τη γάστρα κλειστή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 1 1/2 περίπου ώρα. Κόβουμε το ρολό σε φέτες και σερβίρουμε μαζί με το ζουμί του.
Χοιρινό με ανανά
Υλικά
-
1 κ. χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια
-
1 μεγάλη κοσέρβα ανανά κομμένη σε κομματάκια
-
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κομματάκια
-
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
-
6 κ. σ. κοφτές Corn flour
-
6 κ. σ. σιρόπι ανανά
-
6 κ. σ. Soy sauce
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
αλεύρι
-
λάδι
Εκτέλεση
Αλευρώνουμε καλά και τινάζουμε τα κομμάτια χοιρινού και τσιγαρίζουμε. Τα στρώνουμε σ' ένα πυρέξ.
Στο σκεύος που χρησιμοποιήσαμε για το χοιρινό, τσιγαρίζουμε κρεμμύδι, πιπεριά και τον ανανά. Ρίχνουμε τα υγρά, αλάτι, πιπέρι και το Cornflour.
Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά.
Στρώνουμε πάνω από το χοιρινό στο πυρέξ , σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο , αεροστεγώς. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C για 1 1/2 ώρα.
Χοιρινό με κάστανο
Υλικά
-
2 κιλά χοιρινό κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
-
2 κιλά κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα
-
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
-
1 ποτηράκι κρασί
-
1 μεγάλο κρεμμύδι
-
1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι και αφού μαραθεί προσθέτουμε το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει. Όταν μαλακώσει το κρέας και μείνει με λίγο ζουμί, ρίχνουμε τα κάστανα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο να δέσει η σάλτσα του.
Χοιρινό με κυδώνια και χορταρικά
Υλικά
-
1 κιλό χοιρινό κιλότο κομμένο σε κομμάτια
-
1 1/2 φλ.τσ. φυτίνη
-
1 κιλό κυδώνια (καθαρισμένα και κομμένα)
-
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
-
1 καρότο κομμένο σε στρογγυλές φέτες
-
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
-
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
-
25 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
-
λίγα φύλλα σέλινο ψιλοκομμένο
-
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το χοιρινό με τη φυτίνη και προσθέτουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν. 'Έπειτα σοτάρουμε τα κυδώνια και το καρότο.
Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε στη φωτιά για 15 λεπτά περίπου.
Χοιρινό λεμονάτο
Υλικά
-
1 κ. κρέας χοιρινό κομματάκια
-
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
-
χυμός από δύο λεμόνια
-
2 φλ. κονιάκ
-
1 φύλλο δάφνης
-
λίγο δενδρολίβανο
-
1 κύβο κρέατος(προαιρετικά)
-
5 κ.σ. ελαιόλαδο
-
αλάτι, πιπέρι
-
1 ποτήρι νερό για χύτρα (ή 3 για κανονική κατσαρόλα)
-
4-5 μέτριες πατάτες
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το χοιρινό σε ελαιόλαδο. Όταν κοντεύει να ροδίσει από όλες τις μεριές ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου να ροδίσουν και αυτές και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη δάφνη, το δενδρολίβανο, τον κύβο (προαιρετικά)και το νερό (η ποσότητα νερού εξαρτάται σε τί σκεύος μαγειρεύουμε).
Στη χύτρα, βράζουμε για 45 λεπτά ενώ σε κανονική κατσαρόλα σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 1/2 ώρα.
Μπορούμε για συνοδευτικό να τηγανίσουμε μεγάλες κομμένες πατάτες (ώσπου να ροδίσουν) και να τις προσθέσουμε στη συνέχεια να βράσουν μαζί με το κρέας για άλλα 5 λεπτά.
Υλικά
-
1 ½ κιλό κότσι χοιρινό
-
2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
-
4 σκελίδες σκόρδο
-
χυμός ενός λεμονιού
-
2 πρέζες πιπέρι
-
αλάτι
-
δενδρολίβανο
-
ρίγανη
Εκτέλεση
Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί. Κάνουμε με το μαχαίρι κάνουμε δύο τομές σε κάθε πλευρά του κρέατος και μέσα σε αυτές τοποθετούμε το σκόρδο.
Έπειτα το πασαλείβουμε με τη μουστάρδα και το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Περιχύνουμε πάνω στο κρέας το χυμό του λεμονιού και το αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το δενδρολίβανο στο πλάι και του ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο.
Βάζουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί για 12 ώρες.
Την επομένη μέρα αφαιρούμε τα υγρά της μαρινάτας, σκεπάζουμε το κρέας μα αντικολλητικό χαρτί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμού για 2,5 ώρες. Κατά την διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε δύο φορές για να ψηθεί ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Συνοδέψτε με πουρέ γλυκοπατάτας
Υλικά
- 200 ml μπύρα ξανθιά
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Ανάλογο αλάτι, πιπέρι
- 300 γραμμάρια μουστάρδα
- 800 γραμμάρια χοιρινά φιλετάκια
- 100 γραμμάρια μαργαρίνη
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε τα χοιρινά φιλετάκια και τα αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τα ζεσταίνουμε καλά.
Κατόπιν, σοτάρουμε τα χοιρινά φιλετάκια και προσθέτουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σβήνουμε με την μπύρα, αφήνουμε να τραβηχτούν λίγο τα υγρά και προσθέτουμε τη μουστάρδα.
Εν τω μεταξύ, εάν η σάλτσα σφίξει, προσθέστε λίγη μπύρα ακόμη και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20 λεπτά. Όταν μαγειρευτούν, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνοδέψτε τα με γλυκές πατάτες με καλαμπόκι.